Hoe blijf je zelf glutenvrij als je kind dat niet is?

Ik eet glutenvrij. Mijn kinderen niet. Maar ze zijn nog te klein om helemaal zonder hulp te eten. Hoe blijf ik glutenvrij, als zij dat niet zijn?

Ik heb een slab bij de Ikea gekocht, met mouwtjes! Zo zijn de meisjes na het eten weer snel helemaal glutenvrij, ook shirtjes en broekjes e.d.
Wat bij Mirthe heel goed werkte, was de Rapley methode. Hierbij krijgen ze zelf, grotere stukken groente of fruit. Zij wilde vanaf het begin al zelluf doen, en accepteerde het niet als wij haar voerden. Dit maakt het natuurlijk wat makkelijker om glutenvrij te blijven.
 
En verder nog wat tips, die ik o.a. via het coeliakieforum heb geleerd:

  • Goed handen wassen
  • Iedere dag handdoek en vaatdoekjes vervangen
  • Tafel en aanrecht goed schoonmaken
  • Bij natte dingen, zoals pap, is het makkelijer om glutenvrij te blijven
  • Zelf eten met bestek of..
  • 1 vieze (gluten) hand, 1 schone (glutenvrije) hand
  • Je eigen eten als een rottweiler bewaken
  • Voordat ze van tafel mogen, eerst goed schoonpoetsen met een doekje
  • Wij gebruiken natte washandjes of baby-billen-doekjes, soms ook tijdens het eten
  • En tja, vaak schoonmaken en/of stofzuigen rond de tafel, want leren eten geeft troep…
  • Nog een tijdje na het eten vermijd ik kusjes…

Gluten introductie

Aanvulling 3 okt 2014: de resultaten van het onderzoek zijn bekend. Zie gluten introductie.

Via het coeliakieforum kreeg ik een mail van een bezorgde oma. Zij vroeg zich af of haar dochter er goed aan doet om het advies van het consultatiebureau te volgen over het introduceren van gluten.
– Het consultatiebureau adviseerd om vanaf 6 maanden gluten te geven –

Er is inderdaad heel weinig te vinden over het introduceren van gluten bij baby’s. Voornamelijk omdat er nog niet veel onderzoek naar is gedaan. De methodes die nu gebruikt worden, zijn gebaseerd op theorieen. Theorieen die nog niet bewezen zijn.

Zweedse IJsberg
In Zweden is onderzoek gedaan onder kinderen geboren in de jaren 80 en 90. Zij ontwikkelden 4 maal zo vaak coeliakie als in de rest van de Zweedse bevolking. De zogenaamde ‘Iceberg of Celiacs in Sweden‘. Het bleek dat baby’s in die tijd minder bostvoeding kregen op het moment van de introductie van gluten. Daarenboven was het gehalte aan gluten bij de introductie hoger dan voorheen.

Prevent CD
Het Prevent CD onderzoekt nu of het tegenovergestelde coeliakie kan voorkomen. Dus het liefst minimaal 6 maanden borstvoeding geven, tijdens de periode van borstvoeding een heel klein beetje gluten introduceren (te vergelijken met 1/1000 boterham). En vanaf 6 maanden gluten langzaam opbouwen, volgens het schema dat ook op mijn site staat.
Het Prevent CD onderzoek is nog niet afgerond. Dus voorlopig zijn er ook nog geen resultaten bekend.

Eva doet mee aan het Prevent CD onderzoek. Zij heeft volgens deze methode gluten gekregen.
Toen we bij Mirthe gluten gingen introduceren, heb ik dat wel overlegd met het LUMC. Zij adviseerden (weer) om het gluten opbouwschema te gebruiken, al is het bewijs daarvoor nog niet geleverd.

Voor mij persoonlijk klinkt dit schema logisch: Je lichaam langzaam laten wennen, op een leeftijd dat het moet wennen aan al het voedsel.

Amerikaans onderzoek
In de VS is wel een studie afgerond over de tijd van introductie.
Het is voor mij een onleesbaar artikel, maar de conclusie is dat je in maand 4-6 maanden moet beginnen met de introductie van gluten.

 Totaalgeen coeliekiewel coeliakie
Totaal15601535251,6%
Introductie in maand < 3434037,0%
Introductie in maand 4-658658330,5%
Introductie in maand > 7931912192,0%

Glutenvrij brood

Ingredienten:
500 ml melk
1 ei
scheutje olijfolie
450 gram Finax (bruin, wit of een combinatie)
snufje zout
theelepel suiker
1 zakje gist
1 eetlepel crème fraiche

eventueel toevoegingen: zaadjes, nootjes, gedroogde vruchten, voedingsvezels.

