Favoriete ontbijt

Mijn favoriete ontbijt van dit moment is havermoutpap.
Havermoutpap van havervlokken, rozijnen, zonnebloempitten, boekweitflakes en pompoenpitten. Eigenlijk is het havermuesli, op het moment voor maar 0,99 euro te koop bij glutenvrijemarkt.com!
– Ik weet niet hoeveel ze nog hebben. Ik heb net een dozijn gekocht 😉 –

havermoutpap 1
havermoutpap 2
havermoutpap 3
havermoutpap 4
havermoutpap 5
havermoutpap 6

Hoe maak ik dit?
Ik neem 1 deel muesli, 1 deel (soya)melk en 1 deel water.
Ik breng dat aan de kook en doe het in een bakje. Ik laat het een beetje afkoelen en versier het met aardbeien, gember, kaneel, appel, blauwe bessen, appel, appelmoes en/of banaan. Mmmm!

Glutenvrij en kinderdagverblijf

Gister plaatste ik een blog, waarin ik scheef dat Mirthe’s glutenvrije leven op het kinderdagverblijf heel goed gaat.

Helaas is deze week de laatste week op ‘ons’ kinderdagverblijf. Het is failliet gegaan. Met een aantal kinderen, in een ander gebouw, bij een andere organisatie, gaan we nu door. Er gaan een paar oude leidsters mee, maar er komen ook een paar nieuwe bij.

Morgen hebben we het intake gesprek. Ik heb een lijst gemaakt met punten die ik met hen ga bespreken. Het is vergelijkbaar met de lijst die ik ooit voor ‘ons’ kinderdagverblijf maakte, maar heeft een deel voortschrijdend inzicht.

Informatiemapje over coeliakie

Ideeën voor Glutenvrij

  • Mirthe heeft een bak waar haar spulletjes in staan
  • Wij geven Mirthe elke dag boterhammen o.i.d. mee
    Kunnen deze eventueel ook in de vriezer?
  • Mirthe heeft een aantal eigen potten zoet beleg.
    Daarnaast heeft ze een eigen doosje in de koelkast voor kaas en vleeswaren. Bij binnenkomst gaan er rechtstreeks een aantal plakken in Mirthe’s doosje (ter voorkoming van kruisbesmetting)
    We kunnen ook kiezen voor ‘hotel-beleg’.
    We kunnen ook kiezen voor thuis smeren.
  • Mirthe heeft een trommeltje met crackers, beschuit, soepstengels e.d.
  • Mirthe heeft een trommeltje met koekjes
  • Mirthe is gek op kaas en op (yoghurt) rozijntjes
  • Mirthe heeft een trommeltje met traktaties (omdat ze de meeste traktaties niet mag hebben).
  • Mirthe heeft in de diepvries een paar (versierde) cupcakejes in de diepvries voor verjaardagen e.d.
  • Knutselmaterialen kunnen ook gluten bevatten
  • Speciale gelegenheden, zoals Sinterklaas en verjaardagen van de leidsters graag minimaal een week van te voren overleggen, zodat wij kunnen zorgen voor soortgelijke vervanging.
  • Uitleg andere kinderen:
    Voorleesboekje ‘Ik ben Mirthe en je moet weten’
  • Brood smeren aan het aanrecht, zodat er geen verwarring ontstaat.
  • Haar eten op een dienblad zetten zodat er een gluten vrije zone is voor haar

Glutenvrij en school

Mirthe is 2 en gaat 3 dagen naar de creche.
Glutenvrij blijven gaat hier super! Ze heeft een eigen bak met beleg, crackers, een trommeltje voor het koekmoment en een trommeltje voor tractaties. En elke dag geven we haar een trommeltje mee met krentebollen (want dat is momenteel het enige wat ze eet).
De leisters weten heel goed wat Mirthe wel en niet mag en houden hier goed rekening mee. Op leisters-verjaardagen tracteren ze dingen die Mirthe ook mag hebben.
Op kinder-verjaardagen krijgt Mirthe iets lekkers uit haar trommeltje of een cakeje uit de vriezer. Op de groep hangt een informatieblad met foto, voor als er vragen zijn.

Mirthe vindt het prima dat zij een andere tractatie krijgt dan de andere kinderen.
Maar straks op school wil ze er misschien bij horen…

Op het coeliakieforum lees ik verschillende manieren om dit aan te pakken.

