Glutenvrije terugblik 2019

glutenvrije-oliebollen

Voor het super lekkere recept voor oliebollen, klik op het plaatje.

2019 is bijna ten einde. En dan is het natuurlijk tijd om terug te blikken. Hoe was 2019 voor mij en voor mijn website? Waren er het afgelopen jaar leuke glutenvrije ontwikkelingen?

HET 2019 VAN IKBENGLUTENVRIJ.NL:

  • Dit jaar bestond Ikbenglutenvrij.nl 10 jaar! Natuurlijk vierde ik dat met leuke winacties.
  • Dit jaar schreef ik 93 blogposts, over allerlei soorten onderwerpen. In de lijstjes hieronder komen er diverse aan bod.
  • Het blijkt wel dat ik dit jaar goed opgeruimd heb op mijn site. Bij de terugblik van 2018 had ik 1435e blogpost op mijn site staan, nu 1494. Ik heb dus 34 blogs verwijderd/samengevoegd.
  • Ik had dit jaar 107.500 unieke bezoekers. Eindelijk weer een stijging ten opzichte van voorgaande jaren, en wel meer dan 50%!
    De bug van mijn website is eindelijk opgelost en kennelijk vinden zoekmachines mijn site weer goed.
  • Die bezoekers lieten 275 reacties achter. Inge liet de meeste reacties achter van alle lezers. Op de voet gevolgd door Renske. Dank jullie wel dames, dat vind ik erg leuk!
    Ik wil hierbij ook Kimmy weer bedanken. Zij laat bij bijna alle berichten op Facebook en Instagram wel een berichtje of een like achter. Super!
  • Ik begon dit jaar met een blog over de recepten die ik in 2019 wilde maken. Van de 63 recepten heb ik er overigens maar 16 gemaakt. En dat terwijl ze er allemaal zo lekker uit zien! Volgend jaar weer een poging…
  • Ik eindig dit jaar met deze blogpost over 2019;
  • De blog 10 jaar Ikbenglutenvrij.nl winactie: Bakkerij Puur werd het meest bekeken.
  • De blogs Facebookberichten worden nog steeds slecht bekeken. Toch blijf ik ze plaatsen. Ze zijn een mooi naslagwerk voor mijzelf.
  • Op woensdag 6 maart had ik het meeste bezoekers: 1.175. Op die dag plaatste ik de bovengenoemde winactie. Ook op 19 juli en 14 augustus had ik veel bezoekers (1.078 en 1.058). Op 19 juli dagen plaatste ik Glutenvrije zomer, met allemaal tips om de zomer fijn door te komen. Op 14 augustus plaatste ik geen blog. Sterker nog, die hele maand plaatste ik maar 1 blog…
  • Op donderdag 30 mei had ik de minste bezoekers, namelijk 211. Ik plaatste die dag geen blog.
  • Ik ben nog steeds te vinden op FacebookInstagram en Pinterest. Mijn Twitter-account bestaat ook nog steeds, maar daar doe ik niets mee.

TOP 5 MEEST GELEZEN BLOGSPOSTS VAN DIT JAAR

De nummer 1 schreef ik hierboven al. Maar welke blogpost uit 2019 werden nog meer goed gelezen?

  1. 10 jaar Ikbenglutenvrij.nl winactie: Bakkerij Puur
  2. Kan sporen van gluten bevatten, wel of niet eten?
  3. Lijst: Glutenvrij op vakantie
  4. Glutenvrije kerststol/paasstol test
  5. Glutenvrij in Thailand

TOP 7 BESTE BLOGPOSTS VAN DIT JAAR

Ik schreef dit jaar 94 blogposts. Maar welke vond ik nou de beste, waar ben ik het meest trots op? Dat zijn niet alleen de meest gelezen blogs!

