Recepten te maken 2018

Op 1 januari 2017 riep ik de hashtag #eindelijkoptafel in het leven. Voor recepten die ik al heel lang eens wilde maken, maar steeds maar niet aan toe kwam.
Ik maakte een lijst met 50 recepten, waarvan ik er tot mijn spijt maar 18 maakte. Dat weerhoud mij er niet van om voor dit jaar weer een lijst met 50 recepten te maken. Met recepten die op de vorige lijst stonden, en met recepten die ik het afgelopen jaar tegen kwam en opnam in mijn De beste glutenvrije blogs van …

#eindelijkoptafel

Ontbijt

  1. Ontbijttaartjes met pompoen en haver van Oh my pie
  2. Pompoenkoeken met rozijnen van Beter door eten
  3. Havermoutmuffins met blauwe bessen van Oh My Pie
  4. Scones van Glutenfreewebshop

Brood

  1. Gewoon brood voor mee naar school van Glutenvrije mama
  2. Italiaans sodabrood wordt gebakken met bakpoeder. Dit brood is heerlijk bij een kopje soep (van Glutenvrije mama)
  3. “Een van de dingen die ik het meeste mis is luchtig, knapperig Turks brood. Dit brood heb ik gemaakt bij de shoarma en het komt heel aardig in de buurt” (Glutenvrije mama)
  4. Bananenbrood met courgette van Het meisje met de voedselallergie
  5. Quinoa brood van Koos glutenloos
  6. Focaccia met olijven en cherrytomaatjes van Doe mij glutenvrij
  7. Cloud Bread mét broodfactor van Mams at work
  8. Wortel bananenbrood van Rose-a-Licious

Hoofd- en bijgerechten

  1. Kaassouffle’s (recept van Kook de wereld rond)
  2. Vegetarische pasta Bolognese (recept van Glutenvrije mama)
  3. Glutenvrije, vegetarische pompoen risotto van Glutenvrij Plaza
  4. Risotto met geitenkaas, spinazie en zalm van Glutenvrije mama
  5. Mexicaanse quinoa met guacamole en tortilla chips van Maak het glutenvrij
  6. Glutenvrij pitabrood uit de oven van Focus on foodies
  7. Glutenvrije sushi van Glutenvrije mama
  8. Gado gado springrolls van Pauline van Culy of Springrolls met Vietnamese vissaus van De Gezonde Kok
  9. Glutenvrije loempia’s maken (zonder frituurpan) van Miss Glutenvrij
  10. Salade van kikkererwten en pompoen uit de oven van Beaufood
  11. Noedelsalade met mango en garnalen uit de Allerhande
  12. Spaanse albondigas in tomatensaus van Beter door eten
  13. Hartige muffins met chorizo en kaas van Ik eet vrij
  14. Krokante zalmfilet met Indonesische marinade van Het Glutenvrije Kookhoekje
  15. Ghanese pindasoep met rijst van Betty’s Kitchen
  16. 5 x groenten op de barbecue van Culy
  17. 2 keer sambal van Boeddhamum glutenfree

Tussendoortjes

  1. Polentakoekjes van Yvette van Boven
  2. Havermoutrepen met pindakaas van Focus on Foodies
  3. Haverrepen met pinda’s, chocolade en koffie van Stories of a coeliac
  4. Power liga’s uit het kookboek Oh my pie

Taarten en koekjes

  1. Pink panter cheesecake van Oh my pie
  2. Regenboog brownie taart van Glutenvrije blog
  3. Savoiardi chocoladetaart met bosvruchten van Bakers and Fakers
  4. Chocoladekwarktaart (uit het boek Heerlijk glutenvrij bakken van Phil Vickery).
  5. Rabarbertaart van Boeddhamum glutenfree
  6. Rijstevlaai, bodem- en glutenvrij van Kamelenvoer
  7. Japanse cheesecake glutenvrij van Glutenvrije mama
  8. Muffins met frambozen en muffins met bosbessen (uit het boek Gezond eten zonder gluten)
  9. Chocoladecake met zwarte bonen van Stephanie de Wit op I am a Foodie
  10. Bokkepootjes van Miss Glutenvrij of Glutenvrije bokkepootjes van Glutenvrije mama
  11. Gemberkoeken van Focus on foodies
  12. Pindakaas chocolade balletjes van Stories of a coeliac
  13. glutenvrij brussels banket van Glutenvrije mama