 ____________________________________

Lekker glutenvrij brood. Het blijft een probleem.
Bovenstaande recept vind ik heerlijk. Maar toch mislukt het nog met enige regelmaat. Een goede verhouding blijft het toverwoord. En toevoegingen om het brood beter behapbaar te maken (letterlijk ;-)). Hieronder de tips die ik de afgelopen jaren kreeg.

Fiberhusk – het wondermiddel om een glutenvrij brood elastischer te maken, te zorgen dat het niet zo snel verkruimeld.

Xantaangom – zorgt voor luchtiger brood. Maar sinds ik het gebruik, mislukken mijn broden vaker. Het wordt een grote, oneetbare brei…

Creme Fraiche – voor een mooi, bruin kleurtje. Meestal blijft glutenvrij brood namelijk een beetje bleek. 

Vitamine C pilletje – tegen het inzakken van het brood. Heb ik nog steeds niet geprobeerd.

Gist laten smelten in heet water – Tip van Het glutenvrije bakkertje.
“Dit ziet er eigenlijk niet uit 🙂 Het wordt op deze manier een bruine brij. Maar het maakt een groot verschil. Op deze manier rijst de bloem veel beter.” 

Fiberhusk oplossen in ca. 100 ml water. Verwarm de rest van het water/de melk tot ongeveer 37 graden.
Tja, dat zou mijn machine natuurlijk zelf moeten doen. Maar het is een idee…

Nog een tip van Het glutenvrije bakkertje
Zet een kommetje water bij in de oven (glutenvrij deeg heeft veel vocht nodig om te rijzen)”

Braziliaanse Kaas Broodjes

Ik heb ze al een aantal keer genoemd: De Braziliaanse Kaas Broodjes.

Heerlijk!

Ik maak ze regelmatig voor mezelf. Ik eet er een paar meteen en doe de rest in de diepvries voor later. Maar ook bij feestjes maak ik altijd een stapel.

Tapiocameel haal ik bij de Toko, voor € 1,05 per 500 gram. Kijk, dat is nog eens een leuk prijsje!

– Mijn brood bak ik met Finax, voor € 3,60 per 900 gram… –

De kaas haal ik bij de kaasboer. Een zakje geraspte kaas uit de supermarkt blijkt namelijk geen geraspte kaas te zijn. En daarmee mis ik de smaak van een echt kaasbroodje.

Tips:

  • Maak de broodjes in een siliconen muffinvorm. Of in een goed ingevette muffinvorm. Als je ze maakt in papieren vormpjes (zoals ik op de foto hierboven), zijn ze slecht los te krijgen.
    Rechtstreeks op de plaat kan ook, maar ze lopen wel uit.
  • In mini-muffin-vormpjes zijn ze ook erg lekker als borrelhapjes.
  • Ik hoorde dat ze langer lekker blijven als je een uitje toe voegt.
  • Na een paar uur worden ze taai. Vries na afkoelen de broodjes in die nog niet opgegeten zijn. Als je de broodjes uit de diepvries haalt, is het lekker om ze even een half minuutje in de magnetron te verwarmen. Maar als dit niet kan, zijn ze ook lekker.
  • Let op: Als je te lang wacht met mixen, vormt de tapioca klonten die je nauwelijks meer kan mengen. Dit overkomt mij wel eens als 1 van de kinderen opeens aandacht nodig heeft. Heb ik net alle ingrediënten in de kom…

Ingrediënten:

  • 250 gram tapiocameel (te koop bij de Toko, ongeveer 1 euro per 500 gram)
  • 250 gram geraspte kaas (ik gebruik kaas van de kaasboer, heeft veel meer smaak)
  • 3 eieren
  • 60 gram melk
  • 35 gram olijfolie
  • zakje bakpoeder
  • peper

Eventueel extra vulling: uitje, oregano, maanzaad, sesamzaad, gedroogde tomaatjes, enz.

Bereiden:

Verwarm de over voor op 200 graden.

Mix eerst eieren melk olie en kruiden met een stevige mixer met kneedhaken.
Dan kaas toevoegen. Weer mixen en als laatste tapioca meel en bakpoeder totdat het een egale pap is geworden. Scheelt klonten

Doe het deeg in een muffinvorm. Met 2 eetlepels of met een ijsbolletjesschep.

Doe je broodjes in de oven en bak in ongeveer 20 minuten LICHT bruin.