  1. De lijst Uitsluitend glutenvrij (met volledig glutenvrije bakkers, winkels, restaurants en hotels in heel Europa) bestond al. Maar dit jaar heb ik er ook een kaart bij gemaakt!
  2. Kan sporen van gluten bevatten, wel of niet eten? Ik verwijs regelmatig naar dit uitgebreide en onderbouwde artikel als er weer eens een vraag over is op 1 van de coeliakie-fora.
  3. De reek Geen antistoffen, geen coeliakie-genen, geen coeliakie?
    – Oorzaken van coeliakie-antistoffen en vlokatrofie (uit 2018)
    – Hoge antistoffen geen coeliakie, het verhaal van Martijn (uit 2018)
    – Geen antistoffen wel coeliakie, het verhaal van Wendeline
    – Geen coeliakie-genen, geen antistoffen en geen vlokatrofie maar wel coeliakie, het verhaal van Anke
    – Geen coeliakie-genen maar wel coeliakie, het verhaal van Monique
    – Geen coeliakie genen en antistoffen. Wel coeliakie? Uitleg van Glutenvrije diëtist
  4. Glutenvrij leven, 12 jaar geleden en nu
  5. Medische blogs:
    – Welke klachten verdwijnen door een glutenvrij dieet?
    – Lezing: controle op glutenvrije producten
    – Medisch forum coeliakiedag 2019
    – Coeliakie coach: internationaal coeliakie congres deel 1
  6. Persoonlijke blogs: Onze 18 glutenfoutenKwaliteit van leven van een coeliakie patient, Glutenvrij uit eten 1e helft 2019 en 2e helft 2019.
  7. En de lijstjes:
    – Glutenvrije webwinkels
    – Glutenvrij op trekking/hike/meerdaagse wandeling
    – Lijst: Glutenvrij op vakantie
    – Glutenvrij in Amersfoort
http://web.archive.org/web/20220702175658if_/https://www.google.com/maps/d/embed?mid=1ACpbLzt31BVY2t0BQqRm-Z8hyvY

TOP 5 MEEST GELEZEN BLOGPOSTS

Er is een vast rijtje met blogs die al jaren lang goed gelezen worden. Deze schreef ik niet dit jaar, maar staan wel (in wisselende volgorde) al jaren bovenaan.

  1. Glutenvrij snoep
  2. Is Mars glutenvrij?
  3. Uitsluitend glutenvrij (100% glutenvrij)
  4. Verschillende soorten maismeel
  5. Pas op, ook drinken kan gluten bevatten!

TOP 5 REFFERALS

Ik zet vaak links naar andere (glutenvrije) blogs in mijn artikelen. Andersom gebeurd dat ook. Van wie kreeg ik de meeste bezoekers?

  1. Coeliakieforum
  2. Miss Glutenvrij
  3. Coeliakiemaand
  4. Glutenvrije markt
  5. Glutenvrije mama

Dank jullie wel voor de links naar mijn website!

TOP 9 INSTAGRAM

GLUTENVRIJE HELDEN VAN HET JAAR

Mijn grootste held van dit jaar is Emmelou. Zij ontwikkelde een recept voor echt lekker glutenvrij roggebrood! En dat miste ik al zo lang…

GLUTENVRIJE ONDERNEMERS

Een aantal ondernemers durfde het dit jaar aan om voor ons lekkere dingen op de markt te brengen. Of om zelfs een glutenvrij restaurant of bakkerij te (willen) beginnen. Super!
Ik durf nauwelijks een lijstje te maken, want hierbij vergeet ik vast mensen. Wijs mij er op, dan voeg ik h’m toe. En natuurlijk kan je al deze ondernemers en nog veel meer vinden in mijn lijstje Uitsluitend glutenvrij (100% glutenvrij).

“De droom was er al jaren en de wil werd de laatste tijd alleen maar sterker. Gisteren hebben we daarom de handtekening gezet bij de notaris en de komende paar maanden gaan we verder vorm geven aan onze glutenvrije droom. Over niet al te lange tijd hopen we niet alleen onze maar vooral ook jullie glutenvrije dromen waar te maken.”INSTAGRAM, 7 DECEMBER 2019

  • En al die andere kleine en grotere glutenvrije ondernemers die zich elke dag weer inzetten om lekkere dingen voor ons te maken!

