PreventCD

Nog 1 of 2 maal per jaar wordt ik gebeld door Sabine Vriesinga van het PreventCD onderzoek.
Het onderzoek is afgerond. Maar dit is natuurlijk een unieke groep kinderen. Kinderen met een broertje/zusje, vader of moeder met coeliakie. Kinderen met coeliakie-genen. Kinderen die dus een grotere kans hebben op het ontwikkelen van coeliakie. Daarom wil het onderzoeksteam deze kinderen graag blijven volgen.

Maar wat is er de afgelopen jaren gebeurd? Wat heb ik allemaal geschreven over PreventCD?

Eet ik voldoende groentes? Zomerversie

In maart hield ik een weekje bij hoeveel groentes en fruit ik at. (Zie mijn artikel Eet ik voldoende groentes?)
Ik at toen gemiddeld 2,8 stuks fruit en 312 gram groentes.
Ik denk dat ik in de zomer meer groentes en fruit dan in de winter. Ik houd het een weekje bij.

Achtergrond

Ik ga er altijd van uit dat ik bij de 20% van de Nederlanders hoor, die zich houd aan 2 ons groentes, 2 stuks fruit. Maar is dat wel zo? 

Deze aanbevolen dagelijkse hoeveelheid gezonde voeding (2 ons groenten en 2 stuks fruit) is wellicht veel te weinig om echt effect te hebben.Volgens onderzoekers van University College Londen moeten deze richtlijnen omhoog. Wat blijkt? Mensen die dagelijks vijf porties groente (375 gram) en 300 gram fruit eten, hebben 42% minder kans om voortijdig te overleiden dan mensen die minder groen eten.
(Bron: AD)

Aan de andere kant, moet je volgens de nieuwste berichten niet te veel fruit eten. Niet alleen zit er veel suiker in, maar ook te veel sorbitol dat diarree en andere darmklachten kan veroorzaken.
(Bron: Volkskrant)

Maar… Deze adviezen zijn gebaseerd op mensen die ook nog 5 boterhammen per dag eten. Als je geen of minder brood eet (zoals ik) kom je sneller vezels, vitaminen en mineralen te kort. Ik denk dat, voor mij, de negetieve kanten van te veel fruit, ruimschoots opwegen tegen de positieve kanten. 

OK, hoeveel groentes en fruit eet ik eigenlijk? Ik houd het een week bij. Onderaan deze blog kan je lezen wat ik per dag gegeten heb.

Conclusie

Ik at deze week heel onregelmatig fruit en groente. Op normale dagen veel meer dan in maart. Op bijzondere dagen minder. Maarja, het is nog vakantie. Eigenlijk zou ik deze test over een paar weken nogmaals moeten doen ;-).

Ik at gemiddeld 345 gram fruit en 316 gram groente. Vergelijkbaar met mijn inname in maart.
Maar toen was het vrij regelmatig. Nu van vrij weinig (250 en 100 gram) naar heel veel (650 en 610 gram). 

Wat at ik?

Maandag
Ontbijt: smoothie met groene eikenbladsla, rode bietjes, basilicum, banaan en peer. (250 gram groentes en 200 gram fruit)
Lunch: komkommertjes met pesto-dip (160 gram) en Quinoa-groentesoep van NatureCrops. (hier zit vast wel wat groente in. Maar hoeveel? Dat kan ik niet achterhalen)
Diner: courgette met halloumi en tomatensaus, naar het recept van het Glutenvrije kookhoekje (110 gram)
Tussendoortjes: kommetje havermuesli met yoghurt, doosje frambozen (160 gram), bakje kersen (250 gram), paar stukjes chocola, handje nootjes, glas wijn en heel veel glazen water en muntthee.

TOTAAL: 650 gram fruit en 610 gram groente.

Dinsdag
Ontbijt: havermuesli met yoghurt en een handje frambozen (160 gram)
Lunch: Restje avondeten van gisteren (110 gram groente), 2 krentebollen
Diner:  spinazie-ricotta ravioli (15 gram)
Tussendoortjes: Bakje kersen (200 gram); Smoothie van rode bietjes en sla (137 gram), banaan en citroen (65 gram), een glas wijn en een stukje chocola. En natuurlijk heel veel glazen water en thee.

TOTAAL: 425 gram fruit en 262 gram groente.

Woensdag
Deze dag was rommelig. De kinderen waren uit logeren geweest en ik moest ze ’s middags weer ophalen bij oma. Ik wilde ’s ochtends eerst nog het huis opruimen en schoonmaken. Het gezond eten schoot er een beetje bij in.

Ontbijt: groene smoothie met sla en bietjes (115 gram), banaan en appel (200 gram)
Lunch: stokbrood met kaas en zelfgemaakte pesto
Diner: patat en een fricadel van Alida’s
Tussendoortjes: havermuesli met yoghurt, stukje chocola, appeltje, glas wijn, pot thee en flesje water.

TOTAAL: 300 gram fruit en 115 gram groente.

​Donderdag
Vandaag gingen we naar het Zuiderzeemusuem. Veel dingen in de tas die makkelijk mee zijn te nemen.

Ontbijt: havermuesli met yoghurt en een bakje pruimen (150 gram)
Lunch: krentebol en zoute stokjes van 3Pauly
Diner: Bakjes-eten, makkelijk na zo’n lange dag. (ca. 100 gram groentes)
Tussendoortjes: crackers van cereal (via Xenos), zoute stokjes van 3Pauly, appeltje, toverbal, flesje tonic

TOTAAL: 250 gram fruit en ca. 100 gram groente.

Vrijdag
Ontbijt: groene smoothie met sla, bietjes, mango en banaan (135 gram groentes en 135 gram fruit)


Lunch: rijstwafels met zelfgemaakte humus (200 gram)
Diner: pompoensoep (211 gram)
Tussendoortjes: havermuesli met kwark, 2 appeltjes (160 gram), crackers van cereal, stukje chocola, glas wijn, thee en water.

TOTAAL: 295 gram fruit en 545 gram groente.

Zaterdag
Ontbijt: havermuesli met kwark
Lunch: 2 krentenbollen en een flinke bak pompoensoep (restje van gister, 180 gram groente)
Diner: poffertjes, gemaakt door dochterlief
Tussendoortjes: zomerfruit, vers van de markt (frambozen, blauwe bessen, kersen en aardbeien, totaal 850 gram / 3 personen = 283 gram).

TOTAAL: 283 gram fruit en 180 gram groente

Zondag
Ontbijt: havermuesli met kwark en zomerfruit (105 gram).
Lunch: 1 rijstwafel met humus en komkommer, 1 cracker met humus en tomaat, 1 cracker met rabarber-gember-jam (ca. 150 gram groente)
Diner: snijbonen met krieltjes en een gehaktbal (250 gram groente) met toe een aardbeien/kersen caffefour (40 gram).
Tussendoortjes: pompoencakeje naar recept van Jeandrine (20 gram groente), 2 chocoladekoekjes van glutenfree webshop, pot thee, glas wijn en bakje zomerfruit (50 gram)

TOTAAL: 215 gram fruit en 400 gram groente.

De 10 beste glutenvrije blogs van juli ’18

beste-glutenvrije-blogs-jul18

Tien glutenvrije artikelen. Tien glutenvrije blogs zocht ik weer uit van de afgelopen maand als mijn favorieten. Met o.a. Waarom krijg je coeliakie, Glutenvrij op Bali en wat moet je doen als je last krijgt van een glutenvrij product? Lees snel verder.

Hoe krijg je coeliakie van Ik ben glutenvrij

Hoe krijg je coeliakie? Waarom ontwikkelt de 1 wel coeliakie en de ander niet? Hierin spelen heel veel factoren een rol. Genetische factoren, maar ook het immuunsysteem en factoren van buiten af. Ik schreef er al diverse blogs over. In dit artikel zet ik ze duidelijk op een rijtje.

Glutenvrij in …

Zoals mijn vast lezers wel weten, heb ik een uitgebreide lijst met blogs over glutenvrij in Europese steden. Binnenkort wil ik ook een lijst maken met blogs over glutenvrije vakantie ervaringen. Deze worden daar ook toe gevoegd:

Recensie: Ode aan de E-nummers van Glutenvrije mama

Glutenvrije mama schrijft regelmatig heerlijke recensies over boeken over gezond eten. Met een nuchtere kijk en een scherpe pen. Op deze recensie hebben we lang moeten wachten. En dat kan ik me heel goed voorstellen. E-nummers worden toch met enige argwaan bekeken. Fijn dat er nu ook een boek is dat de andere kant belicht!

Lijst met glutenvrije Chinese restaurants van Maak het glutenvrij

Toen ik net glutenvrij moest eten, haalde ik nog wel eens iets bij de Chinees. Maar ik merkte dat ik er steeds slechter tegen kon. Ik kon helaas niet goed duidelijk maken wat echt glutenvrij in houdt. Sindsdien heb ik niet meer bij een Chinees gegeten. Als ik Chinees eet, maar ik het zelf, of haar ik een magnetronmaaltijd bij de supermarkt.

Maar misschien gaat het er met deze lijst van Marit toch weer eens van komen!

Last van een glutenvrij product van De glutenvrije diëtist

Je eet een glutenvrij product en wordt er toch ziek van. Zijn het toch gluten? Of is het iets anders? Lisanne zet de mogelijkheden op een rijtje.

Persoonlijke verhalen

Recepten

6 glutenfouten (+ nog 6)

 Mijn vorige blog ging over de High-Tea bij Broederkapel.
Tijdens deze High-Tea voelde ik me niet lekker. Waarom weet ik nu zeker dat dit een glutenfout was? Helaas, ervaring…
Dit jaar (2015) heb ik een aantal keer gluten binnen gekregen. Hieronder lees je het hoe en wat mijn reactie hierop was.

  • Per ongeluk mijn vinger afgelikt na het smeren van een glutenvolle boterham. Niet doorgeslikt, meteen mijn mond herhaaldelijk gespoeld. Nergens last van.
  • Mexicaan in Amsterdam (met vriendin). Paar keer naar de wc, daarna moe en beetje draaierig, maar okee.
  • Uit eten met mijn schoonvader en zijn vrouw. Het glutenvolle brood en mijn glutenvrije brood, werden op 1 arm binnen gebracht. Daarnaast lag het glutenvrije brood op een houten bord. Tegen beter weten in, heb ik het wel opgegeten. Vlak voor het toetje werd ik benauwd, hartkloppingen, misselijk en buikkrampen. Ik heb een half uur buiten gezeten, daarna ging het wel weer. De dagen erna was ik verschrikkelijk moe en nog een beetje gammel.
  • Gezamelijk diner met mijn roeimaatjes. Iedereen had iets gemaakt. Al voordat we goed en wel begonnen waren, werd ik benauwd, was ik misselijk en had ik hartkloppingen en buikkrampen. Glutenfout, of was het het warme, benauwde weer? Ik twijfel, omdat ik nog nagenoeg niets gegeten had. Meestal komt een glutenreactie bij mij na een half uur tot een uur.
  • Zoutjes van de Toko. Op het pak stond tapiocameel, bij navraag achteraf bleek het tarwemeel. Ik heb een uur voor en op de wc gezeten. Toen de golven uit voor- en achterkant minder werden, was ik te slap om uit de badkamer te komen. Heb nog een tijdje op de badkamervloer gelegen, voordat ik kracht genoeg had om te douchen. Vervolgens heb ik lang en diep geslapen. De dagen daarna was ik nog misselijk en zo moe…
  • High-Tea bij Broederkapel Veghel. Buikkrampen, hartkloppingen, misselijk, benauwd. Gelukkig verdween dit gevoel na zo’n 20 minuten weer, maar dit was toch duidelijk een (kleine) glutenbesmetting. 

Vooral die hartkloppingen zijn voor mij tegenwoordig een teken dat het om een glutenfout gaat. Bij ‘alleen’ misselijkheid, kan het ook om spanning gaan. 
Ik denk dat ik op een kleinere hoeveelheid gluten reageer dan in het verleden.

Glutenreacties in 2014 en 2013

In 2014 had ik slechts 1 glutenfout: In de herfstvakantie aten we bij een pannenkoekenhuis. Drie uur later kwam de pannekoek er weer uit. Een uur lang heb ik voor en op de wc gezeten: rillerig, zwetend, naar adem snakkend, kotsmisselijk, buikpijn, alsof ik van binnen uitgeknepen werd. Vervolgens heb ik nog 3 dagen op bed gelegen met grieperige verschijnselen. Tenslotte was nog een aantal dagen duizelig.

In 2013 had ik 5 glutenreacties:

Waarom reageer ik nu op kleinere hoeveelheden gluten dan in het verleden? Overmorgen lees je hier meer over.

High-tea bij de Broederkapel

Ik zit een beetje met dit artikel in mijn maag. Letterlijk.
Het zit zo. Tijdens de coeliakiemaand (mei) kreeg ik een uitnodiging voor een glutenvrije High Tea bij de Broederkapel in Veghel. Ook andere glutenvrije bloggers kregen deze uitnodiging.
Tijdens onze zomervakantie waren wij in de buurt van Veghel, en maakten dankbaar gebruik van deze uitnodiging.
Het was fantastisch, maar toch…

Lees verder