Ik gebruik deze voor mijn haar: Guhl colorshine blond met kamille
Maar soms neemt manlief deze mee voor mij. Want ziet er haast hetzelfde uit: Guhl vochtballans met tarwekiem-olie
Ik breng deze meteen weer terug naar de winkel. Onzin of niet? Gluten in cosmetica, moeten wij daar rekening mee houden?
De NCV zegt er het volgende over:
“Bij de productie van make-up, lippenbalsem, gezichtscrèmes, shampoos en dergelijke worden wel eens minimale hoeveelheden glutenbevattende granen gebruikt. De kans echter dat dat leidt tot beschadigingen in de darm is minimaal. Het komt voor dat er desondanks een overgevoeligheidsreactie optreedt, meestal op de huid. Dit heeft geen relatie met coeliakie. Raadpleeg uw huisarts of een dermatoloog.
Op de site van de Nederlandse Cosmetica Vereniging staat een lijst met onuitspreekbare ingredienten waar gluten in zitten:
Algemeen Hydroxypropyltrimonium hydrolyzed vegetable protein Steardimonium hydroxypropyl vegetable protein Gliadin
Tarwe Stoffen met Triticum vulgare in de naam Stoffen met Wheat in de naam
Gerst Hordeum vulgare Hordeum distichon (extract)
Rogge Secale cereale
Haver Avena sativa Hydrolyzed oat protein Potassium Cocoyl hydrolyzed oat protein Potassium Palmitoyl hydrolyzed oat protein Hydroxypropyltrimonium hydrolyzed vegetable protein Steardimonium hydroxypropyl vegetable protein
Moeten we deze ingredienten ook uit ons hoofd leren? Moeten we ook bij cosmetica ingredienten gaan lezen, voordat we het in ons winkelmandje stoppen? Ik doe het (nog) niet.
Ik denk dat de afweging voor voetencreme ook heel anders moet zijn dan voor gezichtscreme of lippenstift. Hoe groot is de kans dat je iets binnen krijgt? Hoe groot is de kans dat die minieme hoeveelheden schade en/of klachten veroorzaken?
En die shampoo waar ik mijn verhaal mee begon? Die komt het huis gewoon niet in. Ook al zit er in tarwekiemen geen gluten. Ook al zit er nagenoeg geen tarwekiem-olie in de shampoo (staat pas als 8e ingredient op het etiket). Het voelt gewoon niet goed om mijn haar te wassen met iets waar heel groot TARWE op staat.
Ik gebruik deze voor mijn haar: Guhl colorshine blond met kamille
Maar soms neemt manlief deze mee voor mij. Want ziet er haast hetzelfde uit: Guhl vochtballans met tarwekiem-olie
Ik breng deze meteen weer terug naar de winkel. Onzin of niet? Gluten in cosmetica, moeten wij daar rekening mee houden?
De NCV zegt er het volgende over:
“Bij de productie van make-up, lippenbalsem, gezichtscrèmes, shampoos en dergelijke worden wel eens minimale hoeveelheden glutenbevattende granen gebruikt. De kans echter dat dat leidt tot beschadigingen in de darm is minimaal. Het komt voor dat er desondanks een overgevoeligheidsreactie optreedt, meestal op de huid. Dit heeft geen relatie met coeliakie. Raadpleeg uw huisarts of een dermatoloog.
Op de site van de Nederlandse Cosmetica Vereniging staat een lijst met onuitspreekbare ingredienten waar gluten in zitten:
Algemeen Hydroxypropyltrimonium hydrolyzed vegetable protein Steardimonium hydroxypropyl vegetable protein Gliadin
Tarwe Stoffen met Triticum vulgare in de naam Stoffen met Wheat in de naam
Gerst Hordeum vulgare Hordeum distichon (extract)
Rogge Secale cereale
Haver Avena sativa Hydrolyzed oat protein Potassium Cocoyl hydrolyzed oat protein Potassium Palmitoyl hydrolyzed oat protein Hydroxypropyltrimonium hydrolyzed vegetable protein Steardimonium hydroxypropyl vegetable protein
Moeten we deze ingredienten ook uit ons hoofd leren? Moeten we ook bij cosmetica ingredienten gaan lezen, voordat we het in ons winkelmandje stoppen? Ik doe het (nog) niet.