FORUMBEHEERDERS

Dank jullie wel forumbeheerders van al die fijne glutenvrije forums!
Zonder de anderen tekort te doen, wil ik er twee bij naam noemen: Jolan en Lisanne. Super wat jullie door om het leven met coeliakie een beetje makkelijker en leuker te maken!

artsen en onderzoekers

Elke dag weer zijn artsen en onderzoekers bezig om de medische puzzel van coeliakie te ontrafelen, maar ook om patiënten een goede diagnose te geven, te helpen als het gewone traject niet helpt en richtlijnen op te stellen voor artsen die minder verstand hebben van coeliakie. Helaas heb ik te weinig inzicht in wie wat doet en noem ik dus geen namen.

JULLIE!

En last but nog least: Dank jullie wel, lezers, mede coeliaken, mede glutenvrije ouders. Dank jullie wel voor lezen, inspiratie en steun.

MIJN GLUTENVRIJE DIEPTE- EN HOOGTEPUNTEN

DIEPTEPUNTEN

Wij hadden dit jaar eigenlijk geen glutenvrije dieptepunten. We werden niet erg ziek en verder gebeurden er ook geen vervelende dingen.

Mirthe had wel 1 kleine glutenfout: Al een week lang had ze last van buikpijn. Nou klaagt ze regelmatig over buikpijn, vooral als ze naar bed moest. Maar nu was het wat meer.
Totdat ik eens goed keek naar de rijstwafels die ze elke ochtend at: Meergranen rijstwafel met rogge en haver…

Ik vind het het erg jammer dat de coeliakiemaand weer niet door ging (al heb ik hoop dat deze op een andere manier weer terug komt!), dat de digitale adventskalender December glutenvrij dit jaar niet van de grond kwam, dat het enthousiasme voor #wijbloggenglutenvrij talende is en dat ik daarom heb moeten besluiten om het te stoppen. Daarnaast verdwenen in juli 7 pas geschreven blogs door een verkeerde backup, en koste het mij veel tijd en energie om deze weer te schrijven. Maar om dat nou dieptepunten te noemen…

HOOGTEPUNTEN

Qua hoogtepunten waren er ook niet echt veel uitspringers. Alhoewel?

  • Onze familie, vrienden, buren, collega’s en anderen die nog steeds zo goed rekening met ons dieet houden. Dank jullie wel! Ik zie op de coeliakie-forums dat het helaas ook heel anders kan…
  • Volledige glutenvrije (kinder)feestjes (en andere feestjes waarbij er heel goed rekening werd gehouden met ons dieet).
  • Volledig glutenvrije traktaties in Mirthe’s klas!
  • Mirthe ging 3 keer op kamp, 3 keer was haar eten super goed geregeld!
  • Wij gingen 48 keer uit eten zonder ziek te worden!
    Lees het in Uit eten eerste helft 2019 en Uit eten tweede helft 2019.

TENSLOTTE:

Ik wens jullie allemaal een mooi, gezond en liefdevol 2020!

Glutenvrij uit eten, tweede helft 2019

Vorig jaar begon ik bij te houden waar wij uit eten gaan. Omdat er een tijd was dat ik nauwelijks uit eten durfde. Omdat ik nu stiekem toch best vaak buiten de deur eet. Omdat ik anderen ook wil inspireren om zich niet tegen te laten houden!

Deze tweede helft van het jaar gingen wij 25 keer uit eten. En werden geen enkele keer ziek!

Lees verder

Glutenvrij kerstbuffet op school 2019

Het kerstdiner op school. Voor je glutenvrije kind is dat toch altijd net wat meer werk dan voor een ander kind. Net als voorgaande jaren verzamel ik de leukste, interessantste en mooiste ideeën die op Facebook langs kwamen.

Kerstbuffet van Mirthe

Hierboven zie je het kerstbuffet van mijn dochter Mirthe. Wij hebben samen de lijst van de klas bekeken, uitgekozen wat ze daarvan wilde hebben, en aangevuld met andere dingetjes.

