Tijdens de afterparty van de coeliakiemaand ontmoette ik Pauline. Zij maakte een heerlijke soep voor ons. Met daarbij quinoa-koekjes. Destijds vertelde ze al over haar boek De Gluut, dat in de maak was. Leuke vrouw, lekker eten, dat boek moest ook wel fantastisch worden.
Vorige maand kreeg ik het boek van Pauline: De Gluut, bourgondisch eten zonder gluten, lactose en suiker. En inderdaad, het is een fantastisch kookboek. Mooi boek, mooie foto’s. Extra mooi omdat alle gerechten gefotografeerd zijn zonder rare trucjes. Soms kan ik me nauwelijks voorstellen, zulke mooie en rake foto’s! Voor een eerste indruk kun je kijken op: http://issuu.com/degluut/docs/issuu
Het boek is heerlijk lezen. Vlot geschreven. Het leest voor mij haast als een roman. En, er zit zo’n boekenleggertouwtje in. Waardoor je weet waar je gebleven bent, of welk recept je wilt maken. Pure luxe. Hieruit blijkt voor mij dat er veel aandacht is besteed aan het kookboek.
Likkebaardend blader ik door het boek. Maar het boek heeft niet alleen recepten, ook heel veel informatie. Sterker nog: bijna 1/3 van het boek bestaat uit informatie. Over gluten, coeliakie en lactose-intolerantie, over de verschillende ingrediënten (wat is het en waar kan je het krijgen), over wat er in je keukenkastje zou moeten staan en natuurlijk ook veel tips over glutenvrij bakken.
Jammer dat er wel veel ingrediënten gebruikt worden die ik niet standaard in huis heb. Terwijl ik dacht dat ik zo’n uitgebreide voorraad heb… Helaas, gierstmeel en quinoavlokken staan niet in mijn voorraadkast. Dat wordt eerst bestellen, voordat ik dit lekker ga maken…
Ik heb plakkertjes geplaatst bij de recepten die ik binnenkort wil maken: scones, geitenkaasmuffins, country cookies, appeltaartjes, polenta-oreganokoekjes. Helaas ben ik daar nog niet aan toe gekomen. Maar de Indiase Curriesoep maakte ik al meteen de avond dat ik het boek ontving. Hieronder vind je het recept.
Oke, ik heb nog 1 negatief puntje: Ik mis een indicatie van de bereidingstijd. Heb ik nog tijd om dit recept te maken, voordat de kinderen te vervelend worden van de honger (en dus niets meer eten)?
Indiase Curry-soep
Nodig:
2 uien
2 el kokosolie (of andere plantaardige olie)
1,5 tl zwart mosterdzaad
4 tenen knoflook
Stuk verse gember
1 rode peper
1 tl kurkuma
1 tl korianderpoeder
200 g tomatenblokjes (blik)
250 g wortels
½ flespompoen
4 aardappels
1,5 liter kippenbouillon (vers of van blokjes)
250 ml kokoscreme
100 gr doperwten
½ limoen (sap)
Zout en peper
2 el fijngehakte koriander
Zo maak je het
Snipper de uien, verhit de olie in een pan en voeg de mosterdzaadjes toe. Als ze beginnen te knappen, dan snel de ui toevoegen en op laag vuur aanfruiten.
Voeg na een minuut of tien de geperste knoflook, geraspte gember en kleingesneden rode peper toe en bak vijf minuten mee.
Voeg vervolgens de tomaten, de in blokjes gesneden wortels, pompoen, aardappels en bouillon toe. Zorg dat alles onder water staat en breng aan de kook. Laat een half uurtje pruttelen.
Voeg de laatste vijf minuten van de kooktijd de kokoscreme toe (laat de soep nu niet meer koken) en de erwtjes. Laat nog vijf minuten zachtjes trekken.
Proef en breng de soep op smaak met limoensap en eventueel wat zout en peper. Serveer met de verse koriander.
In dit artikel staan affiliate links. Als je via die link het boek koopt, krijg ik een klein percentage van de aankoopprijs.