Ik denk dat de afweging voor voetencreme ook heel anders moet zijn dan voor gezichtscreme of lippenstift. Hoe groot is de kans dat je iets binnen krijgt? Hoe groot is de kans dat die minieme hoeveelheden schade en/of klachten veroorzaken?
En die shampoo waar ik mijn verhaal mee begon? Die komt het huis gewoon niet in. Ook al zit er in tarwekiemen geen gluten. Ook al zit er nagenoeg geen tarwekiem-olie in de shampoo (staat pas als 8e ingredient op het etiket). Het voelt gewoon niet goed om mijn haar te wassen met iets waar heel groot TARWE op staat.
Enige tijd geleden ontving ik de Liebster Award. Ik beantwoorde haar 11 vragen, gaf h’m door aan mijn 5 lievelingsblogs en stelde hen 11 vragen. Nu heeft bijna iedereen de vragen beantwoord. En natuurlijk wil ik ze zelf ook beantwoorden Lees hieronder de antwoorden op mijn vragen voor de liebster award:
Wat heb je gister gegeten?
Gister aten wij macaroni, met een saus van tomatenpuree, spekjes, prei, champignons en paprika.
Wat at je als kind het allerliefst, wat aten jullie op jouw verjaardag?
Op mijn verjaardag aten wij altijd taco’s. Gezellig de hele tafel vol met bakjes: sla, crème fraiche, guacamole, gekruid gehakt, bonen, mais, paprika-blokjes, plakjes tomaat, plakjes komkommer. De mixen van Knor e.d. voor taco’s bestonden nog niet. Dus mijn moeder maakte het allemaal zelf.
Je mag een kookboek schrijven. Wat voor recepten komen er in?
Ik heb zelf een map met favoriete recepten. Regelmatig probeer ik recepten uit en als het resultaat is goedgekeurd, gaat deze in de map. Ik heb h’m onderverdeeld in dezelfde categorieën als de recepten op de site: Brood en broodjes Ontbijt/lunch Gebak en koekjes Tussendoortje Voorgerecht Hoofdgerecht/bijgerecht Nagerecht
Dit zou ik ook willen in mijn eigen kookboek.
Het belangrijkste aan een kookboek vind ik mooie foto’s. Lekker bladeren en lekkerbekken. Maar ik wil ook in (bijna) 1 oogopslag zien wat de ingredienten zijn. De recepten moeten niet te veel ingredienten bevatten, niet te moeilijk zijn, maar ook niet te makkelijk (want dan kan ik het zelf wel bedenken). En wat ik ook leuk vind in een kookboek, is een klein verhaaltje over het recept: Waar komt het vandaan, hoe is het ontstaan, herinnering aan het recept en tips en trucs om het nog lekkerder te maken.
Misschien ga ik het nog wel eens samenstellen: Mijn eigen kookboek. Bij bv hema kan je een mooi, losbandig systeem bestellen met je eigen recepten!
Wat is het vieste wat je ooit hebt gegeten?
Misschien was het niet eens vies, maar het idee er achter… In Ecuador, midden in het Amazonegebied dronk ik Masato. Dit een drank die wordt gemaakt van cassave, wat wordt gekauwd door de indianen-vrouwen. Het wordt met speeksel vermengd en vervolgens uitgespuugd. Hierna wordt het een tijdje met rust gelaten, zodat het kan fermenteren. Het wordt met name op feestjes gedronken. Wij dronken het ook op zo’n feestje van een aantal bevriende families.
Het werd geserveerd in een halve kalebas. De gastheer nam eerst slokje om te bewijzen dat het niet giftig is, vervolgens liet hij 1 van de gasten drinken. Daarna nam hij weer een slokje, en liet hij de volgende in de kring drinken. En zo de hele kring rond. Zo ging het later op de avond ook met zelfgestookte drank. Die man was dronken aan het einde van de avond!
Wat is jouw tip voor glutenvrij uit eten gaan?
