Onze kleine-grote meid wordt binnenkort 4 jaar oud!
Daarom ben ik op zoek naar een leuke tractatie / afscheidscadeautje voor haar vriendjes op de crèche. En ik kom op een leuke website: Kindertractaties.
Bereiden Kneed de broodmix met 300 ml water en laat het deeg een halfuur rijzen onder een schone theedoek. Verdeel het deeg in 16 bolletjes en laat deze nog 15 minuten rijzen onder de theedoek. Verwarm de oven voor op 225 °C. Bekleed een ovenrooster met bakpapier. Knijp aan een kant van de bolletjes een puntje aan het deeg; het neusje. Druk steeds 2 rozijnen als oogjes in het deeg. Bestrijk de lijfjes van de egels (op het hoofdje na) dun met het ei en bestrooi 8 egeltjes met geraspte kaas en 8 met sesamzaad. Bak de egels in 15 minuten goudbruin en gaar.
Er lopen veel mensen rond met coeliakie, zonder dat ze het weten. Sommigen hebben klachten die duidelijk wijzen naar coeliakie, zoals diaree of een opgezette pijnlijke buik. Sommigen hebben vage klachten die minder duidelijk wijzen naar coeliakie, zoals hoofdpijn, bloedarmoede en misselijkheid.
Je komt bij de huisarts en wilt weten of het coeliakie is. Wat moet je doen? Ten eerste moet je in ieder geval gluten blijven eten! Als je geen gluten meer eet, kunnen de uitslagen vals negetief zijn. Dat wil zeggen dat je wel coeliakie hebt, maar het niet meer aantoonbaar is in je bloed.
Het onderzoek bestaat in eerste instantie uit een bloedonderzoek. Hierbij wordt gekeken naar het totaal Iga-gehalte (om te kijken of je überhaupt antistoffen aanmaakt) en IgA-tTG (dit zijn antistoffen tussen transtissueglutaminase en die geven aan of je een overgevoeligeheid hebt voor gluten). Daarnaast wordt er gekeken naar je algehele bloedbeeld, zoals het ijzer, Hb, kalk, B12 en foliumzuur.
Soms wordt er ook gekeken of het gen HLA-DQ2 of HLA-DQ8 aanwezig is. Als je deze genen niet hebt, heb je nagenoeg geen kans dat je coeliakie hebt of zal ontwikkelen. (Zie De kans op coeliakie verdeeld naar genetisch profiel) Artsen zijn niet zo happig op deze gen-test, omdat hij duur is en vaak weinig toe voegt.
Zitten er antistoffen in het bloed of zijn er andere belangrijke redenen die in de richting van coeliakie wijzen, dan verwijst uw huisarts u naar een maag-darm-leverspecialist (gastro-enteroloog) of kinderarts voor een darmbiopsie.
Bij een darmbiopsie brengt de arts een dun flexibel buisje via de mond in de dunne darm. Met een minuscuul klein tangetje aan het uiteinde van het buisje neemt hij kleine stukjes darmwand weg. Deze stukjes worden onderzocht. Als blijkt dat de darmvlokken ontbreken of beschadigd zijn, is er met zekerheid sprake van coeliakie. Bron: Glutenvrij.nl
Nu ik mijn coeliakie-blogs heb losgekoppeld van mijn andere blogs, is het stuk over de zwangerschappen af gevallen. Terwijl dit een groot aandeel had in mijn worsteling met coeliakie.
Ik had nooit een sterke kinderwens. Misschien, ooit… Erik wel. Hij was er van overtuigd: Ik wil graag 2 kinderen! Langzaam groeide bij mij dat idee ook. Maar als het niet zou lukken was het ook goed.
Zwanger worden bleek bij ons geen probleem, zwanger blijven helaas wel.
Ik eet glutenvrij. Mijn kinderen niet. Maar ze zijn nog te klein om helemaal zonder hulp te eten. Hoe blijf ik glutenvrij, als zij dat niet zijn?
Ik heb een slab bij de Ikea gekocht, met mouwtjes! Zo zijn de meisjes na het eten weer snel helemaal glutenvrij, ook shirtjes en broekjes e.d. Wat bij Mirthe heel goed werkte, was de Rapley methode. Hierbij krijgen ze zelf, grotere stukken groente of fruit. Zij wilde vanaf het begin al zelluf doen, en accepteerde het niet als wij haar voerden. Dit maakt het natuurlijk wat makkelijker om glutenvrij te blijven.
En verder nog wat tips, die ik o.a. via het coeliakieforum heb geleerd:
Goed handen wassen
Iedere dag handdoek en vaatdoekjes vervangen
Tafel en aanrecht goed schoonmaken
Bij natte dingen, zoals pap, is het makkelijer om glutenvrij te blijven
Zelf eten met bestek of..