Bovenste rij: kerstkransjes (AH), chocolade rendieren (AH), snoeptomaatjes, kaasmannetje (idee van Pinterest).
Middelste rij: stoofpeertjes, worst-en-kaas-hapjes, fruitspiesjes, kaasstengels van bkb-deeg (deeg in lijnen spuiten, 15 minuten in de oven op 200 graden).
Onderste rij: Soesjes (consenza), kipnuggets (consenza), appelvlapjes en 1 open vakje waar een tractatie van een vriendinnetje in kwam (glutenvrije, varkensvrije pigs-in-a-blanket)

Kerstbuffet van Karin

Deze fantastische kerstboom maakte Karin voor haar dochters. Plastic kerstballen met met brownies van Kaatje Lekkers, chocolade mouse en soesjes.

Kerstbuffet van Wendy 

Mini pizza, worstjes in bladerdeeg, kaasstengels, gehaktballetjes, cupcake, kipvleugeltje, mini donuts, danoontje, komkommer en frambozen+blauwe bessen (op een prikkertje) en popcorn.

Kerstbuffet van Linda

Simpel en leuk!
Met paprika in de vorm van kerstboompjes en cakejes in het midden.

Kerstbuffet van Albertine

Kersttoetjes van Ada

Jumbo aarbeienkwark met slagroom en aardbeien.

Jumbo bananenkwark met plakjes banaan, slagroom weer kwark plakjes banaan en slagroom met chocolade saus boven op. Door de slagroom zat wel klopfix.

Kerstbuffet van Ingrid

Kerstcakejes van Saskia

Pinterest!

Alle ideeën van dit jaar en van voorgaande jaren en nog veel meer vind je op mijn Pinterst-pagina Kerst op school.

December glutenvrij 2019

Decemberglutenvrij was een digitale, glutenvrije adventskalender waarbij er iedere dag een luikje open ging. Achter dat luikje zit een blog, van een glutenvrije blogger, over glutenvrij in december. Als een soort estafette gaven we het stokje elke dag aan elkaar door. 

Was, ja…
December glutenvrij is het onderwerp van #wijbloggenglutenvrij van vandaag. Onderaan deze blog zie je wie er nog meer mee doen.

Helaas kregen we het dit jaar niet voor elkaar om deze kalender opnieuw te vullen, daarom heb ik h’m gevuld met blogs van de voorgaande jaren. De luikjes zijn te zien op de Facebook pagina December glutenvrij.

Niet genoeg meewerkende bloggers voor December glutenvrij 2019. En ook bij #wijblogenglutenvrij zijn er steeds minder gegadigden. Vandaag doen 3 bloggers mee aan deze gezamenlijke blog. Heel anders dan de hoogtijdagen, zoals bij de blog in mei 2015, toen er wel 20 bloggers mee deden! Het onderwerp was Wat doe ik om coeliakie bekender te maken?

Vandaag is het onderwerp December glutenvrij. Ik kan natuurlijk heel vrolijk een kerst-recept plaatsen, of vertellen wat voor plannen wij hebben voor de kerstvakantie. Maar ik ben even niet in de stemming voor vrolijkheid.
December is ook terugkijken en vooruitkijken. Kijken wat werkt, wat niet werk en hoe je het anders wil. En ik moet besluiten dat dit de allerlaatste blog is voor #wijbloggenglutenvrij…

December glutenvrij

Wij bloggen glutenvrij

Vandaag schrijven nog 3 andere bloggers een artikel over December glutenvrij:

  1. Glutenvrije kerstkoekjes van Met zonder gluten
  2. De lekkerste glutenvrije oliebollen van Yacintha Pex
  3. Laatste #wijblggenglutenvrij van ikbenglutenvrij.nl
logo #wijbloggenglutenvrij

Coeliakie coach: Sans gluten à Paris!

Geplaatst op  door Mirjam — Geen reacties ↓

Bianca Hermans is de coeliakie coach. Ze begeleid mensen die net de diagnose coeliakie hebben gekregen.