Toetjes

  1. Gevulde appeltjes (met bitterkoekjes) van Foodless
  2. Chocolade lava cakejes van de Gebaksjuwelier
  3. Hemelse modder van Piet de Gruyter op Culy
  4. Seizoenstoetje: pannacotta met rabarber van Het meisje met de voedselallergie

Het 2017 van Ik ben glutenvrij

glutenvrije-oliebollen

Voor het super recept voor oliebollen, klik op het plaatje.

2017 is bijna ten einde. En dan is het natuurlijk tijd om terug te blikken. Hoe was 2017 voor mij en voor mijn website? Waren er het afgelopen jaar leuke glutenvrije ontwikkelingen?

Het 2017 van ikbenglutenvrij:

Top 5 meest gelezen blogposts van dit jaar

De nummer 1 schreef ik hierboven al. Maar welke blogpost uit 2017 werden nog meer goed gelezen?

  1. Handige lijstjes
  2. Wel glutenvrij, geen coeliakie (deel 7 – Ralph Moorman)
  3. 11 glutenvrije traktaties
  4. Coeliakie en osteoporose, een interview met Gerda,
  5. Glutenvrije tips voor Amersfoort (deel 2)

Top 5 meest gelezen blogposts

Er is een vast rijtje met blogs die al jaren lang goed gelezen worden. Deze schreef ik niet dit jaar, maar staan wel (in wisselende volgorde) altijd bovenaan.

  1. Snoep
  2. Is haver glutenvrij?
  3. Ideeen voor glutenvrij lekkers
  4. Glutenvrij eten bij Ikea?
  5. Gluten vervangers

Top 5 refferals

Ik zet vaak links naar andere (glutenvrije) blogs in mijn artikelen. Andersom gebeurd dat ook. Van wie kreeg ik de meeste bezoekers?

  1. Coeliakieforum
  2. Coeliakiemaand
  3. Stories of a coeliac
  4. Miss Glutenvrij
  5. Glutenvrije mama

Dank jullie wel voor de links naar mijn website!

Mijn glutenvrije diepte- en hoogtepunten

Eigenlijk was dit jaar heel gemoedelijk qua coeliakie. Ik werd niet ziek van gluten. Mirthe wel 1 keer: Ze koos er voor toch dat snoepje aan te nemen waarvan ze niet zeker wist of het glutenvrij was. Een leermomentje…

Qua hoogtepunten waren er ook niet echt veel uitspringers. Alhoewel?

  • Onze familie, vrienden, buren, collega’s en anderen die nog steeds zo goed rekening met ons dieet houden.
  • Volledige glutenvrije kinderfeestjes voor Mirthe (en andere feestjes waarbij er heel goed rekening werd gehouden met haar dieet).
  • Een paginagroot interview met mij in de Vrouw, bijlage van de Telegraaf!
  • Lezingen over de onderzoeken die het LUMC doet naar coeliakie (en een gezellige borrel achteraf).
  • De lunch en bloggers-borrel van de coeliakiemaand. Eigenlijk wel de hele coeliakiemaand! Met o.a. mijn oudste dochter die een spreekbeurt deed over coeliakie (terwijl zij dat niet heeft), de kaartjes die ik naar vrienden en familie schreef, een weekend weg met mijn schoonzusje en een gesprek met de diëtiste. Lees er alles over op Coeliakiemaand en ik.
  • We hadden een fantastische vakantie in Tsjechië. Met als hoogtepunt de glutenvrije paradijsjes in Praag.
  • Mijn nieuwe keukenhulp, waarmee bakken veel makkelijker en lekkerder wordt.
  • En natuurlijk de producten die nu glutenvrij zijn: Smeuïge muisjes, glutenvrije vissticks van Kapitein Iglo, het nieuwe Vrij van-assortiment bij de AH en natuurlijk de paprika-chips van Crocky!

