
Vorig weekend vierden mijn vriendin A. en ik dat we 35 jaar vriendinnen zijn!
Dat deden we op Schiermonnikoog. In dat weekend gingen we wel 4 keer uit eten. En ik genoot er ook nog van. Een overwinning op mijzelf.
Vorig weekend vierden mijn vriendin A. en ik dat we 35 jaar vriendinnen zijn!
Dat deden we op Schiermonnikoog. In dat weekend gingen we wel 4 keer uit eten. En ik genoot er ook nog van. Een overwinning op mijzelf.
Wat moet je doen als je gluten hebt binnen gekregen? Wat moet je regelen als je glutenvrije kind (weer) naar school gaat? Waarom moet ik som terug denken aan een vakantie in Spanje van lang geleden? En nog 5 andere glutenvrije blogs die ik zeker het lezen waard vind. Jij ook?
Een mooie en duidelijke lijst wat je kan doen na een glutenfout. Vooral ‘wees lief voor jezelf’ mis ik vaak in andere lijstjes hierover.
Alles om de glutenvrije weg naar school makkelijk te maken: Wat bespreek je met de leerkracht, voorbeelden van brieven voor de andere ouders en natuurlijk het traktatietrommeltje!
Ik blijf het bijzonder vinden hoe iedereen met coeliakie een ander verhaal heeft. Daarom blijf ik het leuk en belangrijk vinden om deze verhalen te lezen en te delen.
Mensen met coeliakie hebben vaker dan andere mensen problemen met hun spijsvertering. Zeker sinds ik laatst zelf zuurkool maakte (blog volgt binnenkort) ben ik wat extra geïnteresseerd in voedingsmiddelen die extra goed zijn voor onze darmen. Dit artikel van Juglen kwam dus precies op tijd!
Een van de doelen van mijn blog is om coeliakie bekender te maken. Maar omdat iedereen die hier op mijn blog komt al iets met coeliakie heeft, schrijf ik ook regelmatig gastblogs.
“Wat zie jij er duurzaam uit!” zegt een jonge man tegen mij, “Wat doe jij voor een duurzamere wereld? Je afval scheiden, veel op de fiets, …”
Natuurlijk wilde hij mij iets verkopen, groene energie. Maar zijn vraag zette mij aan het denken.
Vandaag is het duurzame dinsdag. Lees verder over de basis van duurzaamheid, de extra’s en wat glutenvrij eten daar mee te maken heeft.
bron foto: pixabay
Lees verderEen tijd geleden plaatst ik een blog over nieuwe recepten.
Ik wilde vaker nieuwe recepten uitproberen en op deze site plaatsen.
Nou, daar is veel van terecht gekomen 😉
Ook omdat wij een groentepakket hebben, en die groentes gewoon op moeten! Maar laatst maakte ik (met de courget uit het groentepakket) een heerlijke mousaka.
Bereidingstijd 4 uur, verdeeld in:
– voorbereiding: 15 minuten
– wachttijd: minimaal 2 uur
– bereiding: 1 uur
– baktijd: 45 minuten
0,5 kg aubergines en/of courgettes
0,5 kg gehakt
250 g uien
0,75 kg vastkokende aardappelen
olijfolie
1 tl kaneel
0,5 tl kruidnagel
0,5 tl nootmuskaat
1 tl peper
2 blaadjes laurier
1 grote bouillonblokjes
3 eieren (het eiwit)
flinke lepel tomatenpuree of ketchup
paneermeel
Voor de bechamelsaus:
3 eieren (het eigeel)
40 gram glutenvrij meel (ik gebruik rijstmeel van de toko, omdat deze goedkoop is, maar een andere meelsoort kan ook)
0,5 lt melk
40 gr boter
100 g geraspte kaas
glutenvrije paneermeel
Dit jaar bestond onze (glutenvrije) zomervakantie uit 3 delen: Eifel, Nijmegen en Dordrecht. Vandaag kan je lezen over het eerste deel, onze heerlijke vakantie in de Eifel in Duitsland.
De camping waar wij stonden is een fantastische camping. Vroeger zeiden we dat we nooit twee keer naar dezelfde camping zouden gaan, er is immers zo veel moois te ontdekken. Maar sinds we deze camping hebben ontdekt…
Een natuurcamping, rustig, ruime plekken, genoeg speelmaatjes voor de kids, prachtige groene omgeving, riviertje langs de camping en erg aardige mensen.