Het boek heb ik gekregen van Pauline. Ondanks dat ik dus ‘gesponsord ben’, is dit artikel wel geheel mijn eigen mening. Ik ben gewoon erg enthousiast over dit kookboek!
De goedheiligman is al nauwelijks naar Spanje vertrokken en de volgende glutenvrije uitdaging komt er al weer aan: Het kerstbuffet op school.
Vanmorgen ontving ik een brief van school:
Al jarenlang is het een traditie op onze school om ter ere van het Kerstfeest met alle kinderen en leerkrachten ’s avonds in mooie kleren naar school te komen. Het kerstverhaal wordt verteld, er is samenzang en/of er zijn kleine presentaties van klasgenoten. En we genieten van een warm en koud buffet met hapjes die door de kinderen en ouders thuis zijn gemaakt.
Help!
Nou ja, help? Gelukkig loop ik al wat jaartjes rond op deze school en zag ik het aankomen.
Een buffet is in principe niet glutenvrij. Zelfs als er ouders zo lief zijn geweest om hun gerechtje goed glutenvrij te maken, is er altijd het gevaar van kruisbesmetting.
Er zijn verschillende manieren om je kind toch van het kerstdiner te laten genieten:
Stuur de andere ouders een brief, waarin je vraagt om een glutenvrij gerecht. Zet de glutenvrije gerechten apart van de andere gerechten.
Kopier het lijstje met de gerechten van de andere ouders en maak (een deel hiervan) na voor jouw kind. Maak hier een leuk bordje of etagere van.
Maak een bordje met dingen die je kind lekker vindt.
Sommige ouders maken daarnaast nog iets voor de andere kinderen in de klas.
Voorbereiden
Het is nu nog ruim een week tot het kerstbuffet. Nu kan je alvast voorbereiden: Maak kleine gehaktballetjes als je gehakt gebruikt voor de maaltijd (en vries deze in); Maak soesjes voor de familie (en vries er 2 in); Maak cakejes met de kids (en vries er 2 in); Eet poffertjes (en vries er een paar in); Kijk alvast in de supermarkten naar kant-en-klare glutenvrije hapjes (tapas); Bedenk wat je voor je kind wilt maken.
Voorbeelden
Hartige taart, knakworstjes, mini knakworstjes in bladerdeeg, pannenkoekjes met gerookte zalm, gevulde eitjes, spiesjes tomaat/mozzarella/basilicum, mini-pizza, appelmoes, stoofpeertjes, frietspiesjes, groentespiesjes, mini muffins, Braziliaanse kaasbroodjes, popcorn, bakje chips, blokjes kaas, plakjes worst, plakjes komkommer, cherry-tomaatjes, ….
Op mijn pinterst-pagina staan veel voorbeelden om deze hapjes leuk aan te kleden. Neem daar zeker eens een kijkje!
Ennuh, zorg dat de andere kinderen denken ‘oh, dat had ik ook wel gewild’.
Ken je die adventkalenders waar je vanaf 1 december tot en met kerstavond elke dag een luikje open maakt met een plaatje of chocolaatje erachter? Het is een soort aftelkalender tot kerst. Wij maken een glutenvrije adventkalender: Niet tot kerst, maar zelfs tot het nieuwe jaar! Elke dag in december verschijnt er één blog van één van ons glutenvrije bloggers. Als een soort estafette geven we het stokje elke dag aan elkaar door.
Als organisator van #decemberglutenvrij mag ik deze estafette starten. Onderaan deze blog kan je vinden aan wie ik het stokje door geef.
Ik schrijf vandaag over alle drukte rond het Sintfeest. Maar eerst stel ik mezelf even kort voor:
Ken je die adventkalenders waar je vanaf 1 december tot en met kerstavond elke dag een luikje openmaakt met een plaatje of chocolaatje erachter? Het is een soort aftelkalender tot de kerst. Wij hebben een glutenvrije aftelkalender voor jullie in petto. Niet tot kerst, maar zelfs tot het nieuwe jaar!