Ook Emmelou beschreef haar glutenvrije hoogtepunten van 2017. Er zitten er een paar bij die ik vergeten was, zeker lezen!

Tenslotte:

Ik wens jullie allemaal een mooi 2018!

Glutenvrij kerstbuffet op school 2017

Fijne kerstdagen!

Vandaag is het eerst kerstdag. Maar vorige week al vierden veel kinderen kerst op school. Op de foto hierboven zie je Mirthe’s glutenvrije kerstbuffetje.
Daarnaast kreeg ze nog een glutenvrije pannenkoek, een fruitspiesje en een zelfgemaakt schuimkransje van andere, lieve ouders.

De laatste week voor de kerstvakantie is op veel scholen een kerstdiner: De kinderen mogen in hun mooiste kleren naar school en iedereen neemt een gerecht mee. Samen vormen deze gerechten een prachtig buffet.
De meeste glutenvrije ouders kiezen er voor om een klein buffetje voor hun kind te maken. Ook dit jaar verzamelde ik weer de mooiste creaties. Kijk snel verder!

Lees verder

Glutenvrije sinterklaas ontbijtmuffins

tekening-glutenvrije-pieten-keuken

Weet jij dat Sinterklaas een speciale glutenvrije keuken heeft?
Kijk maar eens goed in het boek van Charlotte Dematons: Op de onderste verdieping van het pakjeshuis is een grote keuken. Achter deze keuken is nog een klein keukentje. Dit is natuurlijk de glutenvrije keuken! De glutenvrije pieten maken hier de pepernoten en al het andere lekkers voor de glutenvrije kinderen. Zouden ze ook deze ontbijtmuffins maken?

Twee jaar geleden mocht ik ook de estafette #decemberglutenvrij starten.
Ik schreef toen een eerlijke blog over (glutenvrije) Sinterklaasstress: Pepernoten bakken in het holst van de nacht en op het laatste moment bedenken dat bij die 5 cadeautjes ook 5 gedichten moeten…
Omdat ik #decemberglutenvrij mocht openen, wilde ik niet alleen schrijven over de start van glutenvrij december, maar over een goede start van elke dag. Ik wilde Sinterklaas ontbijtmuffins maken. Maarja, daar was ik toen niet aan toe gekomen…

Daarom trakteer ik jullie vandaag op deze sinterklaas ontbijtmuffins!

Recept sinterklaas-ontbijtmuffins

goed voor 12 muffins
bereidingstijd: 20 minuten
baktijd: 20 minuten

glutenvrije-sinterklaas-ontbijtmuffin

Benodigd

  • 1 ei
  • 300 ml yoghurt (1,5 beker)
  • 40 gram stroop (2 eetlepels)
  • 1 banaan, geprakt
  • 150 gram havermout (2 bekers)
  • 1/2 zakjes bakpoeder
  • 1 el speculaaskruiden
  • 1 appel, in stukjes
  • amandelschaafsel
  • oven
  • kom
  • mixer
  • muffinvorm

Bereiden

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Doe het ei, de yoghurt, de stroop en de banaan in een kom en mix deze tot een egaal mengsel
  3. Meng de havermout, bakpoeder en speculaaskruiden door dit mengsel. Voeg ook de appel toe.
  4. Verdeel het mengsel over de 12 vakjes van de muffinvorm. Ik gebruik hier een ijsbolletjeslepel voor.
    – Ik gebruik een siliconen muffinvorm en gebruik dus geen papieren cakevormpjes. Ik heb ook de ervaring dat muffins (met weinig vet) slecht loslaten van deze papieren vormpjes. –
  5. Schuif de muffinvorm in de oven en bak deze in ca. 20 minuten gaar.
  6. Eet smakelijk!

