Eet ik voldoende groentes? Zomerversie

In maart hield ik een weekje bij hoeveel groentes en fruit ik at. (Zie mijn artikel Eet ik voldoende groentes?)
Ik at toen gemiddeld 2,8 stuks fruit en 312 gram groentes.
Ik denk dat ik in de zomer meer groentes en fruit dan in de winter. Ik houd het een weekje bij.

Achtergrond

Ik ga er altijd van uit dat ik bij de 20% van de Nederlanders hoor, die zich houd aan 2 ons groentes, 2 stuks fruit. Maar is dat wel zo? 

Deze aanbevolen dagelijkse hoeveelheid gezonde voeding (2 ons groenten en 2 stuks fruit) is wellicht veel te weinig om echt effect te hebben.Volgens onderzoekers van University College Londen moeten deze richtlijnen omhoog. Wat blijkt? Mensen die dagelijks vijf porties groente (375 gram) en 300 gram fruit eten, hebben 42% minder kans om voortijdig te overleiden dan mensen die minder groen eten.
(Bron: AD)

Aan de andere kant, moet je volgens de nieuwste berichten niet te veel fruit eten. Niet alleen zit er veel suiker in, maar ook te veel sorbitol dat diarree en andere darmklachten kan veroorzaken.
(Bron: Volkskrant)

Maar… Deze adviezen zijn gebaseerd op mensen die ook nog 5 boterhammen per dag eten. Als je geen of minder brood eet (zoals ik) kom je sneller vezels, vitaminen en mineralen te kort. Ik denk dat, voor mij, de negetieve kanten van te veel fruit, ruimschoots opwegen tegen de positieve kanten. 

OK, hoeveel groentes en fruit eet ik eigenlijk? Ik houd het een week bij. Onderaan deze blog kan je lezen wat ik per dag gegeten heb.

Conclusie

Ik at deze week heel onregelmatig fruit en groente. Op normale dagen veel meer dan in maart. Op bijzondere dagen minder. Maarja, het is nog vakantie. Eigenlijk zou ik deze test over een paar weken nogmaals moeten doen ;-).

Ik at gemiddeld 345 gram fruit en 316 gram groente. Vergelijkbaar met mijn inname in maart.
Maar toen was het vrij regelmatig. Nu van vrij weinig (250 en 100 gram) naar heel veel (650 en 610 gram). 

Wat at ik?

Maandag
Ontbijt: smoothie met groene eikenbladsla, rode bietjes, basilicum, banaan en peer. (250 gram groentes en 200 gram fruit)
Lunch: komkommertjes met pesto-dip (160 gram) en Quinoa-groentesoep van NatureCrops. (hier zit vast wel wat groente in. Maar hoeveel? Dat kan ik niet achterhalen)
Diner: courgette met halloumi en tomatensaus, naar het recept van het Glutenvrije kookhoekje (110 gram)
Tussendoortjes: kommetje havermuesli met yoghurt, doosje frambozen (160 gram), bakje kersen (250 gram), paar stukjes chocola, handje nootjes, glas wijn en heel veel glazen water en muntthee.

TOTAAL: 650 gram fruit en 610 gram groente.

Dinsdag
Ontbijt: havermuesli met yoghurt en een handje frambozen (160 gram)
Lunch: Restje avondeten van gisteren (110 gram groente), 2 krentebollen
Diner:  spinazie-ricotta ravioli (15 gram)
Tussendoortjes: Bakje kersen (200 gram); Smoothie van rode bietjes en sla (137 gram), banaan en citroen (65 gram), een glas wijn en een stukje chocola. En natuurlijk heel veel glazen water en thee.

TOTAAL: 425 gram fruit en 262 gram groente.

Woensdag
Deze dag was rommelig. De kinderen waren uit logeren geweest en ik moest ze ’s middags weer ophalen bij oma. Ik wilde ’s ochtends eerst nog het huis opruimen en schoonmaken. Het gezond eten schoot er een beetje bij in.

Ontbijt: groene smoothie met sla en bietjes (115 gram), banaan en appel (200 gram)
Lunch: stokbrood met kaas en zelfgemaakte pesto
Diner: patat en een fricadel van Alida’s
Tussendoortjes: havermuesli met yoghurt, stukje chocola, appeltje, glas wijn, pot thee en flesje water.

TOTAAL: 300 gram fruit en 115 gram groente.

​Donderdag
Vandaag gingen we naar het Zuiderzeemusuem. Veel dingen in de tas die makkelijk mee zijn te nemen.

Ontbijt: havermuesli met yoghurt en een bakje pruimen (150 gram)
Lunch: krentebol en zoute stokjes van 3Pauly
Diner: Bakjes-eten, makkelijk na zo’n lange dag. (ca. 100 gram groentes)
Tussendoortjes: crackers van cereal (via Xenos), zoute stokjes van 3Pauly, appeltje, toverbal, flesje tonic

TOTAAL: 250 gram fruit en ca. 100 gram groente.