Bewustwording bij kinderen en ouders:

  • Aan het begin van het jaar en bij elk nieuw kindje delen we een zelfgemaakte flyer uit. Wat coeliakie is, wat mag ze wel en wat mag ze niet, onze telefoonnummers, emailadres etc. Er staat ook op die brief hoe belangrijk het voor kinderen is, dat ze erbij horen. En dat ze liever een keer te veel bellen dan te weinig.
  • Wij hebben er voor gekozen om onze dochter in de kring dmv een klein verhaaltje en het laten zien van haar trommeltje zelf te laten vertellen dat ze geen gluten mag eten en dat ze daarom ook heel veel snoepjes en koekjes niet mag, MAAR dat er ook heel veel is dat ze wel mag eten.
  • Als volwassene is het ook niet altijd leuk als er geen rekening gehouden wordt. Dus voor een kind is het nog erger. Je kunt mee huilen met je kind, en je kunt ook een oplossing zoeken.
  • Ik vind persoonlijk dat ik niet van andere ouders kan verwachten om hun traktaties aan te passen aan mijn kind dat coeliakie heeft.
  • Vorig jaar heeft de juf mij in de klas (groep 2) uitgenodigd om wat te vertellen over coeliakie. De kinderen hadden heel veel vragen over wat hij dan eigenlijk wel mag eten. Voor alle kinderen gv pepernoten gebakken zodat ze die lekker konden proeven.
    Ons zoontje vertelde zelf dat hij het leuk zou vinden als hij een traktatie mag, net als de rest. Vanaf die tijd komen ouders regelmatig naar me toe wat hij wel en niet mag hebben. Kinderen vertellen nu namelijk thuis dat er toch echt een gv traktatie bij moet. En dan ontkomen de ouders er niet meer aan hahaha.
  • Wij hebben toen N. een half jaar in groep 1 zat in samenspraak met de dietist (maar dat kan je ook zelf doen ) een leerzame les over gezond eten gehad…
    Er was HEEL VEEL speelgoed eten, van vis en vlese, fruit, groente, patat, blikjes soep enzzzz en er was een grote GROENE bak en een grote RODE bak….
    Eerst verdeelden we gezond (fruit groente vlees) en ongezond (ijsjes, patat, snoep)
    En daarna mocht naëll bij elke bak eruit leggen wat zij niet mocht hebben…. en wat bleek….
    Bij de GEZOND bak mocht ze 99% van de spulletjes wel eten…. en bij de ONGEZOND bak, moest heel veel in de bak blijven…..
    Dus eigenlijk is “glutenvrij” niet alleen “lastig” of “zielig” want als er “gezond” gegeten word kan ze heel vaak gewoon meedoen!
  • Organiseer een ‘Sofie aan tafel‘ voor de vriendjes met hun ouders. Een borrel of thee met glutenvrij lekkers. Laat zien wat er wel allemaal mogelijk is!

Tractatie:

  • Alle verjaardagen van kinderen uit de klas bij ons op de kalender gezet. Dan vroeg ik een week van tevoren wat die ouder wilde tracteren, later is T dat zelf gaan vragen. Dan kon ik zelf iets meegeven of konden ze voor T naturel chips oid meegeven.
  • In ieder geval dat trommeltje met lekkers. Voor als er toch niet aan het dieet gedacht is of als je kind het niet vertrouwd.
  • In “ons” trommeltje dingen zitten die lekker afsteken bij de “normale” tractatie… zakjes chips, grote lolly, zakjes snoepjes, gevulde koek, chocoreepjes…… zo van PPUUUHHH ik mag het jouwe niet, maar het mijne is toch lekkerder.
  • Stiekem (en dat probeer ik echt voor hem te verbergen) vind ik het eigenlijk veel prettiger als hij iets uit zijn eigen trommeltje eet. Dan weet ik in elk geval zeker dat er geen kruisbesmetting heeft plaatsgevonden.

lunchtrommel

Chantal vraagt: “Hoe gaan we dit met lunch doen?

Speciaal voor Chantal, en voor iedereen die wel wat lunch-inspiratie kan gebruiken: 

Wat neem ik mee?
Ik denk dat afwisseling het belangrijkste is. Zodat het inderdaad niet na een tijdje je neus uit komt. Ik neem regelmatig brood mee: Haverbrood van Mam’s Miksezelfgebakken van Finax of krentebollen. Daarnaast heb ik op mijn werk een pak Fette crocante van Schar staan. En soms verwen ik mezelf met de Kaiserbroodjes van Schar.
Maar ik neem ook regelmatig een restje van de avond ervoor mee. Even opwarmen in de magnetron en smullen.
Daarnaast heb ik in de diepvries een paar doosjes soep staan. Van groentes die niet in 1 keer opgingen. Heerlijk als lunch!
Tenslotte maak ik soms thuis (of ter plaatse) een salade, van vanalles wat ik in huis heb.

En kijk eens bij mijn ontbijt/lunch recepten.