Eet smakelijk!

quiche

Het wordt tijd dat ik weer eens wat recepten op mijn site zet. Voor mijn lezers, maar ook voor mijzelf 😉

Op Sas Kookt lees ik een recept voor quiche met rucola en geitenkaas.
Oh ja, quiche! Wil ik binnenkort ook weer eens maken!
Mijn befaamde recept van spinazie-fetta-quiche staat al op deze site. Inclusief een makkelijk recept voor quiche-deeg.
Maar ook zonder deeg kan je nog makkelijker een quiche maken, leerde ik van Katrien. Haar recept voor bodemvrije quiche:

Bodemvrije quiche basis
4 eieren
250 ml creme fraiche
250 g kwark
3 lepels glutenvrij meel (maakt niet uit wat voor soort)

Meng alles door elkaar, schep de vulling erdoor en bak minimaal 30 minuten op 200 graden. 

En als vulling? Hierbij een paar suggesties die ik vond op de verschillende websites:
Kaas-abrikozenquiche (oude kaas, blauwe kaas, een blik abrikozen en bieslook)Broccoli-peer quiche (broccoli, oude kaas en peren)
Quiche Lorraine (met spekjes en gruyiere kaas)
Quiche met champignons en ham
Quiche met champignons, prei, kaas en pecannoten
Quiche met blauwe geitenkaas, witlof en prei
Of natuurlijk met het restje van gisteravond…

Glutenvrije Cakejes

2010-10-01 cakejes 2

Cakejes, ze staan bij ons regelmatig in de oven.

Grote cakejes, kleine cakejes, soms versieren we ze, soms eten we ze zo op.

Maar het is een succesrecept!

Ingrediënten:

Voor 12 standaardformaat cupcakes

Neem de helft voor 24 mini cupcakes

  • 75 gram rijstmeel – te koop bij de Toko
  • 50 gram ketanmeel (= kleefrijstmeel) – ook te koop bij de Toko
  • 125 gram gesmolten boter
  • 125 gram suiker
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels melk
  • 4 gram bakpoeder

Cupcakeplaat, waarin papieren caisses zijn geplaatst

Bereiden:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Mix de boter en de suiker in een kom tot een licht gekleurde, luchtige massa.
  3. Voeg de eieren en de melk toe en zeef het meel en het bakpoeder erover.
  4. Klop nog even tot het een glad beslag is.Verdeel het beslag over de caisses, bijvoorbeeld  met hulp van een ijsbolletjeslepel.
  5. Zet de bakplaat in het midden van de oven.
  6. Standaardcakes: ca 25 minuten bakken
    Minicakes: ca 20 minuten bakken
  7. Controleer met een prikker of de cakejes gaar zijn. Komt de prikker droog uit de cake, dan is hij gaar. Blijft er cake aan plakken, dan moet hij nog iets lager in de oven.

Eet smakelijk!

Ontbijt-appel-muffins

Op zoek naar een makkelijk en gezond ontbijt voor Eva, en een makkelijk mee te nemen lekker broodje voor mijzelf, stuitte ik op 2 recepten:
Ontbijtmuffins en Volkoren Appelmuffins
Deze 2 recepten heb ik gecombineerd tot een lekker, glutenvrij broodje!

Ingredienten:

  • 125 gram rijstemeel
  • 75 gram kleefrijstemeel
  • 50 gram olijfolie
  • 70 gram honing
  • 2 eieren
  • 2 appels, in kleine stukjes
  • 120 gram rozijnen
  • klein handje grof gehakte walnoten
  • 2 el voedingsvezels
  • 2 tl kaneel
  • 1/2 zakje bakpoeder
  • zout

Glutenvrije High Tea

In het kader van onze 3e glutenvrije Sofie aan Tafel (zie 26 sept. 2009 en 28 maart 2009) kwamen wij vandaag weer bij elkaar. Dit maal voor een fantastisch glutenvrije Tea, verzorgd door Theeschenkerij Someting Else. Behalve ons ‘eigen’ groepje, waren er ditmaal heel veel andere mensen ook aanwezig. De theeschenkerij had goed reclame gemaakt voor deze Tea en heeft zelfs diverse mensen moeten teleurstellen omdat het al volgeboekt was.

Gevulde aardappel (met kaas, pesto en geheime ingredienten), sandwiches, pizza-taart, chocoladetaart, chocolade-soesjes, chipolata-taart en scones!
Oh wat was het lekker! En oh wat was het gezellig!