Vrijdag
Ontbijt: groene smoothie met sla, bietjes, mango en banaan (135 gram groentes en 135 gram fruit)


Lunch: rijstwafels met zelfgemaakte humus (200 gram)
Diner: pompoensoep (211 gram)
Tussendoortjes: havermuesli met kwark, 2 appeltjes (160 gram), crackers van cereal, stukje chocola, glas wijn, thee en water.

TOTAAL: 295 gram fruit en 545 gram groente.

Zaterdag
Ontbijt: havermuesli met kwark
Lunch: 2 krentenbollen en een flinke bak pompoensoep (restje van gister, 180 gram groente)
Diner: poffertjes, gemaakt door dochterlief
Tussendoortjes: zomerfruit, vers van de markt (frambozen, blauwe bessen, kersen en aardbeien, totaal 850 gram / 3 personen = 283 gram).

TOTAAL: 283 gram fruit en 180 gram groente

Zondag
Ontbijt: havermuesli met kwark en zomerfruit (105 gram).
Lunch: 1 rijstwafel met humus en komkommer, 1 cracker met humus en tomaat, 1 cracker met rabarber-gember-jam (ca. 150 gram groente)
Diner: snijbonen met krieltjes en een gehaktbal (250 gram groente) met toe een aardbeien/kersen caffefour (40 gram).
Tussendoortjes: pompoencakeje naar recept van Jeandrine (20 gram groente), 2 chocoladekoekjes van glutenfree webshop, pot thee, glas wijn en bakje zomerfruit (50 gram)

TOTAAL: 215 gram fruit en 400 gram groente.

De 10 beste glutenvrije blogs van juli ’18

beste-glutenvrije-blogs-jul18

Tien glutenvrije artikelen. Tien glutenvrije blogs zocht ik weer uit van de afgelopen maand als mijn favorieten. Met o.a. Waarom krijg je coeliakie, Glutenvrij op Bali en wat moet je doen als je last krijgt van een glutenvrij product? Lees snel verder.

Hoe krijg je coeliakie van Ik ben glutenvrij

Hoe krijg je coeliakie? Waarom ontwikkelt de 1 wel coeliakie en de ander niet? Hierin spelen heel veel factoren een rol. Genetische factoren, maar ook het immuunsysteem en factoren van buiten af. Ik schreef er al diverse blogs over. In dit artikel zet ik ze duidelijk op een rijtje.

Glutenvrij in …

Zoals mijn vast lezers wel weten, heb ik een uitgebreide lijst met blogs over glutenvrij in Europese steden. Binnenkort wil ik ook een lijst maken met blogs over glutenvrije vakantie ervaringen. Deze worden daar ook toe gevoegd:

Recensie: Ode aan de E-nummers van Glutenvrije mama

Glutenvrije mama schrijft regelmatig heerlijke recensies over boeken over gezond eten. Met een nuchtere kijk en een scherpe pen. Op deze recensie hebben we lang moeten wachten. En dat kan ik me heel goed voorstellen. E-nummers worden toch met enige argwaan bekeken. Fijn dat er nu ook een boek is dat de andere kant belicht!

Lijst met glutenvrije Chinese restaurants van Maak het glutenvrij

Toen ik net glutenvrij moest eten, haalde ik nog wel eens iets bij de Chinees. Maar ik merkte dat ik er steeds slechter tegen kon. Ik kon helaas niet goed duidelijk maken wat echt glutenvrij in houdt. Sindsdien heb ik niet meer bij een Chinees gegeten. Als ik Chinees eet, maar ik het zelf, of haar ik een magnetronmaaltijd bij de supermarkt.

Maar misschien gaat het er met deze lijst van Marit toch weer eens van komen!

Last van een glutenvrij product van De glutenvrije diëtist

Je eet een glutenvrij product en wordt er toch ziek van. Zijn het toch gluten? Of is het iets anders? Lisanne zet de mogelijkheden op een rijtje.

Persoonlijke verhalen

Recepten

6 glutenfouten (+ nog 6)

 Mijn vorige blog ging over de High-Tea bij Broederkapel.
Tijdens deze High-Tea voelde ik me niet lekker. Waarom weet ik nu zeker dat dit een glutenfout was? Helaas, ervaring…
Dit jaar (2015) heb ik een aantal keer gluten binnen gekregen. Hieronder lees je het hoe en wat mijn reactie hierop was.