Wij aten meestal bij de tent. In mijn blog 4 glutenvrije camping-recepten kan je een paar voorbeelden zien. Maar op de camping kan je ook mee eten. In de zomer is er elke week een andere kok. Elke dag kan je aangeven of je mee wilt eten. Eten aan lange tafels, met de andere gasten, onder het genot van een goed gesprek en een lekker glas wijn. Dat deden wij twee keer.
De week dat wij er waren, kookte Sophie Simenel. Zij weet goed wat glutenvrij in houdt, heeft ook samengewerkt met Wendeline van den Nagel (coeliakie en voorheen cateraar). Het was niet elke dag mogelijk om de maaltijd glutenvrij te maken. Maar de dagen dat het wel kon deed Sophie goed haar best voor ons!
Gazpacho.
Groente hamburger zonder broodje. Met zoete aardappel frietjes.
De supermarkten in de buurt hadden een redelijk assortiment. Soms moesten we naar meerdere supermarkten om de dagelijkse boodschappen te doen. Maar soms werden we ook aangenaam verrast.
Dit een een kleine dorpswinkel. Toch hadden ze een goed glutenvrij schap en ook tussen de normale producten nog het een en ander. Voor vlees gingen we naar een andere supermarkt, die was hier helaas niet te krijgen. Wel gingen we aan het einde van de vakantie nog een keer terug voor bakspullen: Eetbare stiften en ander leuks.
We waren al de hele winkel rond, en ik kon niets vinden. Bleek dat ik wat beter moest zoeken. Dit schap was bij het brood, en ook tussen de normale pasta’s lagen verschillende soorten glutenvrije pasta.
Maar de beste ontdekking waren deze brownies. Fijn voor in het traktatietrommeltje!
Bij de Lidl in Duitsland hebben ze dingen standaard in het assortiment die zij bij ons alleen in de ‘Glutenvrije week’ hebben… Zoals de pizza’s. Maar die kunnen wij op de camping niet klaar maken.
Binnenkort gaan we een weekendje naar Dordrecht. Dochterlief wil graag naar de tentoonstelling Rages in het onderwijsmuseum.
Maar kunnen we in Dordrecht ook lekker glutenvrij eten? Ik zocht het uit.
Kijk ook eens bij J’aDordrecht Glutenvrij & Lactosevrij eten in Dordrecht deel 1 en deel 2.
Bijgewerkt op 8-3-2021
Kijk voor glutenvrije lijstjes van andere steden op Glutenvrij in …
Er liggen 3 normale en 1 grote courgette op mij te wachten in de koelkast.
En er komen er nog tig aan van de moestuin.
Help, wat moet ik daar mee doen? Ik verzamelde een aantal recepten. Weet jij nog een lekker, kindvriendelijk recept?
Weten jullie nog dat ik in 2013 ziek werd op een personeelsuitje?
Ondanks dat ik goede voorbereidingen had getroffen, werd ik dit jaar weer ziek…
Morgen heb ik een personeelsuitje. We gaan ’s avonds eten bij een “all you can eat” waar ze geen rekening met kruisbesmetting houden.
Ik wil zelf iets mee nemen wat extra lekker is, zodat ik niet met een jaloerse blik naar het eten van de anderen hoef te kijken. Natuurlijk kan ik zo naar de appie om te kijken welke kant-en-klaar-maaltijden mij lekker lijken. Maar heeft iemand een top idee? Ik heb een koeltasje en daar opwarmen in de magnetron kan ook.
Naar aanleiding van deze vraag op Facebook kwamen heel veel lekkere opties binnen: pastasalade, wrap, rijstvel vullen, soep, poke bowl, sushi, salade met vissoorten, …
Uiteindelijk koos ik voor quinoasalade van de AH, een zelfgemaakte bietjes-haring-salade en een bakje fruit. Mijn eten heeft de hele dag in de koelkast van de bus gestaan.
Om 6 uur kwamen we aan bij FoodExplore in Utrecht/Maarsen. Heel veel ‘kraampjes’ waar je verschillende dingen kon eten. Even vond ik het een beetje jammer dat ik niet mee mocht doen. Want het zag er lekker uit! En volgens mij had ik bij sommige kraampjes best kunnen eten. Die met zeevruchten bijvoorbeeld. Maar ik was blij dat ik mijn eigen spullen mee had genomen en geen risico liep om ziek te worden.