1 vieze (gluten) hand, 1 schone (glutenvrije) hand
Je eigen eten als een rottweiler bewaken
Voordat ze van tafel mogen, eerst goed schoonpoetsen met een doekje
Wij gebruiken natte washandjes of baby-billen-doekjes, soms ook tijdens het eten
En tja, vaak schoonmaken en/of stofzuigen rond de tafel, want leren eten geeft troep…
Aanvulling 3 okt 2014: de resultaten van het onderzoek zijn bekend. Zie gluten introductie.
Via het coeliakieforum kreeg ik een mail van een bezorgde oma. Zij vroeg zich af of haar dochter er goed aan doet om het advies van het consultatiebureau te volgen over het introduceren van gluten. – Het consultatiebureau adviseerd om vanaf 6 maanden gluten te geven –
Er is inderdaad heel weinig te vinden over het introduceren van gluten bij baby’s. Voornamelijk omdat er nog niet veel onderzoek naar is gedaan. De methodes die nu gebruikt worden, zijn gebaseerd op theorieen. Theorieen die nog niet bewezen zijn.
Zweedse IJsberg In Zweden is onderzoek gedaan onder kinderen geboren in de jaren 80 en 90. Zij ontwikkelden 4 maal zo vaak coeliakie als in de rest van de Zweedse bevolking. De zogenaamde ‘Iceberg of Celiacs in Sweden‘. Het bleek dat baby’s in die tijd minder bostvoeding kregen op het moment van de introductie van gluten. Daarenboven was het gehalte aan gluten bij de introductie hoger dan voorheen.
Prevent CD Het Prevent CD onderzoekt nu of het tegenovergestelde coeliakie kan voorkomen. Dus het liefst minimaal 6 maanden borstvoeding geven, tijdens de periode van borstvoeding een heel klein beetje gluten introduceren (te vergelijken met 1/1000 boterham). En vanaf 6 maanden gluten langzaam opbouwen, volgens het schema dat ook op mijn site staat. Het Prevent CD onderzoek is nog niet afgerond. Dus voorlopig zijn er ook nog geen resultaten bekend.
Eva doet mee aan het Prevent CD onderzoek. Zij heeft volgens deze methode gluten gekregen. Toen we bij Mirthe gluten gingen introduceren, heb ik dat wel overlegd met het LUMC. Zij adviseerden (weer) om het gluten opbouwschema te gebruiken, al is het bewijs daarvoor nog niet geleverd.
Voor mij persoonlijk klinkt dit schema logisch: Je lichaam langzaam laten wennen, op een leeftijd dat het moet wennen aan al het voedsel.
Amerikaans onderzoek In de VS is wel een studie afgerond over de tijd van introductie. Het is voor mij een onleesbaar artikel, maar de conclusie is dat je in maand 4-6 maanden moet beginnen met de introductie van gluten.
Lekker glutenvrij brood. Het blijft een probleem. Bovenstaande recept vind ik heerlijk. Maar toch mislukt het nog met enige regelmaat. Een goede verhouding blijft het toverwoord. En toevoegingen om het brood beter behapbaar te maken (letterlijk ;-)). Hieronder de tips die ik de afgelopen jaren kreeg.
Fiberhusk – het wondermiddel om een glutenvrij brood elastischer te maken, te zorgen dat het niet zo snel verkruimeld.
Xantaangom – zorgt voor luchtiger brood. Maar sinds ik het gebruik, mislukken mijn broden vaker. Het wordt een grote, oneetbare brei…
Creme Fraiche – voor een mooi, bruin kleurtje. Meestal blijft glutenvrij brood namelijk een beetje bleek.
Vitamine C pilletje – tegen het inzakken van het brood. Heb ik nog steeds niet geprobeerd.
Gist laten smelten in heet water – Tip van Het glutenvrije bakkertje. “Dit ziet er eigenlijk niet uit 🙂 Het wordt op deze manier een bruine brij. Maar het maakt een groot verschil. Op deze manier rijst de bloem veel beter.”
Fiberhusk oplossen in ca. 100 ml water. Verwarm de rest van het water/de melk tot ongeveer 37 graden. Tja, dat zou mijn machine natuurlijk zelf moeten doen. Maar het is een idee…
Nog een tip van Het glutenvrije bakkertje “Zet een kommetje water bij in de oven (glutenvrij deeg heeft veel vocht nodig om te rijzen)”
Ik heb ze al een aantal keer genoemd: De Braziliaanse Kaas Broodjes.
Heerlijk!
Ik maak ze regelmatig voor mezelf. Ik eet er een paar meteen en doe de rest in de diepvries voor later. Maar ook bij feestjes maak ik altijd een stapel.
Tapiocameel haal ik bij de Toko, voor € 1,05 per 500 gram. Kijk, dat is nog eens een leuk prijsje!
– Mijn brood bak ik met Finax, voor € 3,60 per 900 gram… –
De kaas haal ik bij de kaasboer. Een zakje geraspte kaas uit de supermarkt blijkt namelijk geen geraspte kaas te zijn. En daarmee mis ik de smaak van een echt kaasbroodje.
Tips:
Maak de broodjes in een siliconen muffinvorm. Of in een goed ingevette muffinvorm. Als je ze maakt in papieren vormpjes (zoals ik op de foto hierboven), zijn ze slecht los te krijgen. Rechtstreeks op de plaat kan ook, maar ze lopen wel uit.
In mini-muffin-vormpjes zijn ze ook erg lekker als borrelhapjes.
Ik hoorde dat ze langer lekker blijven als je een uitje toe voegt.
Na een paar uur worden ze taai. Vries na afkoelen de broodjes in die nog niet opgegeten zijn. Als je de broodjes uit de diepvries haalt, is het lekker om ze even een half minuutje in de magnetron te verwarmen. Maar als dit niet kan, zijn ze ook lekker.
Let op: Als je te lang wacht met mixen, vormt de tapioca klonten die je nauwelijks meer kan mengen. Dit overkomt mij wel eens als 1 van de kinderen opeens aandacht nodig heeft. Heb ik net alle ingrediënten in de kom…
Ingrediënten:
250 gram tapiocameel (te koop bij de Toko, ongeveer 1 euro per 500 gram)
250 gram geraspte kaas (ik gebruik kaas van de kaasboer, heeft veel meer smaak)
3 eieren
60 gram melk
35 gram olijfolie
zakje bakpoeder
peper
Eventueel extra vulling: uitje, oregano, maanzaad, sesamzaad, gedroogde tomaatjes, enz.
Bereiden:
Verwarm de over voor op 200 graden.
Mix eerst eieren melk olie en kruiden met een stevige mixer met kneedhaken. Dan kaas toevoegen. Weer mixen en als laatste tapioca meel en bakpoeder totdat het een egale pap is geworden. Scheelt klonten
Doe het deeg in een muffinvorm. Met 2 eetlepels of met een ijsbolletjesschep.
Doe je broodjes in de oven en bak in ongeveer 20 minuten LICHT bruin.
Al een tijdje wilde ik koekjes bakken met Eva. Eigenlijk wilden we de vormpjes gebruiken, die ze van Sinterklaas heeft gekregen. Maar met dit recept gaat dat niet. Het recept komt van de site kamelenvoer en ze zijn heerlijk! Vooral als ze nog warm zijn, gaan ze als zoete broodjes. Gelukkig bleven er nog genoeg over voor mama.
Het wordt tijd dat ik weer eens wat recepten op mijn site zet. Voor mijn lezers, maar ook voor mijzelf 😉
Op Sas Kookt lees ik een recept voor quiche met rucola en geitenkaas. Oh ja, quiche! Wil ik binnenkort ook weer eens maken! Mijn befaamde recept van spinazie-fetta-quiche staat al op deze site. Inclusief een makkelijk recept voor quiche-deeg. Maar ook zonder deeg kan je nog makkelijker een quiche maken, leerde ik van Katrien. Haar recept voor bodemvrije quiche:
Bodemvrije quiche basis 4 eieren 250 ml creme fraiche 250 g kwark 3 lepels glutenvrij meel (maakt niet uit wat voor soort)
Meng alles door elkaar, schep de vulling erdoor en bak minimaal 30 minuten op 200 graden.
En als vulling? Hierbij een paar suggesties die ik vond op de verschillende websites: Kaas-abrikozenquiche (oude kaas, blauwe kaas, een blik abrikozen en bieslook)Broccoli-peer quiche (broccoli, oude kaas en peren) Quiche Lorraine (met spekjes en gruyiere kaas) Quiche met champignons en ham Quiche met champignons, prei, kaas en pecannoten Quiche met blauwe geitenkaas, witlof en prei Of natuurlijk met het restje van gisteravond…
Grote cakejes, kleine cakejes, soms versieren we ze, soms eten we ze zo op.
Maar het is een succesrecept!
Ingrediënten:
Voor 12 standaardformaat cupcakes
Neem de helft voor 24 mini cupcakes
75 gram rijstmeel – te koop bij de Toko
50 gram ketanmeel (= kleefrijstmeel) – ook te koop bij de Toko
125 gram gesmolten boter
125 gram suiker
2 eieren
2 eetlepels melk
4 gram bakpoeder
Cupcakeplaat, waarin papieren caisses zijn geplaatst
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180 graden
Mix de boter en de suiker in een kom tot een licht gekleurde, luchtige massa.
Voeg de eieren en de melk toe en zeef het meel en het bakpoeder erover.
Klop nog even tot het een glad beslag is.Verdeel het beslag over de caisses, bijvoorbeeld met hulp van een ijsbolletjeslepel.
Zet de bakplaat in het midden van de oven.
Standaardcakes: ca 25 minuten bakken Minicakes: ca 20 minuten bakken
Controleer met een prikker of de cakejes gaar zijn. Komt de prikker droog uit de cake, dan is hij gaar. Blijft er cake aan plakken, dan moet hij nog iets lager in de oven.