Toen mijn dochter 12 werd, zouden we samen naar Parijs. Maar ja, toen kwam de lockdown en werd de reis uitgesteld. Nu is ze 14 en we gaan toch echt binnenkort naar Parijs! En natuurlijk bereid ik me goed voor: In deze blog kan je lezen waar ik veilig kan eten en natuurlijk maakte ik ook een kaart waar je al deze restaurantjes kan vinden.
Let op: Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor je eigen glutenvrije dieet. Vraag na, kom voor jezelf op, stel open vragen en vertrouw je onderbuikgevoel. Het kan zijn dat een restaurant niet meer (volledig) glutenvrij is.
Glutenvrij kaartje van de NCV
Mijn Frans is niet goed. Gelukkig wordt het Frans van mijn dochter steeds een beetje beter, maar het is nog lang niet goed genoeg om te vragen naar een glutenvrije maaltijd. Daarom neem ik het Frans Dieetpasje van de NCV mee.
Restaurants die volledig glutenvrij zijn:
In Parijs zijn 23 restaurants die volledig glutenvrij zijn! Je vindt ze in de lijst hieronder, maar ook op mijn lijst + kaart: Uitsluitend glutenvrij, met winkels, bakkers en restaurants in heel Europa.
In mijn lijstje Glutenvrije tips voor Europese steden staan 14 Nederlandstalige blogs over Glutenvrij in Parijs. In deze blogs staan nog veel meer tips die ik hieronder sorteerde:
Als je langs een glutenvrije Napolitaanse pizza in de wijk Marais loopt dan zeg je natuurlijk geen “nee” dus bij BigLove caffe aten we briljante pizza! (Wendeline op Ik ben glutenvrij)
Ce-realiste wat was dit een toffe ontbijtbar! Ze hebben echt zoveel soorten ontbijtgranen, wafels en andere watertandlekkere snacks, maar helaas.. vooral met gluten. Maar ze hebben ook Lucky Charms, en die waren glutenvrij! (Glutenvrij snackerij)
La Crème de Paris, waar ze glutenvrije WAFELS verkochten in alle soorten en maten, met goddelijke caramel au beurre salé èn slagroom èn vanille-ijs. De galettes sloeg ik over want die had ik in Bretagne al meer dan genoeg gegeten! (Wendeline op Ik ben glutenvrij)
Macarons uit in de prachtige winkel van Pierre Herme op de Champs-Elysées, ze zijn allemaal sans gluten! Meestal vind ik macarons maar een mierzoet hapje maar deze hebben erg veel smaak en zijn heel erg lekker! (Glutenvrije mama)
We liepen voorbij KREP, daar kun je glutenvrije galettes eten, crêpes van boekweit. (Glutenvrije mama)
Love Juice Bar, Organic freshly pressed juices, açaí bowls & gluten-free avocado toasts. All homemade! uit de Parijs glutenvrije gids van Glutenvrije mama
Maisie Café, een cafe waar je veganistisch, glutenvrij en gezond lekkers kunt vinden uit de Parijs glutenvrije gids van Glutenvrije mama
Gezond en budgetair verantwoord aten we in Le Myrha, tussen Montmartre en Gare du Nord, een alternatief tentje tussen Afrikaanse belwinkels en Algerijnse bakkers, dus multiculturele couleur locale gegarandeerd. (Wendeline op Ik ben glutenvrij)
Pret-A-Manger, een koffie en broodjes keten die ik ken uit Londen. Niet heel authentiek Frans maar wel met glutenvrije salades, soepen en cakejes op het menu. De Pret heeft een kleine 30 vestigingen in Parijs. (Glutenvrije mama)
Season: Een vrij hippe ontbijt- en lunchtent in de Marais dat veel bekendheid heeft gegenereerd op diverse blogs. Season heeft een internationale vibes waar overigens ook de Parisiens maar al te graag komen. Denk sapjes, acai bowls en avocado toast. Ze hebben een aantal glutenvrije opties op de kaart staan en je kunt hier glutenvrij brood van Noglu vinden. (Benines Kitchen)
Soya: Glutenvrij eten in Parijs? Dat kan heel goed bij Soya. Hier worden louter veganistische (en dus vegetarische) en glutenvrije gerechten geserveerd, maar dan in een voormalige fabriek vlakbij Canal Saint-Martin in het elfde Arrondissement. Reserveer bijtijds voor de zondag, want dan is er een all you can eat brunch met verschillende warme gerechten, salades, (groenten)puree’s en een aantal desserts. (Culy)
Als mijn dochter ergens gaat spelen, vragen de ouders wel eens of ze alles mag drinken. Ja, in drinken zit nooit gluten. Maar er zijn een paar uitzonderingen.
Chocolademelk
De Echte Chocomel bevat geen gluten. Net zoals zelfgemaakte chocolademelk van cacoa, suiker en melk. Maar verder moet je altijd even uitkijken. Poedermelk bevat soms gluten. En daarom ook soms de melk die je in de horeca kan kopen. Hoe vaak heb ik de hele zaak niet op z’n kop gezet met de simpele vraag “Zitten er gluten in de chocolademelk?”.