Ik nam een sapje en genoot van de gesprekken met mijn collega’s. Later nam ik nog een Rivella (niet green tea, want die bevat gluten) en een kop thee.
Vlak voordat we weer naar de bus moesten, voelde ik me niet lekker. Pijnlijke buik, hartkloppingen. En eenmaal buiten kwam alles er uit. Ik heb 1 keer over gegeven en voelde me daarna weer beter.
Ik ben met de auto naar huis gebracht. Was daarna nog een beetje gammel en een zweem van misselijkheid. Maar gelukkig was het niet zo erg als bij dat personeelsuitje op Texel, waar ik wel 20 keer de wc van alle kanten heb gezien en daarna nog een paar dagen ziek in bed lag.
Mijn collega had gezien dat de sapjes in dezelfde machine werden gemaakt als de smoothies (met granen). Heb ik last gehad van mijn mango-sapje, heb ik toch de verkeerde Rivella gepakt, had ik toch last van de quinoa-salade die weliswaar niet meer als glutenvrij wordt aangegeven maar waar ik nooit last van heb? Of had ik toch ergens anders last van?
Volgende personeelsuitje nog beter oppassen…
15% van de volwassenen maakt geen coeliakie-antistoffen aan, maar heeft wel darmbeschadiging.
schreef ik begin van deze maand nog in mijn verzamelblog over het ontwikkelen van coeliakie. Ik verwees naar een artikel van 17 mei 2016 van een groep wetenschappers in The American Journal of Gastroenterology. Nu is er nieuw onderzoek, waarin gesteld wordt dat slechts 3 tot 5% van alle coeliakiepatienten geen antistoffen heeft.
“Geen antistoffen in het bloed, maar toch beschadigde darmen vanwege coeliakie? Dat is behoorlijk zeldzaam, stellen Italiaanse en Britse coeliakie-experts. Ze schatten dat het voorkomt bij 3 tot 5% van alle coeliakiepatiënten. In het verleden lag het percentage coeliakiepatiënten met een negatieve bloedtest hoger, 10 tot 20%. Sinds een jaar of vijftien zijn de bloedtesten beter geworden en kunnen deze met meer zekerheid coeliakie voorspellen. Althans, bij patiënten die nog gewoon gluten eten. De antistoffen gaan bij mensen die wel antistoffen in hun bloed hebben omlaag zodra ze stoppen met gluten eten. Daarom is het belangrijk om eerst een echte diagnose te hebben, en daarna pas over te stappen op een glutenvrij dieet.
Als de darmvlokken beschadigd zijn, hoeft dat niet meteen te wijzen op coeliakie. Er kan ook iets anders aan de hand zijn, een andere ziekte (zoals HIV, tuberculose en andere auto-immuunaandoeningen), het gebruik van medicijnen die de darmen aantasten (zoals NSAID – ontstekingsremmers- en de bloeddrukverlager olmesartan) of een parasiet of infectie (helicobater pylori bacterie, giardia lamblia parasiet). Het is belangrijk om alle mogelijkheden te onderzoeken, schrijven de experts, om te voorkomen dat een patiënt de verkeerde diagnose krijgt en vervolgens de verkeerde behandeling.
Seronegatieve coeliakiepatiënten zijn doorgaans op het moment van de diagnose wat ouder dan seropositieve patiënten. Ze hebben vaker klassieke coeliakieklachten zoals buikpijn, diarree en gewichtsverlies. Bij beide groepen komt een tweede of derde auto-immuunziekte regelmatig voor. De indruk bestaat dat seronegatieve coeliakiepatiënten wat korter leven, al is er nog te weinig onderzoek gedaan om daar zeker van te zijn. Ook een seronegatieve coeliakiepatiënt doet er goed aan glutenvrij te eten, zodat de darmvlokken kunnen herstellen.
Bron: Curr Opin Gastroenterol. 2018 May;34(3):154-158. doi: 0.1097/MOG.0000000000000436.
Seronegative coeliac disease: clearing the diagnostic dilemma. Schiepatti A1, Sanders DS2, Biagi F1.”
Mijn Bron: Tine op het coeliakieforum
Je hebt net de diagnose coeliakie gekregen. Of je hebt al langer de diagnose coeliakie en wil nu een andere keuken. Hoe richt je die keuken in? Waar moet je aan denken?
Lees verder