En omdat de oven toch warm was, schoof ik er weer een tree kruidnootjes in. 😉

#decemberglutenvrij: glutenvrije Piet

Heb je al die blije koppies gezien van de kinderen die de glutenvrije pieten een handje mochten geven? Zo fijn dat er steeds meer glutenvrije pieten zijn!

Mijn dochter Mirthe was heel blij met haar glutenvrije pepernoten die ze op de dag van aankomst bij de haard kreeg. En de aankomst beleven samen met de nichtjes was fantastisch. Maar als ik de glutenvrije piet spreek, krijg ik bijna spijt dat we niet naar een plek zijn gegaan waar een glutenvrije piet aanwezig was…
Ik sprak de glutenvrije hoofdpiet Monique. Wat was dat een leuk, enerverend en ontroerend gesprek. Lees snel verder.

Deze blog is de eerste van de blog-estafette #decemberglutenvrij. Onder aan deze blog lees je wie het stokje van mij over neemt.

Eerste keer glutenvrije piet

Monique heeft 2 dochters van 11 met coeliakie. Haar dochters kennen het geheim van Sinterklaas. Maar op Facebook zag ze ouders die zich in allerlei bochten wringen om hun glutenvrije kind ook een fijn Sinterklaasfeest te geven. Het is immers raar: Op school weet sinterklaas wel dat je glutenvrij moet en krijg je glutenvrije pepernoten. Maar bij de aankomst in de stad heeft hij geen glutenvrije pepernoten bij zich en moet je steeds weer nee zeggen tegen pieten die je pepernoten aan bieden. Of alleen maar een handje willen geven.

Vorig jaar vroeg iemand aan Monique of ze hulppiet wilde zijn in Zwolle. Dat wilde ze wel, maar liever werd ze een speciale glutenvrije piet. De organisatie ging akkoord.

Bij de intocht in Zwolle was de glutenvrije piet duidelijk herkenbaar aan haar groene pak. Die had ze zelf gemaakt! Ook de glutenvrije kinderen waren duidelijk herkenbaar. Omdat ze iets groens aan hadden, of een muts met het glutenvrije teken.
Omdat ook de andere pieten wisten wat dat betekende, hoefden de kinderen niet steeds nee te zeggen tegen een handje pepernoten. Pieten konden vertellen:
“De glutenvrije piet komt zo meteen!”

Het was zo verschrikkelijk leuk om te doen! Onze kinderen die voor 1 keer geen uitzondering zijn. Kinderen die gewoon mee kunnen doen.

Monique wilde dit graag uitbreiden naar andere steden. Haar droom was: over 3 jaar, in elke provincie minstens 3 steden met een glutenvrije piet.

Vervolg

Op een Sint-symposium raakte Monique in gesprek met de organisator van het sintfeest in Dokkum, de landelijke intocht dit jaar. Ook hij werd enthousiast en wilde graag een glutenvrije piet bij de intocht.

“Het werd groter dan ik dacht, dus ik schakelde de NCV in. Zij deden een oproep onder de vrijwilligers. En uiteindelijk waren er 57 plaatsen met 1 of meerdere een glutenvrije pieten!

Voor de ouders is het net zo’n groot cadeau als voor de kinderen. Ze hoeven voor 1 keer eens niet alles te regelen. Het besef wat voor impact deze ziekte op onze kinderen heeft. Dat onze kinderen regelmatig buiten gesloten worden, hoe zeer we ook ons best doen. Maar nu even niet! De ouders zijn ontroerd en dankbaar. Zo mooi om te zien!”

glutenvrije-pieten

Eén van de glutenvrije pieten was Ellen:

Wat een belevenis om glutenvrije piet te mogen zijn. Ik weet als geen ander hoe het is om een uitzondering te zijn en je aan te (moeten) passen. Juist die rondgestrooide gluten en ‘vieze’ handschoenen van de zwarte pieten maken het Sinterklaasfeest extra spannend. Daarom geen moment getwijfeld en me opgegeven als vrijwilliger. Het ontroerde me om de extra blije koppies van de kinderen en ouders te zien. Peuters met een onvergetelijk enthousiast koppie, pubers met de grootste glimlach en ouders met enorme dankbaarheid in hun ogen. Het blijft bijzonder dat het Sinterklaasfeest nu ook voor een aantal glutenvrije kinderen onbezorgd werd. Even niet bang zijn voor kruisbesmetting als ze met zwarte piet op de foto gingen, maar onbezorgd genieten van het gekregen lekkers.

Monique zelf was dat weekend actief in maar liefs 3 steden: Bij de landelijke intocht in Dokkum, in Harlingen en de dag er na in Goor. Ze weet niet meer hoe veel glutenvrije kinderen ze gezien heeft. Fantastisch dat ze zo veel kinderen blij kon maken!

Haar droom is bijna gehaald: Alleen in de provincies Groningen en Limburg waren niet 3 plaatsen met een glutenvrije piet. Monique denkt dat dit komt omdat hier minder gespecialiseerde ziekenhuizen zijn en dus ook minder vaak de diagnose coeliakie gesteld wordt.

glutenvrije-piet-heerhugowaard

Bewustwording

Niet alleen de andere pieten wisten dat er een glutenvrije piet mee liep (en waarom dat nodig is). Ook de media was er snel van op de hoogte. Eindelijk weer een positief verhaal over de Sinterklaasintocht!

RTL late night, Metro, het AD, en diverse locale media besteedde aandacht aan onze glutenvrije piet. Heel fijn voor de bewustwording rondom coeliakie en het glutenvrije dieet.


Monique en Ellen, heel erg bedankt voor het delen van jullie verhaal. En de snelheid waarmee jullie reageerden. Ik ben er van overtuigd dat je droom volgend jaar geheel waarheid wordt.

Mijn oudste dochter vroeg: “Ga jij dat ook doen?”
Nee, niet zo lang Mirthe het geheim nog niet kent. En daarna gaan we het misschien wel met z’n 3-en doen! Mirthe zou een perfect pietje zijn, die gaat al radslagen makend door het leven ;-).

Wil je meer weten over de glutenvrije pieten? Je leest het op glutenvrij.nl.

Morgen neemt Glutenvrij kind het blog-stokje van mij over. Ik ben benieuwd naar de andere blogs die de komende 23 dagen verschijnen voor #decemberglutenvrij!
– Omdat dit een sinterklaas-blog is, gebruik ik stiekem het logo van #decemberglutenvrij nog even niet ;-). –

Kookboek: foodless

Foodless-glutenvrij-kookboek

Deel 3 in deze reeks kookboekenrecensie: Foodless!
Schrijfster Carlijn Bröring heeft een website voor voedselintoleranties, verkoopt zo af en toe haar baksels op markten en binnenkort opent haar glutenvrij restaurant The Food Club!

Ik kreeg dit boek van haar toen het net verschenen was. En deze kookboeken7daagse is een leuke aanleiding om te vertellen wat ik van het boek vind.

Bij het beschrijven van het boek volg ik de vragen die ik in de introductieblog van de kookboeken7daagse beschreef:

a. Is het een volledig glutenvrij kookboek?

Ja!
Bij alle recepten staat aangegeven of ze ook vrij zijn van de 13 andere allergenen.

b. Wat is de uitstraling van het boek?

Het heeft geen harde kaft en geen lintje. Dus niet de echt luxe uitstraling als bij De Gluut en Boom geniet. Maar dat maakt helemaal niet uit: Het boek bevat mooie foto’s en de opmaak is overzichtelijk en erg prettig.

c. Wat voor recepten staan er in het boek?

