Glutenfreewebshop: pannenkoekenmix

pannenkoeken Lisa's

Afgelopen weekend kwamen onze nichtjes logeren. 
Goede reden om de pannekoekenmix Lisa’s choiche van Glutenfreewebshop uit te proberen!

Zoals ik al eerder schreef, bakt manlief meestal de pannenkoeken. Deze keer bakte hij een hele stapel! We hebben allemaal gesmuld. En er was nog ruim voldoende over voor het ontbijt ;-).

pannenkoeken Lisa's 2

Onze bevindingen:

  • Je moet erg veel eieren toevoegen (6). 
  • Op de verpakking stond dat er 1000 ml melk (of water) toegevoegd moest worden. Ik kreeg een berichtje van Anouk dat het recept aangepast is naar 1200 ml melk (of water). Manlief heeft totaal 1600 ml soyamelk gebruikt.
  • Bakt er goed.
  • Lekker!

Kortom: Voor de prijs van € 3,85 heb je een goed en lekker product!

Meest rommelige keuken…

rommelige keuken klein

“Samen met Rosti Mepal heb ik een winnaar uitgekozen, iemand wiens keuken met recht de meest rommelige keuken van Nederland genoemd mag worden  …..

And the winner is … drumrolls …

Mirjam Holleman!” 
(voor de volledige van Judes diner, klik hier)

Ha, ha! Ik heb/had de meest rommelige keuken van Nederland!

Vorige week ontving ik van Judes Diner en Rosti Mepal mijn prijs:

  1. de calypso, een handig afsluitbaar afvalbakje voor je groenafval
  2. de cube, een open afvalbakje. Ook goed te gebruiken op tafel als je bijvoorbeeld ongepelde gamba’s eet
  3. de organizer, ideaal om al je grote en veelgebruikte keukengereedschap in te zetten. Altijd bij de hand!

Ze staan heel mooi in mijn (opgeruimde) keuken! Dank jullie wel Judith en Rosti Mepal!

Glutenfreewebshop: Poffertjesmix

Vorige week kreeg ik van Glutenfreewebshop een doosje met 2 meelpakketten van Lisa’s choiche:

  1. De zoete melen cupcake, met Pannenkoekenmix, Poffertjesmix en Cupcakemix.
  2. En de Broodmixen & Bloem, met 1 multifunctionele basis bloem, bruinbroodmix van haver en Witbroodmix.

Super! Ik ben erg benieuwd naar deze meelmixen!

Als eerste probeerden we de poffertjesmix. Manlief at niet mee, goed moment om deze uit te proberen.
– Niet dat hij geen poffertjes lust, maar als ik alleen ben met de meiden, maak ik graag iets wat zij lekker vinden. Scheelt een hoop gepiep aan tafel. –

Ik volgde de bereiding precies op. Wat mij opviel was dat er heel veel eieren (6!) door het beslag heen moeten. Dat ik lang moest mixen voordat de klontjes er uit waren. Dat er zo veel beslag uit 1 pak komt. En hoe krijg je ook al weer dat beslag zonder knoeien in al die holtes in de poffertjespan?
– Met een lepel gaat het te langzaam, dan is de eerste verbrand voordat je de laatste er in hebt. En zo’n handig flesje als ze bij de poffertjeskraam gebruiken heb ik niet. Ik gebruikte een leeg waterflesje. Ik hield de opening in de bak, kneep in het flesje waardoor het flesje zich vulde. Zo kon ik vrijwel knoeiloos het beslag in de holtes van de poffertjespan knijpen/schenken. –

Het viel mij op dat de ingrediënten hetzelfde zijn als in de pannekoekenmix. Bij navraag bleek dat de verhoudingen (en de bereidingswijze) wel anders zijn. Wat mij ook opviel, is dat er veel ‘lege’ meelsoorten in de mix zitten. Ik had het fijn gevonden als er ook boekweitmeel in had gezeten, zoals in het authentieke recept. Geeft net wat meer smaak, maar ook iets meer voedingsstoffen. Wat wel weer positief is, dat het 100% biologisch is.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De poffertjes bakten zichzelf, het ging zo makkelijk.

Glutenfree Amsterdam schreef dat ze 190 poffertjes uit 1 pan bakjes (lees hier haar blog). Ik denk dat ik (met de helft van het beslag) zo’n 100 poffertjes heb gebakken. Dus inderdaad zo’n 190 uit 1 pak. Tja, daar sta je een tijdje voor in de keuken.