Leuke ideeen:
Op de website Eet goed, voel je goed staan veel leuke ideeen:
De Gezonde en gemakkelijke snacks voor op reis.
En haast aanvullend hierop: 7 Ideeën voor Snelle Ontbijtjes en Schoollunches
Ook staat er op deze site een lijst met recepten, netjes gerangschikt op ontbijt, lunch enz. 

Ook op de site van Bluebelle staat een mooie lijst met ontbijt en lunch-recepten.

Als je geen magnetron tot je beschikking hebt, is de Hot booster misschien een uitkomst.

Variatie in je lunchtrommel:
Op het coeliakieforum kwam ik een hele mooie lijst tegen voor de lunch. Helaas weet ik niet meer wie die lijst gepost heeft…

“Ik heb lunchtrommels met 5 vakjes een geef daarin naast 1 boterham een variatie van de volgende dingen:

Komkommer
Tomaatjes
Kaasblokjes (of babybels)
Plakjes worst
Noten
Rozijntjes
Zaden/pitjes
Crackertjes
Bessen
Druiven
Ontbijkkoek
Gerookte zalm (los of in een wrap)
Rauwe worteltjes
Gekookt ei

Ik heb laatst ook soepstengeltjes meegegeven met smeerkaas in een apart bakje als dipper.”
Deze heb je ook kant-en-klaar van Schar met chocola 😉

50 wereld ontbijtjes

Mirthe eet (at?) slecht boterhammen. Vaak eet ze ’s ochtends liever een kaasje dan een ‘normaal’ ontbijt. Maar wat is dat, een normaal ontbijt? Waarom houden wij nederlanders zo vast aan die bruine boterham of die ontbijtpap?

Via Culy kom ik op de blog 50 of the World’s Best Breakfasts.
Wat eten andere wereldburgers als ontbijt?
En natuurlijk ben ik benieuwd: Hoeveel van die 50 ontbijtjes zijn (voornamelijk) glutenvrij?

Nou, een heleboel!

Engeland: Witte bonen in tomatensaus, worstjes, bacon, gebakken eitje, gebakken champignons, gebakken aardappeltjes, bloedworst.
Polen: Roerei met stukjes worst en 2 aardappelpannenkoekjes.
Hawai: Fruit!
Filipijnen: Fruit, rijst, omeletje en kleine worstjes
Thailand: rijst met vis/vlees-prutje
Mexico: nachos, kaas en bonen. Eventueel aangevuld met vlees/ei, bijvoorbeeld deze chilaquiles.
Peru: Ceviche = zeevruchten gegaard in limoen. Op Kamelenvoer staat een recept.
Egypte: Foul Madamas, een bonengerecht. Op smulweb staat een recept.
Japan: Tofu
China en Malaysia(rijst) noedels
KoreaKimchi (ingelegde groentes) met rijst en een bouillonnetje. Zie ook Aziatische Ingredienten.
JordanieLabneh (dikke yoghurt), hummusfalafel en lamsworstjes.
Colombiachangua (soep van melk met ei, lente-ui en koriander) GhanaWaakye (rijst met bonen)
Ugandakatogo (groene bananen gekookt in een tomatensaus met vlees/groentes).  
BahamasGrits (maispap)
Costa Rica: Gallo Pinto (bonen, rijst, salsa en mais-tortilla’s). Vaak geserveerd met avocado, bakbanaan of vleeswaren.
Dominicaanse RepubliekMangu (pap van bakbanaan en boter). Geserveerd met salami, kaas of eieren.
Turkijekaas, olijven, eieren, tomaten, komkommer en gekruid vlees.

Ton Kwakman: Bladerdeeg

Geplaatst op 

Mijn broer was vorige week bij glutenvrije winkel Ton Kwakman, op de Rijnlaan in Utrecht (om taartjes voor ons te kopen!). Hij hoorde dat de winkel waarschijnlijk dicht gaat. Maar dat de webshop misschien overgenomen wordt.
Dat zou jammer zijn! Ik kom niet vaak in de winkel, ik koop niet vaak artikelen van TK, maar ik vind het wel een van de lekkerste producenten!

Vandaar misschien dat het recept voor bladerdeeg op hun site staat:

Lees verder

Oranje tompouce

Het laatste bericht over koninklijke gerechten post ik de dag voor koninginnedag. Immers, vandaag kunnen we nog boodschappen doen!