In het boek staan veel recepten die ik ook regelmatig maak. Ongeveer zo, maar dan net anders. Zoals de witlofsalade en de venkelsalade, de eirmuffins en de courgettesoep, de gevulde paprika en de meloensalade.

Maar er staat ook bijzondere recepten in, zoals bananencrackers met tonijn, ananascarpaccio met gerookte zalm en gezouten karamelrepen.

Ik maakte 2 recepten:

vegetarische-glutenvrije-burger

vegetarische burger

glutenvrije-pizza

pizza

d. Hoe zijn de recepten geordend? Ik houd van koken met de seizoenen. Is dat goed te doen?

De recepten zijn verdeeld in ontbijt, lunch, hapjes en drankjes, voorgerechten, hoofdgerechten, bijgerechten, nagerechten, taart en ander lekkers en de basis.
Daarnaast staan achter in het boek menu suggesties per seizoen. Super!

d. Zijn de recepten goed te maken, de ingrediënten makkelijk te krijgen?

Bij ’taart en ander lekkers’ worden soms ‘hippe’ ingredienten gebruikt als Ahornsiroop en Kokosvezels. En xantaangom is toch ook niet heel vreemd voor glutenvrije baksels? Al is het inderdaad even zoeken, als je het niet in een webwinkel wil kopen…

e. Staat er een bereidingstijd bij de recepten?

Ja, heel fijn. En ook voor hoeveel personen de recepten bedoeld zijn.

f. Is dit een aanvulling op de (glutenvrije) kookboeken die er al zijn?

Foodless is een compleet kookboek. Koken, maar ook bakken. Makkelijke recepten, maar ook recepten met wat meer uitdaging. Het past mooi in het rijtje van (de al eerder genoemde) De Gluut en Boon. En omdat complete glutenvrije kookboeken nog steeds veel te weinig zijn, is het zeker een welkome aanvulling!

h. Staan er verhaaltjes in het boek?

Er staan geen ‘verhaaltjes’ in het boek over bijvoorbeeld de recepten. Wel een leuke inleiding en heel veel informatie. Over de diverse allergenen, maar ook tips voor merken, winkels en restaurants.

Het is geen boek dat ik vol plak met bladwijzers, zoals ik bij veel andere kookboeken doe. Maar wel een boek om er regelmatig weer bij te pakken om inspiratie op te doen!

Kookboek: Havermoutje

havermoutje_kookboek

Mijn kookboeken7daagse gaat iets minder snel dan gehoopt.
Er zijn belangrijkere dingen te doen en te vertellen ;-).
Maar vandaag komt dan toch mijn 2e kookboeken recensie: Havermoutje!

Remy van Mind your Feed ruimde einde van de zomer haar kookboekencollectie eens flink op. Ze koppelde er een winactie aan vast. Ik reageerde:

Oei, das lastig kiezen!
Havermoutje en Easy Peasy lunchbox sta ik regelmatig mee in mijn handen. Maar omdat ik net als jij een haat-liefde-verhouding heb met kookboeken, koop ik ze toch niet…

Om die haat-liefde-verhouding wat meer te laten overslaan naar de liefde, organiseer ik zo nu en dan een uitdaging voor mijzelf: een week lang minstens 1 recept per dag uit een kookboek. Heel leuk!

Zo heb ik toch de recepten van Easy Peasy Family geprobeerd (en zijn er een paar in mijn vaste assortiment recepten gekomen).

Maar als ik nu moet kiezen tussen die 2 boeken, ga ik toch voor havermoutje. Ik ben namelijk gek op havermout, het is voor mij de ideale aanvulling op het voor mij zo noodzakelijke glutenvrije dieet. Ik eet het elke dag. En met dit boek misschien nog vaker? (En misschien gaat mijn dochter met coeliakie dan ook wat vaker havermout eten ).

En ik won! Sinds half oktober ben ik dus de trotse bezitter van het boek Havermoutje.
Ik ging er meteen in bladeren en post-its plakken. Wat een lekkere recepten!