Vorige maand las je op mijn site haar verslag over het Internationale coeliakie congres in Parijs. Vandaag lees je haar verslag van het glutenvrije eten in Parijs

ICDS Parijs 2019 DEEL 2: Sans gluten à Paris

Dat het Internationale Coeliakie Congres in Parijs indruk heeft gemaakt, dat heb ik je mijn vorige blog verteld. Maar eerlijk gezegd heeft de glutenvrije ervaring in Parijs nog meer indruk gemaakt…

Van te voren zijn we al op google-jacht gegaan naar interessante glutenvrije hotspots. We kregen een goed beeld dankzij eerder geschreven blogs én waardevolle tips van jullie. Ook met goede websites zoals die van de Nederlandse Coeliakie Vereniging en de hotspots van Maak het glutenvrij hebben we leuke adresjes gevonden. Er blijken namelijk best wel wat 100% glutenvrije restaurants in Parijs te zijn. Ja, echt: 100% glutenvrij!! Ik geloofde het eerst ook niet, maar toch mocht ik opeens alles van de kaart eten. Dat heb ik al in geen 20 jaar meegemaakt… En wat krijg je dan..? Keuzestress! Dan maar alle drie wat anders bestellen en de maaltijden delen. Want dat kon ook ineens! Dat voelde goed, maar ook weer heel vreemd. Ik mocht voor het eerst een stukje alertheid loslaten. Heel gek…

Dit zijn de plekken waar we zijn geweest:

Little Nonna

Allereerst Little Nonna, een 100% glutenvrije Pizzeria. Yummm… We kregen van te voren een broodje van het huis. Een ciabatta waarmee je de voorruit kon ingooien. Ik geloofde gelijk dat het glutenvrij was… Enorm droog en hard; het bleek al een tijdje in warmhoud-bak te liggen. En dat moet je nou net niet met glutenvrij brood doen. De verwachtingen voor de pizza waren gelijk wat minder hoog. Maar die bleken heerlijk! Een goede bodem, heerlijke geitenkaas, ham, vijgen, mozzarella, verse tomaten etc. Helaas zijn de Fransen gek op vet, veel vet. Waardoor ik na een halve pizza al bomvol zat. Toch wilden we ook de tiramisu proberen. Met z’n drieën hebben we 1 portie gedeeld, waardoor we toch echt Italiaans konden genieten.

Kapunka

De volgende dag zijn we naar een Thai geweest; Kapunka. In Montparnasse zit 1 van de 4 vestigingen in Parijs. Een klein, knus en wederom 100% glutenvrij restaurant. Nou was ik een Thai-maagd en had ik dus geen vergelijkingsmateriaal. Ik kan je vertellen: ik ben fan… Ik heb genoten van heerlijke springrolls en een Pad Thai. 

Boulangerie Chambelland

Op de laatste dag van het congres, vlak voor we de Thalys terug naar huis moesten nemen, hebben we nog even flink ingeslagen bij Boulangerie Chambelland. Ja ja, een 100% glutenvrije bakker! Ik geloof dat ik meerdere keren heb gevraagd “En dat is echt glutenvrij?” (dat kon gelukkig in het Nederlands, omdat daar een Vlaamse, zeer behulpzame dame achter de balie staat). Diverse soorten broden, gebak, quiche… Ik wist van gekkigheid niet wat ik moest kiezen. Overigens zit Chambelland ook in Brussel en binnenkort in Gent. Alles was stuk voor stuk lekker. De volgende dag was het brood wel een stuk droger. Dus ja… het is echt glutenvrij.

Geen glutenvrij ontbijt

Helaas was het niet allemaal om over naar huis te schrijven. Een week voor het congres had een collega bij het hotel geïnformeerd naar de glutenvrije opties voor het ontbijt. Die zouden helemaal goed zijn. We kregen het idee dat er meerdere broodjes ed zouden zijn. Dat viel ‘een beetje’ tegen. Er lag 1 soort brood, naast het gewone brood. We kregen gelukkig wel veiliger glutenvrij brood ‘vers’ uit de keuken. Maar ook dat was net karton. Niet te eten. En dat was niet alleen mijn mening…

De volgende dag vroeg ik of er toch niet ander brood was, aangezien ons dat verteld was. Ze ging even kijken. En kwam terug met een massieve muffin en een baggervette plak cake. Niet mij favoriete eten, bij het ontbijt… Ze baalde wel oprecht dat ze niets anders aan kon bieden.

Zelfs bij coeliakie congres niet goed glutenvrij…

Tijdens het congres werd ook een glutenvrije lunch aangeboden, voor degene die dat hadden aangevraagd. Daar zat een stevige maaltijdsalade in, een zakje chips (ook bijzonder), een zuiveltoetje, een zakje met glutenvrije granola-balletjes en wat te drinken. Alleen liep dat ook helaas niet vlekkeloos. Op dag 2 bleken er mogelijk sporen gluten in te zitten en op dag 3 zat er daadwerkelijk gluten in! (Maar toen waren wij al onderweg naar de glutenvrije bakkerij).

Tot slot: het Gala mag ook niet ontbreken. Foie Gras, een lekker glutenvrij broodje en glas champagne op de Seine was helemaal te gek. Ik maak dat in ieder geval niet dagelijks mee. De fouten die daarna volgden helaas wel. We krijgen meerdere gangen en bij bijna elke gang kreeg je brood. Zo kregen we ook een keer per ongeluk gewoon brood. Het viel gelukkig op, omdat de buurman zonder glutenvrij dieet hetzelfde brood kreeg als wij. Zo krijgen we op tijd ander brood. Bij het hoofdgerecht zat een sausje die niet glutenvrij was. Daar kwam de bediening zelf op het laatste moment achter en haalde het bij onze tafel net op tijd weg. Andere coeliaken waren niet zo gelukkig… En als toetje krijgen we uiteraard vers fruit…

Ontspannen eten in Parijs

Kortom, 1 ding is mij heel duidelijk: Wil je in Parijs ontspannen eten? Ga dan naar een 100% glutenvrij restaurant en dito bakker (er is écht genoeg keuze), want in hotels en gewone restaurants slaan ze helaas te plank nog vaak mis. Toch is en blijft Parijs een schitterende stad en heb ik 100% genoten van alle indrukken en ervaringen! (Maar volgende keer ontbijt ik ergens anders ?)

De 5 beste glutenvrije blogs van okt. ’19

Hier zijn ze weer: De beste glutenvrije blogs van afgelopen maand. Met deze maand o.a. glutenvrije foodhacks, glutenvrije apps en een glutenvrije bruiloft.

Internationaal coeliakie congres op Ik ben glutenvrij

Begin september was Bianca (de coeliakie coach) op het International Celiac Disease Symposium in Parijs. Ze schrijft daarover haar eerste gastblog op Ik ben glutenvrij.

Glutenvrije foodhacks van Bakers and fakers

Hoe kook je glutenvrij pasta, hoe maak je je glutenvrije boterham lekker en nog meer glutenvrije foodhacks!

Noem het beestje bij zijn naam! van Ik ben glutenvrij

Noem jij het glutenintolerantie, glutenallergie, ik kan niet tegen gluten?
Doe het niet! Noem het gewoon COELIAKIE! In mijn blog leg ik uit waarom.

Glutenvrije apps door Smaakvol glutenvrij

Marleen testte 5 glutenvrije apps. Lees in haar blog welke apps ze heeft geprobeerd, wat ze van deze apps vond en of haar bedenkingen bij deze apps zijn weggenomen of niet.

De glutenvrije bruiloft van Mirjam op Smaakvol glutenvrij

Marleen gaat binnenkort trouwen en vroeg mensen om te vertellen over hun glutenvrije bruiloft. Toen wij gingen trouwen, wist ik nog maar net dat ik coeliakie heb. We hadden een fijne, intieme bruiloft. Je leest het op Marleens site.

Glutenvrije recepten:

Geen coeliakie-genen en antistoffen. Wel coeliakie?

In september plaatste ik de verhalen van Anke en Monique.
Zij hebben beiden niet de coeliakie-genen en geen coeliakie-antistoffen. Maar wel de diagnose coeliakie.