  • Per ongeluk mijn vinger afgelikt na het smeren van een glutenvolle boterham. Niet doorgeslikt, meteen mijn mond herhaaldelijk gespoeld. Nergens last van.
  • Mexicaan in Amsterdam (met vriendin). Paar keer naar de wc, daarna moe en beetje draaierig, maar okee.
  • Uit eten met mijn schoonvader en zijn vrouw. Het glutenvolle brood en mijn glutenvrije brood, werden op 1 arm binnen gebracht. Daarnaast lag het glutenvrije brood op een houten bord. Tegen beter weten in, heb ik het wel opgegeten. Vlak voor het toetje werd ik benauwd, hartkloppingen, misselijk en buikkrampen. Ik heb een half uur buiten gezeten, daarna ging het wel weer. De dagen erna was ik verschrikkelijk moe en nog een beetje gammel.
  • Gezamelijk diner met mijn roeimaatjes. Iedereen had iets gemaakt. Al voordat we goed en wel begonnen waren, werd ik benauwd, was ik misselijk en had ik hartkloppingen en buikkrampen. Glutenfout, of was het het warme, benauwde weer? Ik twijfel, omdat ik nog nagenoeg niets gegeten had. Meestal komt een glutenreactie bij mij na een half uur tot een uur.
  • Zoutjes van de Toko. Op het pak stond tapiocameel, bij navraag achteraf bleek het tarwemeel. Ik heb een uur voor en op de wc gezeten. Toen de golven uit voor- en achterkant minder werden, was ik te slap om uit de badkamer te komen. Heb nog een tijdje op de badkamervloer gelegen, voordat ik kracht genoeg had om te douchen. Vervolgens heb ik lang en diep geslapen. De dagen daarna was ik nog misselijk en zo moe…
  • High-Tea bij Broederkapel Veghel. Buikkrampen, hartkloppingen, misselijk, benauwd. Gelukkig verdween dit gevoel na zo’n 20 minuten weer, maar dit was toch duidelijk een (kleine) glutenbesmetting. 

Vooral die hartkloppingen zijn voor mij tegenwoordig een teken dat het om een glutenfout gaat. Bij ‘alleen’ misselijkheid, kan het ook om spanning gaan. 
Ik denk dat ik op een kleinere hoeveelheid gluten reageer dan in het verleden.

Glutenreacties in 2014 en 2013

In 2014 had ik slechts 1 glutenfout: In de herfstvakantie aten we bij een pannenkoekenhuis. Drie uur later kwam de pannekoek er weer uit. Een uur lang heb ik voor en op de wc gezeten: rillerig, zwetend, naar adem snakkend, kotsmisselijk, buikpijn, alsof ik van binnen uitgeknepen werd. Vervolgens heb ik nog 3 dagen op bed gelegen met grieperige verschijnselen. Tenslotte was nog een aantal dagen duizelig.

In 2013 had ik 5 glutenreacties:

Waarom reageer ik nu op kleinere hoeveelheden gluten dan in het verleden? Overmorgen lees je hier meer over.

High-tea bij de Broederkapel

Ik zit een beetje met dit artikel in mijn maag. Letterlijk.
Het zit zo. Tijdens de coeliakiemaand (mei) kreeg ik een uitnodiging voor een glutenvrije High Tea bij de Broederkapel in Veghel. Ook andere glutenvrije bloggers kregen deze uitnodiging.
Tijdens onze zomervakantie waren wij in de buurt van Veghel, en maakten dankbaar gebruik van deze uitnodiging.
Het was fantastisch, maar toch…

Lees verder

Glutenvrij Deventer

Mijn vriendin R. ken ik van de HTS.
Toen we allebei afgestudeerd waren, gingen we samen een weekendje naar Barcelona. Sindsdien proberen we elk jaar een weekendje samen weg te gaan. Bijpraten, waar dat in de rest van onze drukke levens veel te weinig toe komt. Dit keer waren we eerst van plan om naar Dordrecht te gaan (naar Puur), maar de plannen werden gewijzigd en het werd Deventer.

Lees verder

Glutenvrije tips voor Europese steden

Wat zijn de adresjes waar je goed glutenvrij kunt eten?
Elke stad heeft haar eigen geheimen, elke blogger weet die geheimen van haar eigen stad en van een paar andere steden. Ik zette al deze blogs op een rijtje. Steden in Nederland, maar ook in de rest van Europa.

Klik snel door naar de stad waar jij heen wilt!

Algemene tips

Glutenvrije plaatsen

Kijk ook eens in mijn lijstje met restaurants, winkels en hotels die 100% glutenvrij zijn.

Nederland

Overige Europese steden

Tip van Miss Glutenvrij: “Markeer van tevoren op een kaart waar de glutenvrije restaurants zitten. Ik was wel zo slim om de openingstijden te noteren (een les van een vorige reis), maar een kaartje met daarop aangegeven waar de glutenvrije restaurants zitten is wel zo handig. WiFi is namelijk niet altijd overal beschikbaar om Google Maps te raadplegen en op een grote kaart turen naar een straat is tijdverspilling.”