Sinaasappel havermoutje met cacaonibs:

sinaasappel havermoutje met cacaonibs

Havermout appeltaartje:

Glutenvrij-havermout-appeltaartje

En bietjeshavermoutpap met appel. Een diner-recept, maar ik at het als ontbijt.

Bietjes-appel-havermout-pap-glutenvrij

Er zitten nog plakkers bij Wortel-gember-haversapje, Worteltaart havermoutje, Bananen-haverbrood, glutenvrij haverbrood en havermoutreep met amandelen. Maar aan die recepten ben ik nog niet toe gekomen.

Bij mijn recensie houd ik me vast aan de vragen die ik in de eerste blog over de kookboeken7daagse stelde:

a. Is het een volledig glutenvrij kookboek?

Nee, het is niet een volledig glutenvrij kookboek. Maar het grootste deel is glutenvrij als je glutenvrije havermout gebruikt. Een paar recepten zijn makkelijk om te zetten naar glutenvrij en dan blijven er nog een paar recepten over die niet glutenvrij zijn.

b. Wat is de uitstraling van het boek?

Het boek heeft een harde kaft en mooie, lichte foto’s. Het is een boek dat je met trots op de salontafel kan laten liggen.

c. Wat voor recepten staan er in het boek?

Recepten met havermout ;-).
Zoals de ondertitel ook zegt: “70 havermoutrecepten van pasta tot pannenkoek”.

d. Hoe zijn de recepten geordend?

De recepten zijn geordend in basisrecepten, ontbijt, lunch, snacks en diner.
Havermout als ontbijt kennen we natuurlijk allemaal. De lunchgerechten betreffen vooral haverbrood. De snacks vind ik soms ver gezocht (haverchips), soms ook heerlijk (haverkoekjes). En tenslotte de diner-recepten, verrassend!

d. Zijn de recepten goed te maken, de ingrediënten makkelijk te krijgen?

De recepten die ik tot nu toe gemaakt heb, had ik allemaal binnen korte tijd op tafel, met de ingrediënten die al in mijn keukenkastjes stonden.
Maar voor bijvoorbeeld kastanjemeel, blauwe rozijnen en hennepmeel zou ik toch iets meer moeite moeten doen.

e. Staat er een bereidingstijd bij de recepten?

Nee

f. Is dit een aanvulling op de (glutenvrije) kookboeken die er al zijn?

Absoluut. Ik ken geen ander kookboek met zo veel recepten met havermout.

h. Staan er verhaaltjes in het boek?

Ja! Bij de recepten gaat het vaak om hoe het ontstaan is of over een bepaald ingredient. En bij de inleiding wordt verteld hoe dit boek tot stand is gekomen. Leuk!

Tenslotte: 1 van de redenen dat ik dit boek wilde hebben, is om mijn dochter aan de havermout te krijgen. Het is immers een welkome aanvulling op haar beperkte glutenvrije dieet. Helaas staan er geen recepten bij waar zij meteen bij staat te springen… Maar voor mezelf blijf ik voorlopig even door bakken!

50e keer #wijbloggenglutenvrij: Feestje!

Kan je het je voorstellen? Dit is al de 50e keer #wijbloggenglutenvrij!
50 gezamenlijke blogs, 50 onderwerpen, 65 glutenvrije bloggers die mee gedaan hebben.
Vandaag hebben we dus iets te vieren. En wie iets te vieren heeft, trakteert!

Nog 3 dagen en dan komt Sinterklaas in ons land. Daarom trakteer ik jullie op het recept van een heerlijke (en vooral heel leuke) Sinterklaastaart.