Hierover schreef ik aan het begin van dit jaar een blog: restaurant zoeken
Hoe ga jij om met…
– producten met glutenvrij tarwezetmeel;
Deze eet ik, maar liefs maximaal 1 per dag.
– het opschrift ‘kan sporen van gluten bevatten’;
Deze eet ik, maar ook liever niet te vaak. In 2011 onderzocht de Keuringsdienst van Waarde dit soort opschriften. Destijds was de conclusie dat er in producten met dit opschrift niet meer (of minder) gluten/noten/ei/… zitten dan in producten zonder dit opschrift. Lees mijn blog Sporen van Gluten. Echter, in mei 2012 is VITAL 2.0 gelanceerd. Dit is een systeem gebaseerd op informatie over allergene patiënten in ziekenhuizen. Als er in de toekomst (?) op het etiket staat “kan sporen bevatten van …” is de kans reëel aanwezig. Lees mijn blog “Kan sporen van tarwe bevatten”
– een oven waar ook afbakbroodjes in worden gebakken;
Die gebruik ik, maar wel onder voorwaarden: Ik gebruik bakpapier om mijn spullen op te leggen. En als het er vies uit ziet, maak ik de oven eerst even schoon. En – last but not least – ik gebruik bijna altijd alleen boven- en onderverwarming, niet de vertilator.
– een aanrecht waar ook brood op wordt gesmeerd;
Over het algemeen maakt ik het aanrecht helemaal schoon voordat ik h’m gebruik. Een enkele keer (als ik haast heb), maak ik h’m niet schoon, maar leg ik ingrediënten, bestek e.d. niet op het aanrecht naar op mijn bord.
– het broodrooster en tosti-ijzer;
Wij hebben een aparte broodrooster voor glutenvrij brood. Voor buitenshuis (vakantie, bezoek) heb ik taostbags voor in de broodrooster. Wij hebben een tosti-ijzer met uitneembare platen. Deze maak ik goed schoon voordat ik een glutenvrije tosti maak.
– vaatdoekjes en theedoeken;
Deze worden elke dag vervangen. Regelmatig vaker als er bv broodkruimeltjes mee opgeveegd zijn.
Omschrijf jezelf eens met 5 woorden.
Op mijn twitterprofiel staat: mama van, vrouw van, #coeliakie dus #glutenvrij, roeien, projectleider infrastructuur bij gemeente, reizen en vakantie, lezen, schrijven.
Gmail, Nos.nl, facebook, twitter en bloglovin. Via de laatste, zie ik of er nieuwe blogposts zijn geschreven bij de blogs die ik volg.
Hoe ziet je weekend eruit?
Op zaterdag sta ik tegelijk met de kinderen op (ca. 7 uur). Ik ontbijt met mijn favoriete ontbijt en een kop heet water (met citroen). Om iets na 8-en vertrek ik om te gaan roeien. Heerlijk! Lekker bezig, op het water, en (na afloop?) onder het genot van een kop koffie bijpraten met mijn roeimaatjes. Thuis douchen en lunchen en vervolgens ga ik met mijn meisjes (of 1 van hen) naar de markt om fruit te halen (en in de winter ook groentes). Soms gaan we ook nog wat andere winkels langs en heel soms gaan we een cafeetje binnen om wat te drinken.
Op zondagochtend mag meestal ik uitslapen! Meestal word ik rond een uur of 9 gewekt omdat peuter en kleuter op mijn bed staan te springen ;-). Daarna gaan we gezamelijk ontbijten en vervolgens vaak zwemmen (kleuter moet oefenen voor les).
De rest van het weekend heeft een minder vast patroon: Vaak bakken en koken, vaak een afspraak met vrienden/familie, vaak een wandeling door het bos, vaak klusjes in huis, vaak met een borrel (en wat lekkers) op de bank.
Wat is je ultieme droombestemming qua vakantieland?
Mijn ultieme vakantie is een combinatie van cultuur, natuur, goede gesprekken en rustig aan doen. Mijn ultieme droombestemmingen heb ik al ontdekt. Zie mijn blog Auto, vliegtuug, dun trein dun boewt. Maar dat dat het pre-coeliakie, -kinderen, -minder geld tijdperk. Nu ben ik perfect gelukkig op bijvoorbeeld de natuurcamping in Duitsland, waar we afgelopen jaar waren. Of een weekend weg naar een Europese stad met een vriendin die ik lang niet echt gesproken heb.
Maar ooit zou ik nog veel meer verre droombestemmingen ontdekken. Iemand tips?
Hoe doe je dat? Je kind met coeliakie zo opvoeden dat hij zichzelf kan redden? Dat coeliakie in zijn leven niet overheersend is, maar ook niet gebaggetaliseerd wordt? Op een Amerikaanse website kom ik een mooie lijst tegen. Soms is het wat te Amerikaans, maar vaak ook zo waar. Hieronder vind je mijn versie van de lijst. Hebben jullie nog tips om je kind met coeliakie op te voeden tot gelukkige, aardige, gezonde en zelfverzekerde mensen?
Echt een aanrader voor iedereen die glutenvrij moet eten: Start een eetclubje! Het is zo fijn om alles te kunnen eten, erkenning te vinden, recepten te delen en ervaringen uit te wisselen.
Vorige week was ons halfjaarlijkse glutenvrije etentje, met mensen uit mijn stad en omgeving. Het was weer erg gezellig!
Op 13 januari schreef ik dat wij een doos producten van Rosies kregen. Vandaag schrijf ik de laatste blog, over de havermout.
Eindelijk mocht ik mijn favoriete ontbijt uitproberen: Havermout!
Golden Syrup Porridge oats
Ik begon met de Golden Syrup Porridge oats. Ik had alleen soyamelk in huis en tegen beter weten in probeerde ik daar de pap mee te maken. Zoet! In de Golden Syrup Porridge oats zit namelijk (veel) suiker toegevoegd. En in combinatie met de zoete soyamelk… De dag daarna maakte ik de pap met gewone melk. Deze was wel lekker.
Haverpap appel
Ook voor de Haverpap appel wilde ik geen soyamelk gebruiken. Want ook aan deze pap is al suiker toegevoegd. Maar ook met gewone melk, lukte het mij niet om de pap perfect te krijgen. Let op, dit ligt waarschijnlijk aan mij, niet aan het product. Ik houd van pap waar de lepel net niet rechtop in blijft staan. En die verhouding is soms moeilijk te vinden.
Gisteren maakte ik het op mijn eigen manier: 1 kop havermout, 1 kop water en 1 kop melk. Doe het in een pannetje en breng het zachtjes aan de kook. Overgieten in een kom, even laten staan en smullen! Tenminste, dat was het idee… Het was te waterig, niet papperig genoeg.
Vandaag maakte ik de pap volgens de verpakking: 30 gram havermout met 180 ml melk. Aan de kook brengen en 2 minuten laten koken. Mwah. Het smaakte een beetje aangebrand en nog steeds te waterig…
Maar morgen ga ik het weer proberen. Want ik weet zeker, dat als ik de juiste verhouding gevonden heb, dat het heerlijk is!
Suiker
Net als glutenvrije mama vind ik het een beetje jammer dat er zoveel suiker aan sommige dozen is toegevoegd. Om dezelfde reden als zij: Ik ben niet tegen suiker, maar wil het graag naar eigen smaak toevoegen. (En die is meestal veel minder zoet).
De ingredienten van alle producten (niet alleen de haver, ook de anderen) kan je vinden op de website van Rosies. Oh ja, op de pakken havermout staat wel hoe je deze het beste klaar kan maken. Echter, ik vond het te waterig. Op mijn eigen manier vind ik het lekkerder, romiger. (Zie de blog mijn favoriete ontbijt).
Bio Havermout
Tenslotte: de Bio Havermout. Hiermeemaakte ik ontbijtmuffins, uit het bakboek van Phil Vickery. En koekjes. En ik strooide een handje door een zelfgebakken brood. En toen bleef er nog een beetje over voor het ontbijt. Mmmm! Ik vind havermoutpap puur lekker, maar je kan natuurlijk ook een heleboel toevoegen: appel, rozijn en kaneel; banaan en chocola; fruit (uit de diepvries). De havermout van Rosies is niet grof, waardoor het nog fijner is om te gebruiken in de pap of in recepten.
Je kan natuurlijk ook overnight oats maken. Heel hip. Kijk voor een recept op bijvoorbeeld Culy. Maar ik mis hierin het romerige van havermoutpap.
Op 13 januari schreef ik dat wij een doos producten van Rosies kregen. Vandaag schrijf ik over de muesli’s.
De muesli van Rosies is grover dan de muesli die ik gewend ben. De muesli van I am glutenfree (helaas niet meer verkrijgbaar) strooide ik wel eens door de yoghurt en at ik meteen op. Bij de muesli van Rosies vind ik dat niet lekker. Dus ik zette de avond van te voren een bakje met Bio haver muesli en yoghurt en een scheut melk in de koelkast, net zoals mij moeder vroeger deed voor ons toetje. De ochtend daarna had ik een lekker, vullend ontbijt. ‘Een rijke combinatie van glutenvrije haver, gedroogde vruchten en noten’, zoals ze zelf zeggen. En daarvan is niets gelogen! En zoals hoort bij muesli: Er zitten geen toegevoegde suikers in.
– Ik las net op wikipedia dat er in de oorspronkelijke muesli haast geen haver zit: Oermuesli bestond uit 2 of 3 kleine appels, geheel geraspt, inclusief de pitten, schil en klokhuis, een eetlepel gemalen walnoten, hazelnoten of amandelen. Daarbij slechts één afgestreken eetlepel havermout, die men 12 uur had voorgeweekt in 3 eetlepels water, en het sap van een halve citroen en 1 eetlepel gecondenseerde melk. –
De Muesli Tropical is ook lekker. Maar om hierbij over muesli te praten… Ik zou het bij de flakes indelen! Er zitten 2 soorten flakes in de muesli: soyaflokken en boekweitflakes. Daarnaast zijn de rozijnen en de bananenchips goed te herkennen. En stukjes die kokos, ananas en papaya blijken te zijn. Een goede combinatie van hartig en een beetje zoet, met een lekkere bite. En weer zonder toegevoegde suikers!
Had ik al over de verpakking gesproken?
Want de verpakking van de Little Rosies is leuk. Maar ook aan de verpakking van de volwassen-varianten is veel aandacht geschonken. Zwarte pakken met een mooie, sjieke versiering. Dezelfde kleursoort voor dezelfde productsoort (bv roodkleuren voor muesli). Op de verpakking staat duidelijk aangegeven wat de ingrediënten zijn (waarvan een groot deel gecertificeerd biologisch), en in een tabel staat de voedingswaarde.
Wat ik wel mis, zijn de mogelijkheden: Hoe maak je een lekker bakje muesli? Gewoon in de yoghurt/melk strooien, laten weken, het koken in melk/water zoals bij havermout? Wat is het advies (of zijn de adviezen) van Rosies?
En ondertussen zullen jullie ook wel gemerkt hebben dat we keuze hebben: 14 verschillende ontbijtgranen hebben ze bij Rosies!
Op 13 januari schreef ik dat wij een doos producten van Rosies kregen. Vandaag schrijf ik over de Crunchy’s.
Voordat ik glutenvrij ging eten, at ik elke ochtend een kommetje cruslie met yoghurt. Toen ik glutenvrij moest gaan eten, was het even zoeken naar een lekkere glutenvrije cruslie. (zie blog cruslie) Totdat ik 3 jaar geleden havermuesli ondekte. Ik stapte langzamerhand over op havermoutpap (en soms havermuesli met yoghurt). Nu ben ik weer (noodgedwongen) weer aan de crusli
Ik begon met de Oat Stawberry. Ik at het met yoghurt en vond het in het begin iets te hart. Maar als ze wat zachter zijn geworden: Lekker! Lekker zoetje, lekkere bite en het vult goed.
De Giger Lemon heeft hetzelfde eufel: een beetje hard in het begin. Maar na een paar seconden in mijn yoghurt heeft het een lekkere bite, die niet verloren gaat na langer in de yoghurt. De smaak is lekker fris. Heerlijk voor in de zomer!