Vanaf 1 december tot nieuwjaarsdag verschijnt er elke dag één blog van één van ons met als thema december. Als een soort estafette geven we het stokje elke dag aan elkaar door. Wij weten al wie wanneer gaat schrijven, maar dat is voor jullie een verrassing! Morgen begin #decemberglutenvrij op ikbenglutenvrij ;-). Onderaan die blogpost staat wie het stokje over neemt. En zo gaat het door tot en met 31 december. Daarnaast zullen we op facebook, twitter en onze blogs bekend maken wie er de blogger van de dag is. We gebruiken de hastack #decemberglutenvrij.
Na onze favoriete ontbijtjes schreef Sabrina: “Handige tips weer. Ben ook wel benieuwd hoe alle broodtrommels van de kindjes eruit zien. Inspiratie uitwisselen. Ik probeer hun lunchbox ook zo gevarieerd en gezond mogelijk te houden.“
Deze maand bloggen de bloggers van #wijbloggenglutenvrij over de lunch. Op mijn website kan je onze lunchtrommeltjes zien.
1. BSO-dag
Dit is Mirthe’s tasinhoud op een BSO-dag. Van links naar rechts:
2 flessen met diksap,
1 broodtrommeltje met fruitbrood van Genius (1 met pindakaas en 1 met appelstroop), stuk komkommer en een babybel.
1 fruittrommeltje met mandarijntjes
1 BSO-trommeltje met Fette croccanti van Schar met 2 soorten beleg.
Op de BuitenSchoolseOpvang krijgen ze bij binnenkomst allemaal fruit. Om een uur of 5 krijgen de kinderen een cracker of een rijsttafel met beleg. Omdat Mirthe maar 1 dag per week naar de BSO gaat, geven we dit aan haar mee. Als er een traktatie is, kan ze kiezen uit de trommel met snoep/chips die voor haar bij de BSO staat.
De trommeltjes op de achtergrond op de foto zijn van Eva. Het broodtrommeltje is nog leeg. Dat maakt papa zodra alle andere trommeltjes gevuld en opgeborgen zijn.
2. Door-de-weekse-dag
Links de trommeltjes van Mirthe: fruitbrood met cranberryjam en een babybel, en een peertje. Rechts mijn trommeltjes: fruit, een Peanut Power reep van Trek en een salade van een restje gebakken krieltjes met bietjes en augurk.
3. Pizza!
Links op de foto mijn tasinhoud: Een zakje nootjes van de Lidl, een doosje met appel en peer (overgebleven uit de trommeltjes van de kids van de dag ervoor), een paar stukjes chocola (ook om aan Eva uit te delen, als ik haar na mijn werk van turnen haal), een bakje met stukjes komkommer en een paar stukken overgebleven pizza. De dag ervoor aten we pizza. Mirthe had van haar pizza haast niets gegeten, vooral het beleg. Ik vind deze pizzabodem van Schar meestal niet zo lekker, maar na een nachtje in de koelkast eigen toch wel. Nieuw plak kaas er op en een perfecte lunch!
Rechts boven de bakjes voor Eva: een beker met diksap en een bakje met kiwi-appelmoes.
Rechts onder de bakjes voor Mirthe: een beker met diksap en een bakje met stukjes peer.
Deze dag hoefden ze maar een halve dag naar school en hoefden ze dus geen lunch mee. Waarschijnlijk aten ze thuis een tosti. Maar dat weet ik niet. Ik was op mijn werk.
4. Pompoensoep
Links Eva’s trommeltjes: 2 flessen diksap, een broodtrommeltje dat nog leeg is (komt pas brood in als de trommeltjes van Mirthe en mij weg zijn) en een fruittrommeltje met appeltjes.
Midden Mirthe’s trommeltjes: 2 flessen diksap, een broodtrommeltje met Das andere Koek en bruinbrood van Genius en een fruittrommeltje met appeltjes.
Rechts mijn trommeltjes: een beker pompoensoep, een bakjes met bietjes-salade (met appel en geitenkaas), een appel en een banaan.