– onder aan deze blog zie je wie er vandaag meer mee doen met #wijbloggenglutenvrij –

Lees verder

coeliakie en over/ondergewicht – het verhaal van Mirjam

gewicht-coeliakie

Het stereotype beeld van een coeliakiepatient is een (te) dunne vrouw/man, die na de diagnose op een normaal gewicht komt.
Bij mij klopte dat. Maar dat dit stereotype niet altijd hoeft te kloppen, bewijzen de verhalen van Gerry en Chantal.
Gerry kampt met overgewicht, ook nu na de diagnose heeft hij moeite met het verliezen van de kilo’s.
Chantal kampt met ondergewicht, ook nu na de diagnose heeft ze moeite met het aankomen van de kilo’s.
En voor de volledigheid schrijf ik vandaag mijn eigen verhaal.

Hoe oud ben je?

Ik ben 40 jaar oud.

Wanneer is bij jou de diagnose coeliakie gesteld?

10 jaar geleden, ik was nog net geen 30.

Hoe zwaar was je voor de diagnose?

Voordat ik ziek werd, woog ik zo’n 56 kilo. Toen ik ziek werd, vlogen de kilo’s er af, tot ik op het dieptepunt nog maar 44 kilo woog…
Toen ik glutenvrije ging eten, ging mijn gewicht in rap tempo om hoog. Ik moest zelfs oppassen dat ik nog wel in mijn trouwjurk paste (maat 34), slechts 7 weken na de start van het dieet. En toen ik boven de 60 kilo kwam, moest op stoppen met aankomen, wat ook nog geen makkelijke opgave was. 

De eerste foto is voordat ik ziek werd (56 kg)
De tweede foto is 1,5 week na de start van het dieet (44 kg).
De derde foto is op onze trouwdag, 7 weken na de start van het dieet (52 kg)

Hoe zwaar ben je nu?

Toen ik ‘gezond’ verklaard was, ben ik weer een paar keer zwanger geweest. Tussendoor en er na lette ik niet echt op mijn gewicht, vond (en vind!) het belangrijker dat ik me gezond voelde en lekker in mijn vel zat.
Maar toen ik merkte dat mijn broeken strakker begonnen te zitten, de naald van de weegschaal toch een beetje te veel richting de 70 bewoog en ik ook nog onderstaande foto van de coeliakiemaand zag, vond ik het tijd worden om wat meer op te letten. (Ik zit links voor). Vlak na de coeliakiemaand woog ik 68 kilo. Nu, na 4 maanden opletten is er weer 3 kilo af.

Als we uit gaan van een BMI van 22 (gemiddeld gezond), hoe zwaar zou je moeten zijn?

Ik ben 1,65 meter. Mijn ideale gewicht zou dus 60 kg moeten zijn.
Ikzelf ben heel blij met 65 kilo. Voor mij hoeft het niet lager (maar zeker ook niet hoger).

Wat doe je er aan om af te vallen?

Niet meer elke dag een ijsje. 2, hooguit 3 keer per dag een tussendoortje. Gezondere tussendoortjes. En minder suiker. Minder vaak opscheppen.

Maar vooral: meer bewegen! Ik ga 2 keer per week op de fiets naar mijn werk (22 kilometer enkele reis), roei minimaal 1 keer per week, maak op werkdagen meestal een pauzerondje door het bos en doe binnen de stad (bijna) alles met de fiets.

Loop je ook bij een diëtiste, heeft deze (voldoende) verstand van coeliakie?

Ik heb binnenkort een afspraak bij Food in Motion, gespecialiseerd in coeliakie. Na de diagnose ben ik een paar keer bij een diëtiste van het ziekenhuis geweest, maar zij kon mij weinig vertellen.
Daarnaast ben ik begonnen in het boek Eet als een expert, van I am a Foodie.

Heb je tips voor andere mensen die willen aankomen/afvallen?

Let goed op je eten, eet genoeg en stop niet zomaar alles in je mond. Kom terug op een ‘normaal’ voedingspatroon. En: ga naar een diëtiste die gespecialiseerd is in coeliakie!


Meer persoonlijke verhalen lezen? Kijk bij mijn andere interviews.

Aanvullend op deze interviews, schreef ik in 2020 een drieluik over coeliakie en gewicht: