Luxemburg, glutenvrije voorbereiding vakantie

Luxemburg-glutenvrij

Deze zomer gaan wij kamperen in Luxemburg. En net zoals voorgaande jaren, oriënteer ik me goed op de glutenvrije mogelijkheden in de buurt (Zie Glutenvrij Walcheren en Glutenvrij Brabant). Lees hieronder hoe ik dat aanpakte en welke adresjes ik mee neem in mijn tas.

Bron foto: Pixabay

Hoe zoeken?

Nadat ik de campings had uitgezocht, ging ik op zoek naar glutenvrije mogelijkheden in de buurt.
– Andersom is natuurlijk ook mogelijk. Dat doet Denise van Glutenvrije blog wel eens. En zo wil ik nog altijd een weekend naar Dordrecht (Puur) en naar Scheveningen (The Welsh Bakingstone) –

In eerste instantie ging ik zoeken op de diverse coeliakie-forums. Vervolgens kwam ik terecht op de site van de Luxemburgse coeliakievereniging en op Glutenfree roads. Tenslotte googlede ik nog even op ‘glutenvrij Luxemburg‘ en keek in mijn lijstje Glutenvrije tips voor (Europese) steden om te kijken of mijn collega-bloggers al eens over Luxemburg hebben geschreven. Daar kwam helaas niets uit. Luxemburg zelf heeft vast ook glutenvrije bloggers (in Luxemburgs, Frans of Duits), maar ik heb nu genoeg adresjes.

Al deze adresjes markeer ik op een uitgeprint kaartje, inclusies openingstijden (Tip van Miss Glutenvrij)

Supermarkten

Glutenvrij boodschappen doen vonden wij trouwens ook geen probleem in Luxemburg, we zaten ook in de buurt van Diekirch. Zelfs glutenvrije pizza’s etc waren daar te koop in de grotere supermarkt.

Facebook Coeliakieforum

  • Supermarkt cactus heeft een flink assortiment
    (bijvoorbeeld Supermarche Cactus, 4 Reute D’Ettelbruck, 9160 Ingeldorf);
  • Delhaize. Daar was zelfs vers gv brood.

Restaurants

Onze campings zijn in de buurt van Diekirch. De restaurants die ik hier benoem, liggen in de buurt van onze campings. Andere restaurants kan je vinden op de site van de Luxemburgse Coeliakievereniging Alig, deze zijn allemaal getraind door deze coeliakievereniging.

Ettelbruck: Pizzeria La Fiducia

2, rue Prince Jean    L-9052
Tel : 26 87 43 15

Deze pizzeria is opgeleid door een diëtiste van de Luxemburgse coeliakievereniging, de productie en de besmettingsrisico’s van glutenvrije pizza’s.
Bij voorkeur twee dagen van tevoren reserveren.

Brandenbourg: Restaurant De Griffel

15, Haaptstrooss
L-9360 Brandenbourg
Tél. : +352 26 89 79 89
info@degriffel.lu

Alle gerechten zijn zelfgemaakt met verse producten, vrijwel alles kan op aanvraag glutenvrij worden bereid. Wel graag reserveren. .

Diekirch: Restaurant Le Bonzaï

6, avenue de la Gare
L-9220 Diekirch
Tél.: +352 80 21 19

Aziatische keuken. Reserveren aanbevolen

Ingeldorf: Äppel a Biren

1, route d’Ettelbruck
L-9160 Ingeldorf
Tél.: +352 26 80 48 47

Typisch Luxemburgse keuken. Reserveren verplicht.

Bavigne: Restaurant “Auberge du Lac”

Maison 10    L-9635 Bavigne
Tél : 99 30 71

De eigenaar kookt Franse keuken. Graag reserveren.

Mersch: Beim Alen Turm

5-6 rue Jean Majerus    L-7555
Tél : 32 68 55

Gerechten op basis van regionale en biologische producten.
Luxemburgse specialiteiten. Reserveren aanbevolen.

Mersch: Restaurant / Bar Fabrik

33, rue de la Gare    L-7535 Mersch
Tél : 27 40 33 33

Gerechten op basis van verse producten. glutenvrije gerechten op aanvraag (bijv glutenvrije pasta en glutenvrije hamburgers). 

Dieetkaartjes

En natuurlijk neem ik mijn dieetpasjesdieetvertalingen en/of restaurant cards mee. Zo’s pasje heeft mij regelmaig uit de brand geholpen als de kok en ik niet (goed) dezelfde taal spraken.

Glutenvrij kamperen

Tenslotte: Glutenvrij op de camping is anders dan glutenvrij thuis. In deze blogpost geef ik tips om dit zo makkelijk mogelijk te maken!

Hoe zoek je restaurants waar je glutenvrij kan eten?

bijgewerkt 22 oktober 2024

Vroeguh als je glutenvrij uit eten wilde, had je niet veel mogelijkheden om je te oriënteren. Er was Livaad, maar deze was wat ouderwets in opzet, moeilijk zoeken. En de recensies waren vaak verouderd. Op bijvoorbeeld The ForkEet.nu en Tripadvisor kan je glutenvrij als optie aanklikken. Maar dit is door het restaurant zelf aangegeven en niet altijd betrouwbaar. 

Soms schieten de websites over ‘glutenvrij uit eten‘ uit de grond en vaak verdwijnen deze net zo snel weer.
Maar er zijn er een paar blijvers! In deze blogpost heb ik ze verzameld en geef ik de verschillen aan. En kijk ook eens naar de tips en tricks onder aan dit artikel.