5. Nog meer pompoen
Links Eva’s trommeltjes: 2 flessen diksap en een nog lege broodtrommel.
Rechts mijn trommeltjes: pompoenbroodjes (ik had geen suiker in huis, geen aanrader, niet voor herhaling vatbaar), cranberry-jam, een appel en een banaan.
Is het jullie opgevallen dat de meiden deze dag geen fruit mee naar school hebben? Dat komt omdat onze school mee doet met het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma: 3 dagen per week eten alle kinderen gezamenlijk een stuk fruit of groente in de klas.Het programma en de school hopen zo gezonde eetgewoontes aan te leren. (Natuurlijk is dit niet het enige dat ze doen, ze krijgen ook les over gezond eten en gezond leven).
6. Matzes
Voor Pasen kreeg ik een grote doos Matzes van Myrthe. Ik was er zo blij mee! En toch belandde ze na Pasen achter in de kast… Vandaag haalde ik ze weer te voor schijn en gelukkig waren ze nog net zo lekker als een half jaar geleden. Ik at ze op mijn werk met zelfgemaakte cranberry-jam (overmorgen volgt het recept). Daarnaast nam ik een halve appel mee, een banaan, 2 stukjes chocola en een Protein Flapjack van Trek.
Nog meer glutenvrije lunchtips!
Wie doen er deze maand nog meer mee met #wijbloggenglutenvrij? Op welke websites kun je nog meer glutenvrije lunchtips vinden?
Kiwi’s groeien toch niet in Nederland? Nou, wel in onze achtertuin! We hebben wel 9 kilo kleine kiwi-tjes. Te hard om uit te lepelen, dus ze moeten allemaal geschild worden. Vaak ook te hard om zo te eten. Dus er staat nu regelmatig een pan kiwi-appelmoes op het vuur.
Ingrediënten:
kiwi’s
appeltjes (ik kreeg veel valappeltjes van buren en kennissen)
eventueel een schepje suiker
Bereiden:
Schil de kiwi’s. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snij de appel in kleine stukjes. Doe de kiwi’s en de appels in een pan met een bodempje water en kook ca. 20 minuten. – Omdat zowel de kiwi’s als de appels wel wat meer zon konden gebruiken, is het geheel erg zuur en deed ik er nog een schep suiker bij. – Pureer het fruit met een staafmixer. Doe de kiwi-appelmoes in schone glazen potten.
Wil je ook kiwi-moes maken? Kom bij mij maar een emmertje kiwietjes halen!
Een tijd geleden kreeg ik een uitnodiging voor een kookworkshop van Schar, waar Noortje Herlaar ook aanwezig zou zijn. Helaas ging de lunch niet door, maar ik mocht Noortje wel interviewen.
Wie is Noortje? Je kan haar kennen van de tv-serie “Moeder, ik wil bij de revue” of “Ramses”. Daarnaast heeft ze een aantal jaren geleden de rol van Mary Poppins gespeeld in de gelijknamige musical. Tenslotte is ze het nieuwe gezicht van Schar.
Hoe lang had je, achteraf gezien, al klachten?
Vanaf mijn 18e kreeg ik veel last van buikkrampen. Ik heb toen verschillende artsen bezocht en zelfs een tijd lang een suiker en tarwe-vrij dieet gevolgd. Tijdens mijn theateropleiding had ik er veel last van, en zorgde het ook voor veel spanning in m’n lichaam. Doordat de verkramping zoveel optreedt in je buik, heeft dat zelfs op je stembanden effect uiteindelijk.
Hoe is coeliakie bij jou ontdekt?
Jarenlang had ik last van mijn buik. Op de meest onverwachte momenten kwamen de krampen opzetten. Tijdens avondjes uit of als ik een voorstelling aan het spelen was. Het begon bijna bij me te horen. Toen ik vijf jaar geleden de hoofdrol in de musical Mary Poppins speelde, kwam het tot een dieptepunt. De lange dagen, altijd moeten presteren, continu buikpijn. Ik kon niet meer. Mijn vriend zei toen: Je gaat nú naar de huisarts.