De meiden hebben gesmuld!
Wel drie volle borden elk, hebben ze opgegeten!

En daarna was er nog heel veel over. Heel veel poffertjes, maar ook heel veel beslag.

De poffertjes heb ik in de diepvries gedaan. Komt vast binnenkort weer van pas. En het beslag? Morgen weer poffertjes eten, nu met papa er bij?

Tarwezetmeel, tarwemeel, tarwebloem, tarwemout ??

tarwe-gluten

Hoe zit het ook al weer…
Wat is het verschil tussen tarwemeel en tarwebloem?​
Waarom bestaat er glutenvrije tarwezetmeel?
En waarom kunnen sommige mensen niet tegen maltrodextrine (en anderen wel)?

​Op Livaad staat een heel mooi plaatje dat dit alles uitlegd.

Tarwezetmeel

Na de oogst gaat de tarwe naar de fabriek, waar de korrels op verschillende manieren bewerkt worden.
Tarwekorrels direct vermaken geeft tarwemeel.
Ju kunt ook tarwekorrels op een zeer vochtige warme plek laten kiemen, zodat het er uit ziet als tauge. Wanneer je dan dit weer droogt, krijg je tarwemout. Een gekiemde tarwekorrel bevat geen gluten, maar tussen de gekiemde korrels zitten ook beschadigde tarwekorrels die niet kiemen. Deze bevatten wel gluten. Daarom bevat tarwemout altijd een klein percentage gluten.

Wanneer je de gedoogde tarwekorrel opschudt, dan kan met b.v. wind de velletjes (vliesjes) verwijderd worden. Deze vliesjes zijn glutenvrij, maar kapotte tarwekorrels komen ook tussen deze vliesjes terecht.

De tarwekorrel zonder vlies wordt na vermaling tarwebloem en zit vol met gluten.

Gluten lossen niet op in water. Dus wanneer je tarwebloem gaat wassen en spoelen, kan je de niet opgeloste gluten scheiden. Wat er overblijft is tarwezetmeel, want dat lost wel op in water. Deze is dus in principe glutenvrij, maar door wassing en spoeling is nooit 100% scheiding mogelijk. Er zitten dus altijd rest-gluten in tarwezetmeel.

Wanneer hierna het tarwezetmeel nog een aantal keer gewassen en gespoeld wordt, dan wordt het glutenpercentage steeds lager. Door deze methode ontstaat de duurdere Klasse 1 tarwezetmeel (glutenvrij tarwezetmeel). Deze wordt gebruikt bij het produceren van glutenvrije producten en soms in bepaalde medicijnen.

Het normale tarwezetmeel wordt nu door menging met een zuur (zoutzuur of koolzuur) omgezet in maltodextrine. Dit proces heeft hudroliseren en vaak gebeurt dit bij hoge temperatuur en druk. De moleculen van het zetmeel veranderen hierdoor en dus ook de eigenschappen van zetmeel. De rest-gluten die tussen het tarwezetmeel zaten zijn ongevoelig voor dit hydrolise proces en zitten dus ook weer deels tussen de maltodextrine. Het percentage is wel lager omdat een gedeelte door dit proces verloren gaat. Maltodextrine wordt veel in vleem en vleeswaren verwerkt.

Door de maltodextrine nogmaals een hydrolisatie proces te laten ondergaan, onstaat glucose. Dit is een goedkope zoekstof welke veel bij ijs, snoep, limonade etc. gebruikt wordt. Ook hier zitten dus weer wat meegesmokkelde gluten tussen, echt weer een percentage lager.

Afhankelijk hoe ‘gevoelig’ u voor gluten bent, kunt u zelf bepalen welke stoffen u wel of niet gaat eten. Normale tarwezetmeel, tarwemout en tarwezemelen bevatten veel meer gluten dan Klasse 1 tarwezetmeel, maltodextrine en glucose. Vermijdt dus deze eerste drie en probeer of u geen nadelige gevolgen ondervindt bij de laatste drie.

Bron: //www.livaad.nl/Plaadje39.htm

#wijbloggenglutenvrij: Wie doen er mee?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Heb je mijn blog over Glutenvrij daten al gelezen?
Deze blog is onderdeel van #wijbloggenglutenvrij: Verschillende glutenvrije bloggers, 1 onderwerp, op de 15e van de maand.
Waarom de 15e? Omdat 15 februari de geboortedag is van Dr. Willem Karel Dicke. Lees hier meer over op mijn blog #wijbloggenglutenvrij.