Lees verder

#wijbloggenglutenvrij: glutenvrij suikerfeest (met een recept voor Harira)

ramadan

Ik kwam voor het eerst in aanraking met de Ramadan en het Suikerfeest op onze vakantie naar Tunesië. Het was 1989, ik was net 12 en wat maakte deze reis een indruk op mij! Ook al was het maar een week. Ook al zijn we het grootste deel van die week in de badplaats Hammamet gebleven.

Deze maand gaat #wijbloggenglutenvrij over het Suikerfeest. Ik geef mijn recept voor Harira (Ramadan soep).
Onder aan deze blog vind je de adressen van de andere bloggers die deze maand mee doen. Ik ben benieuwd wat zij vertellen over het glutenvrije suikerfeest.

Bron foto: Pixabay

Suikerfeest?

Het Suikerfeest (Arabisch: عيد الفطر, `id-al-fitr’) is het feest waarop het einde van de vastenmaand ramadan gevierd wordt. Volgens mijn collega is suikerfeest geen goede benaming, omdat het alleen betrekking heeft op het eten. Hij noemt het liever het Dankfeest. Het wordt ook wel het Kleine Feest genoemd.
 

Vakantie Tunesië

Onze vakantie naar Tunesie was mijn eerste vakantie buiten Europa. We zaten in een hotelletje vlak bij de oude Medina.
’s Avonds liepen we vaak een rondje door de medina. Regelmatig zagen we dat er bakjes met Harira en ander eten buiten werden gezet. Voor de armen.
De dag dat wij weer vertrokken was het Suikerfeest. Alle mensen liepen in hun mooiste kleren, veel glitter en lakschoenen. Overal waren kraampjes met de lekkerste gerechten, maar ook met speelgoed en andere cadeautjes. Lang hadden we niet om het allemaal te bewonderen: We moesten het vliegtuig halen.
 

Vakantie Marokko

Vele jaren later was ik weer in Noord-Afrika. Het was 2002, ik was 25 en we waren uitgenodigd voor het bruilofsfeest van (marokkaanse) vrienden. Wat een belevenis zo’n feest, of eigenlijk reeks van feesten: Eerst het henna-feest, een soort vrijgezellenfeest waar de bruid met haar vrouwelijke familie en vriendinnen zich klaar maakt voor het huwelijk. Vervolgens nog een feest bij de bruid thuis, hier was ik niet bij en kan ik helaas weinig over vertellen. Daarna de laatste avond bij de bruid thuis, waarbij ze opgehaald wordt door haar bruidegom. Een paar dagen later was het slotfeest, bij de familie van de bruidegom. Dit duurde tot in de vroege uurtjes. Vlak voordat de zon op kwam, kregen we een kopje heerlijke harira om het feest af te sluiten en de dag te beginnen.

Op deze vakantie kochten we een grote pot met het kruidenmengsel Ras el Hanout. Lang hebben we deze voor heel veel gerechten gebruikt. Maar natuurlijk is hij nu allang op. Ik mis h’m nog regelmatig, want ook bij deze soep kan je Ras el Hanout goed gebruiken. En de kruidenmengsels die je in Nederland kan kopen, smaken niet zoals die uit dat kleine winkeltje, in dat kleine straatje, bij die aardige vrouw in Sefrou.
 

Harira

In het noordelijk deel van Afrika staat harira tijdens de ramadan elke avond op het menu. Na het breken van de vasten met wat dadels en een glas melk, wordt een kom van deze soep gegeten. Het recept voor Harira is een beetje zoals elke soep: je doet erbij wat je nog in de koelkast hebt, een stukje courgette, prei, wortel, kikkererwten ipv linzen. Een ideaal no-waste-recept. Elke mama heeft haar eigen recept, maar citroen, peterselie, komijn, tomaat en peulvruchten zijn wel standaard.

Mijn recept is altijd vegetarisch, het is een beetje geïnspireerd  op een recept van Smulweb, een recept van de Groene meisjes, op dat kruidenmengsel uit Marokko en natuurlijk op de inhoud van mijn voorraadkast.

Wat gebruikte ik?

  • 2 uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 3 wortelen
  • 1 venkelknol
  • De stronk van de broccoli
  • Halve paprika
  • 2 aardappels
     
  • (olijf) olie
     
  • Kruiden, van alle ca. ½ theelepel:
    zwarte peper
    komijnpoeder
    gemberpoeder
    korianderpoeder
    gemalen kaneel
    kurkuma
     
  • 100 gram gedroogde rode linzen
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 400 gram gepelde tomaten uit blik
  • 1 liter groentebouillon van tablet*
     
  • Verse peterselie en/of koriander

* let er op dat deze glutenvrij is.

Hoe maak je het?

Snij de groentes in kleine stukjes.
Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui en knoflook.
Voeg de specerijen toe.
Wanneer de specerijen goed geuren, voeg je de rest van de ingrediënten toe. Breng aan de kook en laat het geheel minimaal een half uur pruttelen.

Serveer de soep en strooi naar smaak peterselie en/of koriander.
 


#wijbloggenglutenvrij, wie doen er mee?

Ook benieuwd naar de verhalen en recepten van de andere bloggers?
En heb jij ook een mooi verhaal over de Ramadan en/of het Suikerfeest?