Kijk voor restaurants in België ook eens bij Traindevie.

Wil je ook een blog over jouw stad schrijven? Stuur mij een berichtje!

Mijn ervaringen

Tenslotte

Tenslotte nog een paar websites van beroeps-reizigers:

​En voor het echte vakantiegevoel, neem een ijsje met een glutenvrij hoorntje!

Glutenvrije hamburger bij McDonald’s

Opa_Ab

Voor iedereen die ook andere glutenvrije websites en/of forums volgt, is dat natuurlijk al lang oud nieuws: Bij ruim 50 McDonalds kan je een glutenvrije hamburger, cheeseburger en Quarter Pounder krijgen!

Natuurlijk, het is oud nieuws. Maar ik vind het reclame-filmpje zo leuk dat ik h’m ook even op mijn website wil plaatsen ;-).

Hier lees je het verhaal over de glutenvrije burger:
Nu bij McDonald’s: Glutenvrije burgers
En via deze handige zoekmachine vind je welk restaurant bij jou in de buurt glutenvrije burgers verkoopt: Jouw Restaurant

De beste glutenvrije blogs van juni

Volgens mij zijn de meeste bloggers al aan het genieten van het zomerweer.
Of zijn ze ook even ‘blogmoe’ net als ik.
Of is het juist omdat ik blogmoe ben, dat ik er minder lees?
Want volgens mij verschenen er minder artikelen deze maand.
Toch heb ik weer een aantal favorieten. Hieronder vind je mijn lijstje ‘de beste glutenvrije blogs van juni‘.

Stories of a Coeliac, Mijn Serendipity en Bakers and Fakers: Coeliakiemaand

Ik trap af met een terugblik op de coeliakiemaand.
Elize (organisator van de coeliakiemaand) schreef een terugblik en plaatste het geluidsfragment van het Radio-programma Gezond en Wel.
Mariet was met pasgeboren zoon bij de afterparty van de coeliakiemaand. Ze schreef er een blog over: Coeliakiemaand – afsluitende borrel. Ook Emmelou van plaatste een verslag met prachtige foto’s: Coeliakiemaand bloggersfeestje.
 

Miss Glutenvrij: Merve had nooit klachten of pijn, toch heeft ze coeliakie

Ik plaatste een artikel van Tine Aarsen: Bevolkingsonderzoek naar coeliakie, toch niet zo vanzelfsprekend? Als je geen klachten hebt en toch coeliakie, wat is de winst van een glutenvrij dieet?

Miss Glutenvrij plaatste het verhaal van Merve. Haar zus heeft coeliakie en na een familiescreening kwam Merve er achter dat zijzelf ook coeliakie heeft. Voor haar kwam de diagnose als een donderslag bij heldere hemel. Zij had het nooit verwacht.

Miss Glutenvrij: Met coeliakie op wereldreis

Voordat wij kinderen kregen, voordat bij mij coeliakie geconstateerd werd, voordat mijn man stopte met zijn 9-tot-5-baan (en dus voordat we op onze uitgaven moesten letten), gingen we regelmatig op reis.
Vier weken of een maand. Naar Zimbabwe, naar Ecuador, naar Marokko, naar Ghana en naar Panama.
De combinatie kids/coeliakie/budget vind ik te uitdagend om weer verre reizen te maken. De camping in Nederland is ook leuk! Maar soms blijft het kriebelen. En verhalen zoals die van Laurien en Marjolein lees ik dan ook graag.

Miss Glutenvrij plaatste het verhaal van Wouter. Hij ging op wereldreis, ondanks zijn coeliakie.
Deel 1 en Deel 2

De Glutenvrije man: Review Das Andere Koek

Een review in mijn favorieten? Dat gebeurd niet zo gauw…
En toch verdient deze review van De Glutenvrije Man een plekje in mijn favorieten van deze maand.
Ik had net mijn eerste Das Andere Koek geproefd toen ik deze review las. En ik ben het er volledig mee eens!
Dochterlief is helemaal enthousiast over de koek en wil het liefst elke dag 1 mee naar school. En als toetje. En als ontbijt. Maar dat vind ik toch wat te veel van het goede ;-).
Ideaal dat ze per stuk verpakt zijn. Eigenlijk ben ik tegen zo veel verpakkingsmateriaal, maar soms is het toch wel erg handig.

Kortom: (bijna) helemaal eens met de review van de Glutenvrije man. Want ik wil de koek graag wat kleiner ipv groter. Zo’n hele koek is toch wat veel voor een tussendoortje voor een meisje van 4.
“Bakker, mogen die koeken wat kleiner?”

free bakery

Goodso: Eetdagboek #1 Mirjam

Komende weken plaatst Goodso 1x per week een eetdagboek van iemand die glutenvrij moet eten. Ik beet het spits af!

eetdagboek

Recepten

Overig