De Appel Cinnamon is lekker! Meestal is de kaneelsmaak niet echt aanwezig bij kaneel-producten. Maar bij deze wel! Met vlokken gedroogde appel. Mmmm!
De Cranberry and nuts smaakt zoals cruesli volgens mij hoort te smaken. Crunchy, maar niet te. Goede gevarieerde vulling met gedroogde vruchtjes en noten. Beetje zoet maar niet te. Kortom, lekker!
Oh ja, op de receptenpagina van Rosies staan weer een aantal verrassende recepten met deze crunchy’s. Waaronder een Crunchy aardappelschotel enCrunchy kikkererwtenburgers.
De avond dat wij de producten van Rosies Food ontvingen, probeerden we meteen de Little Rosies bij onze yoghurt na het avondeten. Hieronder lees je wat we er van vonden.
De verpakking is erg leuk. Hier is duidelijk erg veel aandacht aan geschonken. Bij de little rosies kan je oren, en armen/vleugels uitklappen. Maar om dit effect te bewaren, moet ik wel een andere manier van bewaren verzinnen. Ik giet mijn ontbijtgranen meestal over in een blik. Nu heb ik de binnenzak in een druk-en-sluitzak gedaan, zodat Mirthe toch ‘apenkeutels’ kan eten. (Die benaming komt van een ander ontbijtproduct dat we in Duitsland kochten. Op de verpakking stond een olifant: Olifantenkeutels!)
We begonnen met de Winter Cruncy Muesli. We vonden h’m allemaal lekker. Alhoewel, allemaal… Mirthe wilde niet proberen. Goede combinatie van smaken, lekker cruncy (te hard als je het zoals Eva zonder yoghurt eet). Manlief miste de kaneel (en de stoofpeertjes)
Daarna de Chocopops (apenkeutels). Je proeft hier echte chocolade, niet zo’n chemisch smaakje. Ik vond het iets te zoet, hou meer van pure smaken. En de kinderen vonden het allebij heerlijk!
Daarna de Frostisch (gezoete cornflakes). Mirthe wilde ze wederom niet proeven. Eva vond ze erg lekker. (En de volwassenen: goed te doen, voor cornflakes. Wij zijn geen cornflakes fans ;-))
Tenslotte de ontbijttest de volgende ochtend: Zou Mirthe met de Little Rosies gaan ontbijten? Zou ze het eten als ze het voor zich krijgt? Helaas, die ochtend niet. En de ochtenden daarna een paar hapjes… Ze eet nog steeds liever met een babybel (en fruit).
Op 13 januari schreef ik dat wij een doos producten van Rosies kregen. Vandaag schrijf ik over de Flakes & Fruit.
Flakes & Fruit is het in 2 variaties: Red Berries en Cranberry Coconut. Over de Cranberry Coconut was ik een beetje sceptisch. Ik houd namelijk normaal niet van de smaak van kokos. In hartige gerechten vind ik het wel lekker. En rechtstreeks van de boom: heerlijk! Maar in zoete gerechten… liever niet. – en helaas groeien er in Nederland zo weinig kokosbomen –
Maar deze cranberry coconut is lekker! Een goede combi van zoet en hartig, niet te zoete stukjes cranberry en echte stukjes kokosnoot. Mmmm!
De Red Berries daarentegen viel mij een beetje tegen. De besjes waren niet genoeg aanwezig om echt te proeven. De kinderen vonden deze wel weer leuk (maar niet lekker), want de hele zak is een beetje roze! Had ik hier een verkeerde verpakking en daarom niet genoeg besjes? Of moeten er sowieso meer besjes worden toegevoegd?
De flakes zelf zit weinig smaak aan. Maar het vult wel goed. Tot een uur of 10 was ik goed gevuld. (En meestal heb ik ’s ochtends al eerder weer trek).
Oh ja, op de website van Rosies staan een paar verrassende recepten met de ontbijtgranen. O.a. een ‘Groene salade met geitenkaas en Red Berries Flakes‘ en ‘Gado gado met Cranberry Coconut Flakes‘.