Wie schreven er nog meer over Glutenvrij daten?

#wijbloggenglutenvrij: Glutenvrij daten

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Erik en ik zijn getrouwd toen we precies 10 jaar bij elkaar waren. Anderhalve maand daarvoor kreeg ik de diagnose coeliakie. Hij is meegegroeid in de zoektocht naar een glutenvrij leven. Hij heeft veel warenkennis, kookkennis en bakkennis, waardoor de overstap voor ons redelijk soepel verliep. Ook hij houdt zijn oren en ogen ook voor glutenvrije producten. Hij let als een tijger op bij feestjes, ziet het meteen als iemand met glutenhanden ons eten aanraakt. Hij remt mij af als ik doordraaf.

En last-but-not-least: Hij doe het moeilijke technische werk voor deze website!
(Dank je wel lief <3!)

Maar hoe zou ik het doen als ik nu weer zou gaan daten? Hoe zou ik het gedaan hebben als ik geen partner had toen ik de diagnose kreeg? Hoe hoop ik dat mijn dochter het over 13 jaar aan pakt? – Nee liefie, voor je 16e mag jij niet daten  –

Daten als jongere

Daten, een mogelijke partner tegenkomen, is volgens mij voor jongeren heel anders dan bij niet-meer-zo-jongeren.
Eind middelbare school en tijdens mijn studententijd kwam ik massa’s mogelijke partners tegen. Leuke mensen, met wie je (na een paar biertjes) een relatie of avontuurtje kan gaan starten. Maar daar zit meteen het probleem: dat biertje…

Vraag je de man/vrouw eerst om de mond te spoelen voordat je gaat zoenen (lekker spontaan)? Of neem je het risico?
Er zijn ook jongeren die zelf een biertje nemen, ‘omdat ze er toch geen last van hebben’…

Met coeliakie was mijn ontmoeting met Erik heel anders gegaan:

Op mijn 20e verjaardag ging ik eerst met mijn ouders uit eten. Vervolgens had ik met een groepje vrienden op mijn studentenkamer afgesproken. Toen het bier op was, gingen we naar onze sociëteit. Hier stond Erik bij de garderobe, ook met een slok op. We vonden elkaar al een tijdje leuk. En nu was het eindelijk zover: Wij eindigden zoenend in het portaal.

Maar het vervolg van onze romance zou met coeliakie wel heel goed kunnen:

Erik en Mirjam

Het weekend aansluitend aan mijn verjaardag, ging ik met een groep vrienden zeilen in Friesland. Op zaterdagavond stak ik samen met een vriendin met een roeibootje over, om naar de telefooncel te gaan (ja, ja, lang geleden hadden we nog geen mobieltjes). Hier belde ik Erik op, om een afspraak te maken. Hij nodigde mij uit voor en wijntje en kaasjes die zondagavond. Toen ik eenmaal bij hem was, begon het te regenen en kon ik niet meer naar huis ;-).

Een week na onze eerste zoen, zaten wij op het terras bij Café de Gooth voor een simpele maaltijd.
Het voelde zo goed, dat ik besloot: Met hem verder, met hem wil ik oud worden.

Erik en ik kenden elkaar al een beetje. We hadden een aantal dezelfde vrienden, zaten op dezelfde school, kwamen in dezelfde uitgaansgelegenheden. Als ik toen al coeliakie had gehad, had hij dat vast geweten (en er rekening mee kunnen houden).

Dit wens ik ook voor onze dochter…

Daten als ‘oudere jongere’

Als je niet meer zo jong bent, gaat het daten meestal anders. Minder naar de kroeg, of op andere ongedwongen manier (geschikte) vrijgezellen tegenkomen. En daarnaast zijn er meer factoren die mee spelen: een baan, een woonplaats, een huis, eventueel kinderen.

De mensen uit mijn omgeving die op zoek zijn naar een partner, doen dat via een datingsite. Wanneer vertel je dan dat je coeliakie hebt? Al in je profiel, tijdens de mailwisseling of tijdens het eerste gesprek?