Melkvervangers en smaakjesmelk
Havermelk bevat natuurlijk gluten. Behalve als er expliciet op staat dat het glutenvrij is. (Lees hier mijn blog Is haver glutenvrij?). Daarnaast bevatten fruitmelk-achtige drankjes en ontbijtdrankjes soms gluten. Even opletten dus!
Automatenkoffie bevat soms gluten. Vooral door kruisbesmetting met andere dranken die uit die automaat komen (soep, chocolademelk). In sommige oploskoffie kunnen ook sporen van gluten zitten. En dan is er ook nog granenkoffie. Die bevat natuurlijk wel gluten.
Daarnaast kan hele goedkope koffie aangelengd worden met granen. Maar dat ben ik in Nederland nog niet tegen gekomen.
Frisdrank
Even was vrees dat er gluten zit in de cola bij Ikea. De NCV heeft dit uitgezocht, maar gelukkig blijkt dat niet zo te zijn! Maar in cafés schijnt er wel eens gluten in tap-cola te zitten. Van dit laatste heb ik nog nooit bewijzen gezien. Maar een gewaarschuwd mens… neemt liever een flesje. Ook geen kans op kruisbesmetting door wassen in hetzelfde water als bierglazen.
Maak het glutenvrij plaatste een artikel over gluten in frisdrank. Deze frisdranken bevatten gluten:
Light aanmaak limonade
Zo af en toe gonst het weer op de coeliakie-fora: In de limonade van xx zitten gluten! Meestal is dat tijdelijk. Maar blijf vooral opletten!
Alcohol
bier
In bier zit gluten. Gelukkig is er steeds meer lekker glutenvrij bier op de markt! Maar let wel op dat je er niet te veel van drinkt. De meeste glutenvrije biersoorten bevatten nog een klein beetje gluten. 1 of 2 flesjes drinken gaat prima, bij meer kan je last krijgen.
Likeuren
Alcoholhoudende dranken met toevoegingen, zoals likeuren, zijn meestal glutenvrij. Let wel goed op de ingrediëntendeclaratie.
Gedestilleerd
Gedestilleerde dranken kunnen daarentegen wel altijd. Zelfs als ze gemaakt zijn van bv tarwe. Door het destilleer-proces blijven de gluten achter, terwijl de alcohol wel de fles in gaat. Hoe dat destilleer-proces werkt, kan je zien in dit item van School tv.
Regelmatig worden op de coeliakiefora vragen gesteld over baby’s en coeliakie.
HOE EN WANNEER KAN IK ERACHTER KOMEN DAT MIJN KIND COELIAKIE HEEFT? KAN IK IETS DOEN OM TE VOORKOMEN DAT MIJN KIND COELIAKIE KRIJGT? HOE EN WANNEER MOET IK HEM GLUTEN GEVEN?
In deze blog geef ik antwoord op die vragen volgens de laatste inzichten en onderzoeken.
Als je mijn blog vaker leest, weet je dat ik zwangerschapsproblemen heb gehad. Daarom ben ik nog steeds extra geïnteresseerd in het verband tussen coeliakie en zwangerschapsproblemen. De afgelopen tijd vond ik veel cijfers: Hoeveel kans heb je op zwangerschapscomplicaties? Wat voor complicaties zijn er? En zijn de risico’s verdwenen als je goed glutenvrij eet?
Met onbehandelde coeliakie heb je 2 tot 4 keer zo veel kans op zwangerschapscomplicaties en verminderde vruchtbaarheid
Uit onderzoek uit India bleek dat vrouwen met onbegrepen vruchtbaarheidsproblemen 3,5 keer meer kans hebben op coeliakie dan vrouwen die zonder problemen zwanger worden. Uit onderzoek uit Nederland bleek dat er niet significant meer kans is.
De kans op een miskraam is bij onbehandelde coeliakie 9 keer hoger dan bij behandelde coeliakie.
Complicaties bij vrouwen met onbehandelde coeliakie t.o.v. vrouwen zonder coeliakie: – ernstige bloedarmoede (41% vs 2%) – vaginaal bloedverlies (39% vs 9%) – loslating placenta (18% vs 1%) – hoge bloeddruk ( 10% vs 0%) – overmatige activiteit van de baarmoeder (10% vs 0%) – groeiachterstand (6% vs 0%) – vroeggeboorte: gemiddeld 2 weken eerder.
Het is niet duidelijk of bij een glutenvrij dieet de risico’s helemaal zijn genormaliseerd. Uit dit onderzoek blijkt dat het risico aanwezig blijft. Uit andere onderzoeken blijkt dat het risico verdwijnt. Daarom kan het goed zijn om tijdens de zwangerschap de anti-TtG waarden en het algemeen bloedbeeld regelmatig te controleren. Denk hierbij met name aan foliumzuur, B12, vitamine D, calcium, zink en ijzer. Daarnaast is het advies om regelmatig een echo te maken om de groei van de foetus in de gaten te houden vanwege het risico op groeiachterstand. Zie onderzoek Levels of antibodies against tissue transglutaminase during pregnancy are associated with reduced fetal weight and birth weight
Als je nog maar net op dieet bent: Stel de zwangerschap nog even uit tot de bloedwaarden genormaliseerd zijn. Wacht minimaal een half jaar na de start van het glutenvrije dieet.
Kijk ook bij de categorie Coeliakie en zwanger/baby. Volgende week verschijnt er een artikel over baby’s en coeliakie.