In eerste instantie kreeg ik weinig begrip van de huisarts. Ik heb flink moeten doorzeuren voor een allergietest. Maar na de bloedtest was het eigenlijk meteen duidelijk. En de darmbiopt in het ziekenhuis bevestigde de uitslag: coeliakie. Hoewel dit zeker geen gemakkelijk ziektebeeld is, viel er toch een last van mijn schouders. Eindelijk kon ik er iets aan doen!
Hoe was de overgang van glutenvol naar glutenvrij eten voor jou?
Ik vond de overgang in het begin heel lastig. Ik kon het bijna niet geloven dat ik zoveel dingen nooit meer mocht eten. Ik kan me herinneren dat ik het wel drie keer aan de arts gevraagd heb “ Maar echt NOOIT meer?”. En ik weet nog zo goed dat ik voor het eerst naar de supermarkt ging. Ik had al m’n moed bij elkaar geraapt om iets heel lekkers voor mezelf te gaan maken en ik dacht met sushi heel slim bezig te zijn. Ik kon wel janken toen ik op de soja-saus en de rijstazijn ook gluten zag staan. Ik had het idee dat er gewoon geen opties waren. Ik was ten einde raad. De eerste periode heb ik veel glutenvrije pasta gegeten en simpele rijstgerechten. Als je me vraagt wat ik het moeilijkste vond, dat is dat deze hele overgangsperiode. Dat je bij praktisch ieder gerecht of ingrediënt nog moet opzoeken of het gluten zou kunnen bevatten. En dan vooral zodra je buiten de deur gaat eten. Dat driekwart van de eettentjes al afvallen als je met je vriend ergens gaat eten.
Wat vond je moeilijk en wat vond je makkelijk?
Het moeilijkste vond ik dat ik geen vers brood en verse pizza meer mocht. Alle frituurhapjes gaan me wat makkelijker af, omdat patat wel nog steeds mag soms
Verdwenen je klachten snel of juist niet?
Ik had al vrij snel nauwelijks nog kramp in m’n buik. Wel heb ik de eerste periode nog erg veel last gehad van m’n huid. En ik had geloof ik pas na een half jaar het gevoel dat het echt beter ging met mijn darmen. Dat merkte ik dat vooral bij het naar de wc gaan.
Een leven met coeliakie
Heb je er bewust voor gekozen om met je coeliakie in de openbaarheid te treden?
Als mensen met mij over coeliakie willen praten of dingen willen vragen, vind ik het fijn om erover te kunnen delen. Het is niet zo dat ik mijzelf als boegbeeld naar voren wil gooien. Ook omdat de uitingen en consequenties voor iedereen zo verschillend zijn. Je hoort soms zulke heftige verhalen. Maar voor mijzelf zie ik geen reden om er geheimzinnig over te doen. Schär heeft mij benaderd en ik hoop dat ik wellicht een heel klein steentje kan bijdragen aan de bekendheid van coeliakie.
Houd jij je streng aan het dieet? Is het met jouw leven mogelijk om je streng aan het dieet te houden?
Ik houd me heel streng aan mijn dieet. Als ik in een theatervoorstelling speel, is het sowieso gebruikelijk dat iedereen zijn of haar eigen eten mee brengt. Meestal word er alleen in de periode voorafgaand aan de première eten verzorgd. Ik kook dus eigenlijk altijd zelf. Bij een filmset is er wel altijd een cateraar en is het eten over het algemeen heel goed verzorgd. De catering is altijd goed op de hoogte van alle allergieën van de gehele cast en crew van de set. Het is ook in het belang van de productie dat iedereen gezond en fit blijft.
Ik vind het niet heel makkelijk om op het laatste moment iets glutenvrij te krijgen in een theater. Hoewel dat per theater wel kan verschillen. Als ik zelf niks bij me heb, eindig ik vaak met een simpele salade van een supermarkt of eventueel uit een keuken van het theater of nabij restaurant.
Wat voor klachten heb je als je wel gluten hebt gegeten?