De Glutenvrije Diëtist schreef een interessant verhaal dat hier een mooie aanvulling op is: Als iemand wel coeliakie gerelateerde klachten heeft maar geen coeliakie antistoffen, moet je dan een biopt laten afnemen?

Lees verder

Recept: pannenkoeken!

“Deze pannenkoek is wel lekker, maar die van papa zijn veel lekkerder!”

Dat is standaard het commentaar van mijn dochter als we ergens pannenkoeken gaan eten.
Hoog tijd dus om het recept van papa online te zetten!

de-lekkerste-glutenvrije-pannenkoek

Gisteren was het allerzielen. Op allerzielen wordt er traditioneel pannenkoeken gegeten als je terug komt van het kerkhof om je overledenen te herdenken. Wij gaan niet naar het kerkhof. Maar sinds een paar jaar eten we op allerzielen wel pannenkoeken om onze overledenen te herdenken en te vieren dat ze in ons leven zijn geweest.

Maar hoe maak je die lekkerste pannenkoeken eigenlijk?
Niet uit een kant-en-klaar pannenkoekenmix. Maar net zoals we het vroeger deden. Je moet alleen wel de juiste meelsoort gebruiken!

ingredienten-glutenvrij-pannenkoeken

Ingredienten:

Wij haalden gisteren 18 pannenkoeken uit dit beslag en zijn drie kwartier bezig geweest met bakken (met 2 pannen).

Hoe maak je de pannenkoeken?

Doe de ingrediënten (behalve de boter) in een kom en mix deze tot alles gemengd is.
Het beslag moet soepel van je lepel af lopen, maar ook weer niet te dun zijn. Als het te dun is, voeg nog wat bloem toe. Als het te dik is, voeg nog wat melk of water toe.

glutenvrij-pannenkoeken-beslag

Zet de pan op het vuur. Wacht tot deze flink heet is en doe dan een klontje boter in de pan. Zwenk de pan heen en weer zodat de hele bodem bedekt is met boter.

Neem een pollepel beslag en doe deze in de pan. Zwenk weer heen en weer zodat de hele bodem bedekt is met beslag.
Wacht tot de bovenkant droog is. Draai dan de pannenkoek om.

glutenvrije-pannenkoek

Bak ook de andere zijde, totdat ook deze bruin is.

Je eerste pannenkoek is klaar. Doe een nieuw klontje boter in de pan en bak daarna de volgende pannenkoek.
Ga zo door tot het beslag op is.

De pannenkoeken zijn ook heerlijk als je aan het beslag rozijntjes en/of appeltjes toe voegt. Van de appeltjes maken we schijfjes met een schaaf, zijn ze extra dun.

rozijntjes en appeltjes

Eet smakelijk!

Top 7 glutenvrije vegetarische gerechten

glutenvrije-mini-quiches

Vandaag is het dierendag. Daarom zet ik mijn favoriete glutenvrije, vegetarische gerechten op een rijtje.

Toen ik 6 was, besloot mijn broertje dat hij geen vlees meer wilde eten.
Vanaf dat moment at de rest van het gezin ook meestal vegetarisch. Ik ben dus grotendeels vegetarisch opgevoed.

Manlief is wel gek op vlees. En de kids ook. Toch eten we vaak vegetarisch. Niet meer alleen omdat het zielig is voor de dieren. Maar vooral omdat vlees een grote milieubelasting is.

In deze lijst vind je onze favoriete vegetarische recepten:

  1. spinazie-fetta quiche
  2. paddestoeltaartjes met walnoten
  3. Harira (Marokaanse ramadan soep)
  4. pompoensoep
  5. Mini rijsttafel: rijst, sperziebonen, satesaus, eitje, komkommer, tomaatjes, atjar, seroendeng, kroepoek
  6. Koreaanse dubu-jorim
  7. De lekkerste pannenkoeken
  8. Voor nog meer inspiratie, kijk bij mijn voorbeelden tijdens de Week zonder vlees.