Vandaag neem ik een recept voor Oranje tompouce. Want dat hoort toch echt bij koninginnedag!
Je kan het jezelf zo moeilijk maken als je zelf wilt.
– Een foto volgt na 30 april, als ik ze gemaakt heb 😉

Ingredienten voor 4 tompoucen

  • 4 plakjes glutenvrije bladerdeeg.
    bladerdeeg kan je ook zelf maken, zie bijvoorbeeld op de site van Happy Glutenfree. Maar omdat bladerdeeg en ik toch al geen vrienden zijn, begin ik daar al niet eens aan…
  • banketbakkersroom van bv Baukje. Of maak het zelf. Kijk bv op De leukste taarten voor een recept.
  • poedersuiker
  • oranje kleurstof

Bereiding

  1. Oven voorverwarmen tot 200 graden
  2. Laat de plakjes bladerdeeg op het stukje plasticfolie, wat er tussen zit, ontdooien.
  3. Snij het plakje doormidden, met een scherp mes, en snij ook de randjes mooi recht.
  4. Leg ze een stukje uit elkaar op de bakplaat en prik ze in met een vork.
  5. Bak de plakjes tot ze mooi lichtbruin van kleur zijn, ongeveer 10 minuten maar dat kan per oven verschillen dus hou ze in de gaten.
  6. Laat het bladerdeeg helemaal afkoelen op een rooster.
  7. Maak de banketbakkersroom klaar.
  8. Neem een paar eetlepels poedersuiker en roer er een theelepel water doorheen, voeg druppels vocht toe tot je een dik glanzend glazuur hebt wat nog net glad uitloopt als je met het bakje op de tafel tikt.
  9. Roer er ook een druppel kleurstof doorheen.
  10. Doe de banketbakkersroom in een spuitzak en spuit een dikke laag op 1 plakje bladerdeeg.
  11. Leg het andere plakje er boven op en druk voorzichtig en beetje aan.
  12. Bestrijk de bovenkant helemaal met het glazuur en laat dat drogen.

(Bron: Glutenvrije recepten)

Worteltjestaart

Wisten jullie dat de wortel zijn kleur te danken heeft aan ons koninklijke familie?

De huidige oranje wortel is het resultaat van kruisingen. De eerste wortels kwamen uit Iran en werden door de V.O.C. in de 17e eeuw naar Nederland overgebracht. De wortel werd in Nederland gekruist totdat deze de oranjekleur van het Huis Oranje-Nassau had. De oranje wortel werd pas in de 17e eeuw verspreid over de rest van Europa.

(Bron: Wikipedia)

Lees verder

Prinsessenboontjes

“De prinsessen-, sperzie-, sla- of herenboon is even rijk aan synoniemen als aan gezonde en nuttige voedingsstoffen. Zo is de prinsessenboon één van de beste bronnen van cholesterolverlagende voedingsvezels en de rijkelijk aanwezige eiwitten zorgen op hun beurt voor een goede opbouw van weefsel. De vitamine C in sperziebonen houdt de aanmaak van rode bloedcellen op gang en de koolhydraten geven je energie. Let wel op met rauwe prinsessenbonen: deze kunnen het darmslijmvlies aantasten of bij grote hoeveelheden zelfs weefsel afbreken!”
(Bron: Infotalia)

Wij eten vaak spercieboontjes. Door de pasta, door de chili, op de pizza, met aardappeltjes en een worstje of met rijst, een gebakken eitje en pindasaus. En laatst had ik een heerlijk Indiaas recept van Glutenblij (waar de kinderen overigens geen hap van gegeten hebben).

Maar nu wil ik een koninklijk recept, een recept die de prinsesjes misschien ook lusten. Mijn meisjes in ieder geval wel!

Het is een recept van Alain Passard, de ***chef die groenten de hoofdrol geeft.

– Als voorbereiding op onze (voorlopig) laatste Koninginnedag, post ik vandaag en de komende dagen koninklijke gerechten. Ik begon met Koninginnesoep. –

Ingredienten voor vier personen:

  • 600 g extra dunne sperziebonen (haricotvert)
  • 15 – 20 g (gezouten) boter
  • olijfolie
  • 12 (liefst verse) amandelen
  • 1 grote rijpe perzik (liefst met wit vruchtvlees)
  • blaadjes van 3 – 4 takjes (paarse) basilicum

Blancheer de sperziebonen in lichtgezouten water beetgaar. Schep ze met een schuimspaan uit het water en dompel ze in water met ijsklontjes. Laat uitlekken in een vergiet. Snijd de perzik met schil in 12 parten. Verhit op laag vuur de boter met een flinke scheut olijfolie in een grote koekenpan of wok. Roerbak de sperziebonen een minuutje op hoog vuur. Voeg de amandelen en de perzikparten toe en op het laatst wat basilicumblaadjes. Bestrooi met een snufje zout (liefst fleur de sel) en een paar draaien zwarte peper. Meng de ingrediënten vooral niet te veel door elkaar, zo blijven de perzikparten mooi heel. Schep het gerecht op 4 warme borden en serveer direct.

Bron: Janneke Vreugdenhil voor NRC Koken