Als ik wel gluten heb gegeten, krijg ik een soort koortsaanval en moet ik rennen naar de wc… De reactie is heftiger naarmate ik meer heb binnen gekregen geloof ik. Ik heb een tijdje geleden twee dagen ziek op bed gelegen met misselijkheid en veel overgeven.
Neem je wel eens risico of vermijd je die juist in bepaalde gevallen?
Ik bedoel: Ik ga regelmatig uit eten. Ook al gaat het soms fout (een klein beetje fout tot erg fout). Dat risico neem ik. Misschien naïef, maar ik vertrouw op mijn voorgevoel. (En als ik die negeer, gaat het meestal fout). Maar, als ik een bewonersavond voor mijn werk heb, ga ik daarvoor nooit uit eten. Ik wil niet het risico nemen dat ik me die avond niet goed voel of zelfs ziek wordt. Hoe doe jij dat?
Als ik hele belangrijke dingen heb voor m’n werk en ik echt moet presteren, probeer ik van te voren heel veel zelf te koken en niet uit eten te gaan. Om geen risico te nemen. Daarnaast neem ik wel eens risico en dan gaat het soms maar een beetje fout, maar dan ben ik niet altijd dagenlang ziek gelukkig. Als ik twijfel bij de catering of in een restaurant, probeer ik meestal voor de veiligste optie te gaan. Bij een cateraar betekent dat vaak iets overslaan. Gelukkig blijft er dan meestal nog genoeg over.
Mis je een specifiek glutenvol product?
Pizza was absoluut een van mijn favorieten. Maar dat is het eigenlijk nog steeds wel. Gelukkig heeft Schär een goede basispizza in haar assortiment. Maar zelf maak ik ook graag pizza’s. Ik vind het leuk om met verschillende bodems te experimenteren. Laatst heb ik een bodem van bloemkool gemaakt en dat was heel erg lekker! En een kaassoufflé was ook altijd wel een guilty pleasure.
Wat vind je het lekkerste glutenvrije recept?
Oh ik vind het altijd zo lastig om iets als favoriet te betitelen. Ik heb de afgelopen jaren zoveel glutenvrije lekkernijen ontdekt. Ik vind de chocoballen (recept van Rens Kroes) heel erg lekker, en die maak ik ook graag voor mijn glutenvolle vrienden. Daarnaast vind ik tapiocameel altijd wel erg handig om redelijk snel een lekkere pizza-bodem van te kunnen maken. Een tosti met Schär Meesterbakker-brood voor de snelle lekkere hap. En ik vind het ook heel lekker om uitgebreid te koken. De laatste tijd ben ik weer met m’n plenty kookboek aan de gang. Pompoen uit de oven met een tahin-sausje. Om je vingers bij af te likken!
Begin dit jaar kwam ik in contact met 2 studenten Communication & Multimedia Design. Zij hadden een opdracht voor het maken van een app voor een niche (een onderwerp wat 1 specifieke doelgroep aanspreekt). Of eigenlijk niet het maken van deze app, maar het onderzoeken hoe ze de app zouden opzetten. Het voorwerk, zeg maar.
Een van de studenten heeft een nichtje met coeliakie. Zij zag hoeveel moeite haar nichtje heeft met het vinden van een restaurant waar ze goed glutenvrij kan eten. Daar ontstond het idee voor een app: Simpel zoeken naar een (veilig!) restaurant voor mensen met coeliakie.
Helaas is deze app nooit gemaakt. Maar ik weet dat er verschillende ideeen zijn voor een soortgelijke app. Ik weet niet hoever het is met de uitvoering van deze apps. Misschien hebben de makers iets aan het onderzoek van Denise en Priscilla? En misschien leuk om te weten: De dames kregen een 7,1 voor het verslag en filmpje.
Glutenvrije eten op Terschelling? Ik kom regelmatig op het heerlijke Terschelling om uit te waaien. En je kan er ook heerlijk glutenvrij eten. Ik maakte een lijst met restaurants waar je goed glutenvrij kunt eten en winkels waar je glutenvrije producten kunt kopen.