Ik denk dat tijdens de mailwisseling de juiste strategie is. Niet te laat, geen energie steken in iemand die daar meteen op afketst. Maar ook niet te vroeg. Iemand kiest jou niet omdat je coeliakie hebt, maar ondanks dat je coeliakie hebt. Want ook voor een partner is het flink aanpassen…
Kortom, daten met coeliakie is nog iets lastiger dan gewoon daten. Maar niet onoverkomelijk!
Ik ben erg benieuwd naar de ervaringen en overpeinzingen van de andere glutenvrije bloggers…

Deze blog is onderdeel van #wijbloggenglutenvrij. Verschillende glutenvrije bloggers, 1 onderwerp, op de 15e van de maand.

Lees in mijn volgende blogpost wie er allemaal meedoen.

Goody good stuff

Goody Good Stuff 02

Via Facebook kreeg ik een berichtje:

Wij zijn bezig met het lanceren van een nieuw en lekker snoepje: Goody Good Stuff. GGS is onderdeel van Cloetta waar oa (Sportlife, Red Band & Venco) onder vallen. Goody Good Stuff komt in april op de markt en dit is glutenvrij, bevat geen allergenen en is geschikt voor vegetariërs. Wij willen je graag wat snoepgoed opsturen.

Daar heb ik natuurlijk geen enkel bezwaar tegen!

Tenminste, daar heb ik geen bezwaar tegen, mits ik het ook mag vertellen als de snoepjes niet bevallen ;-).

Maar gelukkig, ze zijn lekker!

Goody Good Stuff 01

Vorige week vrijdag werd er een doos bezorgd met 3 zakken snoepjes:

  • Peaches
  • Sour mix match
  • En een zak met uitdeelzakjes: 4 met colaflesjes en 4 met gummybeertjes

Ik houd eigenlijk niet zo van dit soort snoepjes. Maar ik heb ze natuurlijk wel allemaal geproefd. Moet toch een goede review kunnen geven ;-). De rest is door mijn kinderen opgegeten, die ze heeeeel erg lekker vonden!

Goody Good Stuff heeft naast bovenstaande smaken ook nog normale zakken met colaflesje en gummybeertjes. En cheery cherries. Deze producten zijn: glutenvrij, lactosevrij, gelatinevrij, notenvrij en zijn gemaakt met natuurlijke kleur- en smaakstoffen. Helaas zit er wel heel veel suiker in de producten.

goody ingredienten peaches

De Peaches zijn erg lekker. De perzik-snoepjes die ik ken uit mijn jeugd, als we na het roeien een bekertje met snoepjes aan de bar kochten. Maar dan lekkerder, minder chemische smaak, het smelt zowat in mijn mond.

De Sour Mix is heerlijk. Dit is het enige zakje dat ik binnenkort voor mijzelf ga kopen ;-). Zure snoepjes, zoals de naam al zegt. Ik dacht dat mijn kinderen ze niet lekker zouden vinden, maar helaas… – Vroeg er laatst iemand op het coeliakieforum niet ook naar zure snoepjes? Ze zijn er nu! –

En dan de gummybeertjes en colaflesjes. Tja, daar houd ik sowieso niet van. Maar ik vond ze lekkerder dan de al bekende gummybeertjes en colaflesjes. En manlief en kinds vonden ze wel erg lekker. Leuke traktatie voor bv op vakantie.

Want Goody Good Stuff is vanaf nu in de normale supermarkt te koop!

Glutenvrij in Dierenpark Emmen?

dierenpark Emmen

Hebben jullie mijn blog over glutenvrij in Dierenpark Amersfoort al gelezen?
Hebben jullie Sandra’s blog over glutenvrij in de Apenheul al gelezen?

​Ik heb nu weer een vervolg: Glutenvrij in Dierenpark Emmen?

Suze Bouma is 6 jaar en heeft coeliakie. En zij wil heel graag ‘directeur voor 1 week’ worden. Omdat ze heel erg van dieren houdt. Maar ook omdat ze wil zorgen dat er in dierenpark Emmen lekker glutenvrij eten te koop is. Stem je ook op haar?

Suze Bouma

Website bestaat 2 jaar!

ik-ben-2-jaar

Bijna 200 likes op mijn facebook-pagina!
Bijna 100.000 visitors op mijn website!
En vandaag is mijn website 2 jaar oud!
(Dat er oudere blogposts op staan, komt omdat ik die gecopieerd heb van mijn andere website).

Reden voor een feestje, zou je denken!
Maar zoals gewoonlijk, weet ik weer geen leuke actie voor jullie om een feestje te vieren. En ik, ik eet er gewoon lekker een gebakje op.

Maar wees niet getreurd: Ik ben met een aantal leuke dingen bezig. Wordt misschien binnenkort vervolgt.